מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה של מקום העבודה נגד מנהל לשעבר בגין הפרת חוזה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבים לבקשת הצוים הזמניים באותו שלב היו שלושה עובדים לשעבר בחטיבת בני המושבים של תנועת הנוע"ל השייכים לצוות המרכז של החטיבה: המשיבה 1 (שירי ארדיטי נחום) שימשה כמנהלת החטיבה מיום 15.12.13 עד 31.10.18; המשיבה 2 (מאיה הובר) שימשה כמנהלת הכספים של החטיבה מיום 21.4.15 עד 26.11.18; והמשיב 3 (פדריקו כץ) שימש כרכז לוגיסטיקה של החטיבה מיום 3.4.16 עד 26.11.18.
הסכם שקבל תוקף של פסק דין; להורות על השבת זכויות הניהול בדף הפייסבוק והאינסטגרם לידי הנוע"ל; וכן לתת סעדים כספיים בגין הפרת הסכם העבודה, חובת תום הלב וחובת הנאמנות והסודיות של הנתבעים כעובדים; ולפצות את תנועת הנוע"ל בגין נזקים שנגרמו לה. המבקשים טענו מנגד, בין היתר, שפעולותיהם נעשו בהתאם להוראותיה של תנועת המושבים ובהמשך גם עמותת בני המושבים.
זאת נוכח הרקע המורכב שבין הגופים השונים והנפשות הפועלות, משך הזמן הרב שנמשך הסיכסוך, מספר הגורמים המעורבים ומספר הנתבעים, וכן החשיבות הציבורית והערכית של הצדדים המעורבים לחברה הישראלית ולילדיה: "עילתה של הודעת צד שלישי, צריך שתבוא במסגרת הכוללת של הסמכות העניינית של בית הדין לעבודה. "בשוקלו אם להתיר הגשת הודעה לצד שלישי, יבחן בית-הדין לעבודה, האם התביעה נגד הנתבע וכן ההיתדיינות בין הנתבע לבין הצד השלישי, מצויות בתחומי סמכותו העניינית הייחודית של בית-הדין לעבודה" באופן, שאילו הוגשה הודעת הצד השלישי כתביעה נפרדת, הייתה גם היא נתונה מלכתחילה בגדר סמכותו העניינית של בית-הדין לעבודה [עע 790/05 ד"ר ויקי רבינו (צוכמן) - Tissera Inc.
זאת כאשר מדובר בעיניין הקשור בחבל טבורו לסכסוך עבודה: "הלכה מושרשת היא כי ’הקביעה אם סיכסוך הוא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה אינה נקבעת על פי פירוש מילולי ודווקני של הוראות החוק או על פי זהות הצדדים להליך, אלא על פי מבחנים מהותיים: מהות העניין הנידון או מהות העילה, והאם על פי תכלית חוק בית הדין לעבודה מן הראוי שבית הדין לעבודה ידון באותו עניין. ככל שעל פי מהות העניין מקומו של הדיון בסכסוך הוא בית הדין לעבודה, משתרעת סמכותו על כל בעלי הדין הנוגעים לעניין" [עע 655/06 דוד אטיאס – עריית באר שבע, [פורסם בנבו], ניתן ביום 3.6.07; עע 738/06 צבי זר-אורן פרסקי, [פורסם בנבו], 29.4.07; דב"ע נז/16- 4  מרכז השילטון המקומי -ההסתדרות הכללית, פד"ע לב 1].
...
דיון והכרעה יש לדחות את הבקשה לצירוף תנועת המושבים ועמותת בני המושבים (להלן – הצדדים השלישיים) כנתבעות; מאידך יש לקבל את הבקשה להגיש נגדן הודעת צד ג'.
 כאשר עילתה של ההודעה לצד שלישי עשויה להתפרש על פני הסמכות העניינית של מספר ענפי משפט "אין מנוס מהערכת המשקל היחסי בין היסודות האמורים, תוך חיפוש אחר המרכיב הדומיננטי המאפיין את המחלוקת, אשר על פיו תוכרע שאלת הסמכות" [בע"מ 9948/04 פלוני נ' פלונית ואח', [פורסם בנבו], ניתן ביום 26.10.05 – בפסק דינה של השופטת איילה פרוקצ'יה; וראו גם: עע 687/05 אלי גור  - מכתשים – מפעלים כימיים, 15.11.06 ([פורסם בנבו], להלן: עניין אלי גור) – פסק דינם של הנשיא אדלר והשופט רבינוביץ].
