לפנינו תביעת התובעת, גב' דרורה רובינוביץ, כנגד מעסיקתה, אחוזת פולג 1998 בע"מ, לפצוי שאינו ממוני והפסדי הישתכרות בגין פיטורים שלא כדין בשל הפליה מחמת גיל תוך הפרת חוק שויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988, תביעה לפצוי בגין פגמים בהליך השימוע וכן לתשלום חוסרים בזכויות סוציאליות.
הנתבעת היא חברה המפעילה בית דיור מוגן יוקרתי בקבוץ תל יצחק תחת השם "אחוזת פולג" המהוה אחד מארבעת בתי דיור מוגן ברשת "אחוזות רובינשטיין".
התובעת חתמה על הסכם העסקה וכן תוספת לחוזה ביום 14.8.11 (ר' נספח 1 לכתב התביעה).
כמו כן, הוסבר לתובעת כי במסגרת שיחות המכירה יש מקום להבין מה יכולתו הכלכליות של הדייר, ויש לוודא כי הוא מסוגל לעמוד בעיסקה שעלותה 2.5-3 מיליון ₪ , אולם התובעת לא הפנימה ולא שאלה שאלות אלו.
עיון בעדות גב' מיכאלי-הירש מעלה כי היא התייחסה לנקודה זו:
"אוקיי. אז עכשיו אני רוצה שנעבור לנושא שדיברנו עליו כבר מקודם, בירור המצב הרפואי של לקוח פוטנציאלי. בסדר? בעמודים 20 עד 23 לתימלול השימוע, ...בעצם בעמודים האלה מיתקיים דיון בעיניין הזה של בירור מצב רפואי של לקוח פוטנציאלי, והדיון הזה הוא בינך, בין התובעת ונורית, מנהלת משאבי האנוש. התובעת אמרה לך שהיא מקבלת את הדרישה הזאת ושואלת אותך איך טכנית אני עושה את זה. היא גם ביקשה לקבוע קריטריונים למצב רפואי מתאים, ואת ענית לה: תענייני, תעבירי דוח והם, הכוונה היא לצוות המקצועי, יחליטו, ומשם רק מתחיל דיון בין שלושתכן בעיניין מי כשיר להכנס לבית ומי לא. דמנטים, אנשים בכסא גלגלים, כמה מכל סוג. אז אני שואל אותך, נכון שלא היה נוהל מסודר בנושא הזה,....יש נוהל? אני לא שאלתי על חוק. יש נוהל לזה? ת: אני לא, ורדית לא קובעת את הנוהל. ש: נוהל לעבוד לפי חוק כך וכך? היא לא עורכת דין. ת:בודאי שכן. מה זאת אומרת? מחלקות, ש: איפה הוא? איפה המסמך הזה? למה הוא לא צורף? ת: לפני שמונה שנים כשקלטו אותה, למה אני לצרף? לפני שמונה שנים כשקלטו אותה לעבודה, כך עובדים בדיור מוגן. זה לא משהו שרובינשטיין או אחוזת פולג, ש: אבל יש דיון של שלושה עמודים על זה" (ר' עמ' 40-41)
למרות בקשתה של התובעת לאפשר לה להוכיח את יכולותיה לאחר שנמסרו לה לראשונה הטענות כלפיה, הרי שהנתבעת לא אפשרה לה לעשות זאת ולא נתנה לה כל היזדמנות אלא בחרה במסלול פיטורים מיידי, כעולה מהמפורט בתצהירה:
" 33. במהלך השיחה ניסיתי שוב לשכנע את גב' מיכאלי הירש כי אני מסוגלת לבצע כל שינוי שיידרש. ביקשתי שוב ושוב שתעניק לי את האפשרות להוכיח את יכולתיי תחת ההנהלה החדשה וההנחיות החדשות ולו רק לתקופת ניסיון קצרה של חודש- חודשיים, אך ללא הועיל. 34. מאמירותיה של גב' מיכאלי הירש הבנתי כי חוסר האמונה ביכולתיי לא היה מבוסס על היכולות שהפגנתי בעבודה עד כה ותוצאות העבודה בפועל (המשתקפות בנתוני המכירות), אלא בעיקר על בסיס התחושות בטן ויכולות חיזוי בנוגע ליכולתיי. אמירות מעורפלות ולא מבוססות כגון: "התחושה של שלושתינו זה שלא נוכל לראות שינוי בהתנהלות שלך, לאור השינויים שאנחנו מצפים להם..."
עיון בחקירתה הנגדית מעלה כי תצהירה לא נסתר בנידון:
"אני אענה לך. כשבנאדם אומר לי: את לא מסוגלת לדעתנו, אנחנו חוזים, תחושות בטן, צופים שאת לא מסוגלת לעשות שינויים. מבחינתי זה דיעה קדומה ודעה מוקדמת עקב אפליה על גיל. ש: אז ידעת. אז ידעת. ת: מבחינתי כשבנאדם בא ואומר לי: 'את לא מסוגלת', ואני רוצה להגיד לך, גברתי, כשבנאדם אומר את לא מסוגלת, אני שמונה שנים קבלתי 5,600 שקל. התחננתי להזדמנות של חודש-חודשיים. אני שמונה שנים עם שביעות רצון ועם מכירות טובות. תבדקו אותי חודש-חודשיים. אני אעשה מה שאתם רוצים לפי הנהלים. לא נותנים לי את ההזדמנות, ואני מעלה את זה בשימוע כמה פעמים, וגם בפיטורין: תנו לי היזדמנות..." (ר' עמ' 8 שורות 6-16).
...
שעה שהנתבעת לא הציגה תחשיב נגדי, אנו מקבלים רכיב זה.
מעבר לאמור, התובעת זכאית לפיצוי בגין הפקדות לפנסיה שלא כללו את שכר התפוקה בשכר הקובע לחישוב ההפקדות.
משכך שוכנענו כי יש לקבל את תחשיב התובעת, ולחייב את הנתבעת בגין הפרשים אלו בסך של 9,013 ₪.
סוף דבר
הנתבעת תשלם לתובעת, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין את הסכומים כמפורט:
פיצוי שאינו ממוני בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ופגמים בשימוע: בסך 70,000 ₪, בתוספת הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום בפועל.