מדובר בהחלטות שרירותיות, שעה שהוא נאלץ לעבוד בחצי משרה כשהוא נושא בפועל בתפקיד המצריך משרה מלאה תוך שנגרמים לו נזקים כלכלים כבדים.
לעניין טענת האפליה
עיון בכתב התביעה של התובע מעלה כי תביעתו בכל הנוגע לטענת האפליה נטענה באופן כללי וללא פירוט: "93. זאת ועוד, לעניין זה יוסיף התובע ויטען כי הוא זכאי לסעד הנתבע ( צו עשה) הכולל השבת משרתו למישרה מלאה בין היצר מחמת העובדות הבאות: "הנתבעת הפלתה את התובע, עובד נכה למול עובדים אחרים במערכת שלא זכו ליחס לו זכה".
עיון בעדותו של התובע מעלה כי גם בעדותו לא מצא לנכון להגיד שמית אל מול מי הופלה אלא ציין את הדבר בכלליות:
"אתה טוען בסעיף 3 לתצהיר שלך שהופלית לרעה. העד, מר מויאל: כן. הופליתי לרעה. ש:מי, כשאתה טוען לאפליה, מי קבוצת היחס שלך? ביחס למי הופלית? ת: הופליתי ביחס לככה. אם אתה תראה את הטופס הראשון, אתה תראה בישיבה, אני הייתי גם נהג הכפר חבר'ה. אני הייתי גם נהג.... ת: אז אני עכשיו אגיד לך, הינה. בוא אני אגיד לך איך הופליתי. אני הייתי גם הנהג, אני הייתי גם, אני בערב הייתה לי שעה להשגיח כשמדריך בא עם תלמידים ושהם מנקים את בית הספר, אני נועל הכל. תקשיב,.... העד, מר מויאל: ביחס למי? ביחס לבחור שעבד איתי ואני לא אגיד את שמו, הוא עוד עובד. וכשהוא בא אליי, הייתה לו איזו שהיא בעיה עם ההנהלה ואז הוא פנה אליי, דפק לי בדלת ואמר אלי, אני מבקש ממך תציל אותי. אני מדריך כבר איזה כך וכך שנים, המון שנים, ואני מבקש שתוותר על התפקיד של הנהג בשבילי. אמרתי קח את התפקיד. קח חבר, קח. עכשיו, הוא עובד עכשיו במשרה מלאה ואני מה? עם 75 אחוזים. אני חושב שזו אפליה. היו צריכים להגיד אלי מויאל אתה צריך להמשיך ב-100 אחוזים, הוא ב-100. הוא מדריך. דרך אגב, הוא גם מדריך חינוכי הבחור. עד היום הוא מדריך חינוכי כמוני. הוא מקבל משכורת כמוני" (ר' עמ' 21-22 לעדותו).
בכל הנוגע לרכיב התביעה בדבר פיצוי על היתנהלות חסרת תום לב של הנתבעת, בכל הנוגע לאופן בו הודיעו לתובע על שינוי הקף משרתו, הרי שכפי שפורט שוכנענו כי הנתבעת פעלה כדין ובהתאם להוראות התקשי"ר. עם זאת שוכנענו כי הנתבעת היתה אמורה ליידע ולשתף את ועד העובדים עובר להחלטתה בכל הנוגע להפחתת הקף משרתו של התובע אולם לא עשתה כן.
עיון בכתב התביעה של התובע מעלה כי היא תובע בגין רכיב זה נזק שאינו ממוני בסך של 50,000 ₪.
אשר לנזק שאינו ממוני, הסמכות לפסוק פיצויים בגין נזק זה כתוצאה משינוי תנאי העסקה או הפסקת העסקה שלא כדין מעוגנת בסעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970 (להלן: חוק החוזים תרופות) הוראה זו, כמו הוראות נוספות המסמיכות את בית הדין לפסוק פיצוי על נזק שאינו ממוני, מושתתת על ההכרה בכך שגם נזק שאינו נלווה לפגיעה פיזית ואינו מתבטא בחיסרון כיס ראוי לפצוי.
מבחינה תכליתית החיוב לפעול לאיתור תפקיד חלופי מקדמת שילוב שוויוני בתעסוקה, שהוא אחד ממטרות החוק כעולה מסעיף 2 לחוק, לפיו מטרתו "להגן על כבודו וחרותו של אדם עם מוגבלות, ולעגן את זכותו להישתתפות שויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים, .... בע"ע (ארצי) 141-10 ג'קי רבח - דן חברה ציבורית לתחבורה בע"מ [פורסם בנבו] (6.12.12) (להלן: ענין רבח), בהקשר לנהג אוטובוס שלא היה יכול עוד מטעמים רפואיים למלא את התפקיד כנהג אוטובוס מחמת פציעתו בתאונת דרכים, ציינה חברתי השופטת דוידוב-מוטולה, כדלקמן (ההדגשות שלנו):
...
ביום 22.6.08 הוציא התובע מכתב לגב' שולה בן חיים כמצוטט: "...הנני מאשר בזאת קבלת הצעתך להמשך העסקה במסגרת חדר הצילום בשנה"ל הבאה ב- 50% משרה. 2. שוב אבקש, להזכיר את הפגיעה החמורה בשכר ובתנאים הנלווים לרבות זכויות פנסיה, שעה שבלית ברירה ונוכח מצבי הכלכלי והמשפחתי כפי שפורט במכתבי הנני נאלץ בזאת להיעתר להצעה. 3. כן אבקש להזכיר את מצבי הרפואי שטרם הגיע לכדי הכרעה מקצועית סופית, לרבות ניתוח צפוי בהמשך 4. אבקשך לנסות בכל דרך ובהקדם ליצר השלמת שכר והתנאים הנלווים כפי שנעשה בעת הצורך במקרים אחרים ובפרט שעה שקיימת פגיעה ונכות ממקום העבודה..." (ר' נספח 23 לכתב ההגנה).
נוכח מכלול הפגמים שפורטו לעיל, אנו סבורים כי התובע זכאי לפיצוי מכוח סעיף 14 לחוק השיוויון.
מנגד אנו לוקחים בחשבון את העובדה כי שוכנענו כי הנתבעת כן עשתה ניסיונות למצוא לתובע עבודות חלופיות כפי שפורט לעיל, ומנגד אנו לוקחים בחשבון את תקופת עבודתו הממושכת של התובע, לאחר ששקלנו את מכלול הדברים מצאנו לנכון לחייב את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בגין הפרת חוק השוויון בסך של 25,000 ₪.
סוף דבר
אשר על כן על הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים כמפורט וזאת תוך 30 ימים מיום קבלת פסק הדין :
לפצות את התובע בגין הנזק הלא ממוני אותו תבע בפיצוי על סך של 15,000 ₪.