סוף דבר הבקשה מתקבלת בחלקה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לפני בית הדין תביעת התובע, אשר שימש כרפרנט באגף החשב הכללי במשרד האוצר בין השנים 2008-2014, לפצוי בהתאם לחוק החוזים (תרופות) בשל הפרת חוזה העבודה, פיצוי בשל הפרת סעיף 39 לחוק החוזים, פיצויים בשל הפרת כללי המשפט המינהלי וכן לפיצויים בשל עוגמת נפש, היתנכלות ופגיעה בשיוויון, כל זאת בשל אי קדומו המקצועי באגף.
התובע מבסס עוד את טענתו על דבריו של החשב הכללי לשעבר מר שוקי אורן במהלך דיון בכנסת מיום 8.6.10, שם ציין בין היתר כי: "...כל הגיוס שלנו הוא תמיד בא מלמטה. מגייסים כלכלנים ואז אם אותם כלכלנים אם הם נקלטים באגף הם אמורים להיות מאותו הרגע במסלולי קידום. אנחנו בנינו את זה בצורה די מסודרת. כמה שנים הם צריכים להיות רפרנטים ולאחר מכן התפקיד הבא זה תפקיד של רכז או סגן חשב ולאחר מכן תפקיד בכיר כאשר התפקיד הבכיר כמו שאני אומר מבחינת דרג זה יכול להיות חשב וזה יכול להיות סגן חשב כללי...אם אנחנו נסתכל לפי הספר ואנחנו נראה מה הזמן שאנחנו מייעדים לאדם שהתחיל כרפרנט להגיע לתפקיד של חשב מדובר בדרך כלל ב-7 עד 10 שנים". לאור האמור, טוען התובע כי מסלול הקידום הנ"ל מהוה תנאי מתנאי עבודתם של רפרנטים באגף.
ניהול מקום העבודה, הכולל גם הערכת עובדים וקידום בדרוג ובשכר של העובדים, נתון לשיקול דעתו של המעסיק, ובית הדין לא ישים את שיקול דעתו במקום שיקול דעתו של המעסיק.
לא זו אף זו, בהתאם לסעיף 30 (א) לחוק מבקר המדינה (נוסח משולב) תשי"ח – 1958 נקבע כי: "דוחות, חוות דעת , או כל מיסמך אחר שהוציא או הכין המבקר במילוי תפקידיו לא ישמשו ראייה בכל הליך משפטי או משמעתי". בענין זה נקבע בפסיקה כי אין מקום לאפשר כראייה חלקים מדוחות מבקר המדינה, כפי שנקבע למשל בענין ס"ק (ירושלים) 5/07 בנק ישראל נגד הסתדרות הכללית ואחרים מיום 11.6.08.
תביעה להתעמרות במקום העבודה, נבחנת ע"י בית הדין תוך שהוא לוקח בחשבון את קשיי ההוכחה של טענה זו, אשר פעמים רבות הנה חסרת ביסוס עובדתי, ונובעת מתחושתו הסובייקטיבית של העובד.
...
התביעה ברכיב זה נדחית.
תביעה זו נדחית.
הייחוס האישי למניע ספציפי למר אלישע לא הוכח , ונסתר במסמכים, התביעה האישית נגד מר אלישע נדחית אף היא.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יפות לעניין נסיבות אלו, קביעות בית המשפט העליון בע"א 3017/21 התעשיה האוירית לישראל בע"מ נ' גיא דקל (29.07.2021), באשר לסמכותו של בית הדין לעבודה כדלקמן: "איני רואה לקבל את עמדת המשיבים, כי הלכה למעשה פסיקת בתי המשפט שינתה את גדר סמכותו של בית הדין לעבודה. בפסיקה שעליה נסמכו המשיבים, שנזכרה לעיל, בתי המשפט העבירו תביעות לבית הדין לעבודה, גם מקום שבו חלק מהנתבעים לא קיימו יחסי עובד-מעביד עם התובע, אך זאת בתביעות שעניינן אי תחרות וגזל סודות מסחריים, תביעות הנדונות על דרך שגרה בבית הדין לעבודה (וראו גם סעיף 22(א) לחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999). זאת, למטרה מוגדרת ומצומצמת של קבלת סעד של ציווי נגד הנתבע מכוח עוולה של גזל או גרם הפרת חוזה, ולא לשם בירור מהותי של המחלוקת בין הצדדים." באותו עניין הביא בית המשפט העליון כדוגמא את הקביעה ברע"א 2060/19 בית אריזה לפרחים נ' פנדלר (27.5.2019), בפיסקה 22 במסגרתו נקבע כי: "באשר למשיבה, הרי שאומנם מדובר במתחרה של המבקשת, אשר אין חולק כי בשום שלב לא היתקיימו יחסי עובד-מעסיק בינה לבין המבקשת. משכך, במקרה הרגיל, אין אפשרות לנהל נגדה תביעות בבית הדין לעבודה [...]. יחד עם זאת, בעניינינו צירופה של המשיבה להליך הוא אך ורק על מנת לקבל גם נגדה סעדי ציווי, על בסיס הטענות כי היא סייעה ושידלה להפרת החובה על ידי העובד, ועשתה שימוש ביודעין בסודות המסחריים שגזל. ביחס לעילות מסוג זה קיימת סמכות לצרפה להליך המתנהל בבית הדין לעבודה נגד העובד לשעבר (המשיב), אשר נטען כי הפר את חובותיו כלפי המעסיק לשעבר (המבקשת) וגזל את סודותיו המסחריים [...]. לאור קיומה של סמכות זו, צדק בית המשפט כשנמנע מפיצול שלא לצורך של ההליך המשפטי, וחלף זאת הורה על העברת הדיון בכללותו לבית הדין האיזורי לעבודה. ודוק, לעיתים אין מנוס מפיצול הדיון בין שתי ערכאות משפטיות שונות, לאור כללי הסמכות המורים כי עניין אחד הוא בסמכות ייחודית של ערכאה אחת ועניין אחר בסמכות ייחודית של ערכאה אחרת" במקרה לפני, עתרה המשיבה לסעדים של ציווי כנגד המבקשת – אשר הוזכרו מפורשות על ידי בית המשפט העליון כסעדים שאין בהם כדי לשלול את סמכותו של בית הדין לעבודה לידון בתביעה, הגם שאחד הצדדים לה לא מקיים אחד מבחן הצדדים (קרי אינו עובד או מעסיק).
אשר לכך, בהנתן שסעיף 22(א(2) לחוק עוולות מסחריות מקנה לבית הדין לעבודה סמכות ייחודית לידון בתובענה שעילתה בהפרת הוראות פרק ב' לחוק הדן בסוד מסחרי הנובעת מחוזה ליצירת יחסי עובד ומעסיק לאחר שהתקיימו יחסים כאמור ומשהסעד המבוקש הוא בגין הפרת הוראות פרק זה, הרי שגם נושא זה הוא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה (ראו בדומה פסיקת בית הדין לעבודה בסע"ש (עבודה תל אביב-יפו) 22293-01-21 קוקטייל הצמחים בע"מ - ורטיקל פילד בע"מ (18.05.2022), בסעיף 25 לפסק הדין).
...
דיון והכרעה; אקדים אחרית לראשית- לאחר שבחנתי את טענותיהם ההדדיות של הצדדים, נחה דעתי כי יש לקבל את הבקשה באופן חלקי, כך שהדיון בתביעה יועבר לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו.
יפות לעניין נסיבות אלו, קביעות בית המשפט העליון בע"א 3017/21 התעשיה האווירית לישראל בע"מ נ' גיא דקל (29.07.2021), באשר לסמכותו של בית הדין לעבודה כדלקמן: "איני רואה לקבל את עמדת המשיבים, כי הלכה למעשה פסיקת בתי המשפט שינתה את גדר סמכותו של בית הדין לעבודה. בפסיקה שעליה נסמכו המשיבים, שנזכרה לעיל, בתי המשפט העבירו תביעות לבית הדין לעבודה, גם מקום שבו חלק מהנתבעים לא קיימו יחסי עובד-מעביד עם התובע, אך זאת בתביעות שעניינן אי תחרות וגזל סודות מסחריים, תביעות הנדונות על דרך שגרה בבית הדין לעבודה (וראו גם סעיף 22(א) לחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999). זאת, למטרה מוגדרת ומצומצמת של קבלת סעד של ציווי נגד הנתבע מכוח עוולה של גזל או גרם הפרת חוזה, ולא לשם בירור מהותי של המחלוקת בין הצדדים." באותו עניין הביא בית המשפט העליון כדוגמא את הקביעה ברע"א 2060/19 בית אריזה לפרחים נ' פנדלר (27.5.2019), בפסקה 22 במסגרתו נקבע כי: "באשר למשיבה, הרי שאומנם מדובר במתחרה של המבקשת, אשר אין חולק כי בשום שלב לא התקיימו יחסי עובד-מעסיק בינה לבין המבקשת. משכך, במקרה הרגיל, אין אפשרות לנהל נגדה תביעות בבית הדין לעבודה [...]. יחד עם זאת, בענייננו צירופה של המשיבה להליך הוא אך ורק על מנת לקבל גם נגדה סעדי ציווי, על בסיס הטענות כי היא סייעה ושידלה להפרת החובה על ידי העובד, ועשתה שימוש ביודעין בסודות המסחריים שגזל. ביחס לעילות מסוג זה קיימת סמכות לצרפה להליך המתנהל בבית הדין לעבודה נגד העובד לשעבר (המשיב), אשר נטען כי הפר את חובותיו כלפי המעסיק לשעבר (המבקשת) וגזל את סודותיו המסחריים [...]. לאור קיומה של סמכות זו, צדק בית המשפט כשנמנע מפיצול שלא לצורך של ההליך המשפטי, וחלף זאת הורה על העברת הדיון בכללותו לבית הדין האזורי לעבודה. ודוק, לעיתים אין מנוס מפיצול הדיון בין שתי ערכאות משפטיות שונות, לאור כללי הסמכות המורים כי עניין אחד הוא בסמכות ייחודית של ערכאה אחת ועניין אחר בסמכות ייחודית של ערכאה אחרת" במקרה לפני, עתרה המשיבה לסעדים של ציווי כנגד המבקשת – אשר הוזכרו מפורשות על ידי בית המשפט העליון כסעדים שאין בהם כדי לשלול את סמכותו של בית הדין לעבודה לדון בתביעה, הגם שאחד הצדדים לה לא מקיים אחד מבחן הצדדים (קרי אינו עובד או מעסיק).
סוף דבר; לאור האמור והמפורט מצאתי כי לבית הדין לעבודה נתונה הסמכות לדון בתובענה ומשכך, הנני מורה על העברתה לדיון בפני בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

בהליך צו עשה/צו מניעה (קבועים) (צ"ו) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טופ הפניתה, בין היתר, לע"א 3017/21 התעשיה האוירית לישראל בע"מ - גיא דקל, (29.7.21) שם קבע בית המשפט העליון ביחס לכך כי: "... בתי המשפט העבירו תביעות לבית הדין לעבודה, גם מקום בו חלק מהנתבעים לא קיימו יחסי עובד-מעביד עם התובע, אך זאת בתביעות שעניינן אי תחרות וגזל סודות מסחריים, תביעות הנדונות על דרך שגרה בבית הדין לעבודה (וראו גם סעיף 22(א) לחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999). זאת, למטרה מוגדרת ומצומצמת של קבלת סעד של ציווי נגד הנתבע מכוח עוולה של גזל או גרם הפרת חוזה, ולא לשם בירור מהותי של המחלוקת בין הצדדים." גם ברע"א 2060/19 בית אריזה לפרחים "אביב" בע"מ נ' **** פנדלר (27.5.19) נקבע ביחס לכך: " באשר למשיבה, הרי שאומנם מדובר במתחרה של המבקשת, אשר אין חולק כי בשום שלב לא היתקיימו יחסי עובד-מעסיק בינה לבין המבקשת. משכך, במקרה הרגיל, אין אפשרות לנהל נגדה תביעות בבית הדין לעבודה (וראו למשל: עניין פי.או.אס, פסקה 24; עניין רוחם, פסקה 35 ופסקה 74). יחד עם זאת, בעניינינו צירופה של המשיבה להליך הוא אך ורק על מנת לקבל גם נגדה סעדי ציווי, על בסיס הטענות כי היא סייעה ושידלה להפרת החובה על ידי העובד, ועשתה שימוש ביודעין בסודות המסחריים שגזל. ביחס לעילות מסוג זה קיימת סמכות לצרפה להליך המתנהל בבית הדין לעבודה נגד העובד לשעבר (המשיב), אשר נטען כי הפר את חובותיו כלפי המעסיק לשעבר (המבקשת) וגזל את סודותיו המסחריים (ראו סעיף 24(א)(1ב) לחוק בית הדין לעבודה; סעיפים 6(ב)(3) ו-22(א)(2) לחוק עוולות מסחריות; דב"ע נג/3-254 הוצאת ספרים יבנה – דוידזון, פד"ע כ"ו 425 (1994); ע"ע (ארצי) 259/05 א.מ. חטיפי העמק בע"מ נ' ח'וטבא (26.4.2006))." אכן, בולרו אינו עובד בסיריוס אלא פתח עם בעלי מניותיה את חברת גלובל סאונד שאינה חלק מבקשה זו. יחד עם זאת, בהתאם לפסיקה המפורטת לעיל, ככל שיינתן צו כפי שמבוקש בבקשה, לבית הדין סמכות לבחון האם יש הצדקה להחילו גם על סיריוס כדי שלא יהיה עקר מתוכן.
...
עדותו של בולרו, על אף שניכר בה כי המעמד אינו פשוט עבורו, הן בשל המעמד הלא נוח והן בשל אופי הטענות שנטענו כנגדו והמהירות בה נדרש להתייצב לדיון, שכנעה אותנו בנקודה זו. לא מצאנו שטופ הוכיחה קיומו של סוד מסחרי.
במתח המתואר לעיל, לא מצאנו כי טופ הוכיחה שבולרו השתמש בידע שצבר בתקופת העסקתו כדי לפגוע בה. הידע עמו הגיע לטופ מצוי בבעלותו ומדובר בניסיון רב שנים בזכותו התקבל לעבוד אצלה.
משלא הוכח קיומו של סוד מסחרי או מידע סודי שהועבר לבולרו בתקופת עבודתו, משלא הוכח אינטרס לגיטימי שבגינו יש להגביל את עיסוקו של בולרו ובעיקר מאחר ולא הוכח כי מאזן הנוחות נוטה לטובת טופ, מצאנו כי יש לדחות את הבקשה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בתביעה, התובע עותר לתשלום הסעדים והסכומים הבאים: פיצוי חלף הפרשות לפנסיה בסך 6,945 ₪; פצויי פיטורים בסך 3,773 ₪; שכר עבודה בסך 4,828 ₪ בעד החודשים נובמבר ודצמבר 2019; פדיון חופשה בסך 2,614 ₪; דמי הבראה בסך 3,985 ₪; דמי חגים בסך 3,753 ₪; דמי נסיעות בסך 13,385 ₪; פיצוי בגין אי מתן הודעה לעובד על תנאי עבודתו בסך 10,000 ₪; פיצוי בגין הפרת חוק הגנת השכר בסך 6,000 ₪; פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך 9,162 ₪; פיצוי בגין הפרת הסכם עבודה בחוסר תום לב בסך 36,648 ₪; פיצוי בגין עוגמת נפש והפרת תום הלב המוגברת בסך 10,000 ₪.
מטעם הנתבעת העידו: מר גל קורן, סמנכ"ל הכספים; מר עומר עוז, מנהל בנתבעת ובעל שליטה ודירקטור בחברת א.ד. נוקס בע"מ (להלן: "חברת נוקס"), חברת האם של הנתבעת; מר עומר יהב, שותף בנתבעת ומנהל לשעבר בנתבעת; ועו"ד גל אלרם, יועץ משפטי בחברת נוקס ושותף בחברה.
הדברים גם משתקפים מדברי התובע בדיון מיום 28.11.21, שם התובע אומר שעבד במקומות נוספים פרט לנתבעת (ראו עמוד 2 שורות 10- 11); ומתכתובת שהגיש, בהן כתב: "אני עובד עם כל המקומות בעיר, ועם כולם ההסכמים שלי בעל פה (כמו איתכם), ועם כולם הכל טוב..." (עמוד 3 לנספח כא לכתב התביעה).
העד, מר אוסי: אני אענה, לצערי ההתנהלות השוטפת של המקום הייתה קלוקלת, זה התבטא במספר מקרים, אני מתפקידי וציינתי את זה לא היה לבוא ולסדר לקראת הרצאה את הכסאות והשולחנות, או לתת שירות של הגשת אוכל, תפקידי היה, היה לתאם ארועי יח"ץ ותו לא, כל שאר המסביב לא קרה, לא לשביעות רצוני, ובין היתר לא לשביעות המנהלים האחרים, וכל פעם שראיתי שזה קורה הערתי והסבתי את תשומת הלב של המנהל שלי לדברים האלה, הוא המנהל שלהם, הפיקוח אליהם היה קלוקל אז שידע, זה מה שעשיתי" (עמוד 25 שורה 27- עמוד 26 שורה 10).
...
גם מטעם זה שוכנענו כי התובע לא היה חלק מצוות העובדים של הנתבעת ולא ראה עצמו כעובד מן המניין.
סיכום סיכומו של דבר, לאור מכלול הראיות, העדויות ומבחני הפסיקה, לא היו יחסי עובד ומעסיק בין התובע לנתבעת בתקופה שבמחלוקת.
התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו