בהקשר זה יצוין, כי הנתבע, בתצהירו בבקשת הרשות להגן (ת/4) (להלן: "בר"ל") (סעיף 40 לתצהיר בבר"ל), צירף מיסמך מחשבון הבנק של החברה, ששם למדים אנו כי הועבר סך של 750,000 ₪ לתובעות.
מכל מקום, התובעות מפרטות בכתב תביעתן, את מערך ההסכמים, ואת החוב שנותר (להלן: "החוב"), כדלקמן:
· ההסכם הראשון – הסכם לרכישת מניות וסלוק הלוואות שנחתם בין דוד לבין מגמה ובין מר רותם זכרי (להלן: "רותם"), במסגרתו רכש רותם את מניות הנתבע במגמה, והוסדר אופן תשלום חובות הנתבע למגמה וחובות מגמה לנתבע בגין הלוואות הדדיות שניתנו (להלן: "ההסכם הראשון") (נספח 2 לכתב התביעה).
ראשית, באשר לטענת הכפייה, סעיף 17 לחוק החוזים קובע:
"(א) מי שהתקשר בחוזה עקב כפיה שכפה עליו הצד השני או אחר מטעמו, בכוח או באיום, רשאי לבטל את החוזה.
יפים לעניין זה, גם הדברים שנאמרו בע"א (חיפה) 4710/98 משה משה נ' א.ש.ט.ס. ייזום ושיווק בע"מ, [פורסם בנבו]:
"גם טענת החתימה תחת לחץ, היינו טענת הכפיה/העושק, אינה מקובלת עלי. לא כל חתימת הסכם שתנאיו גרועים – לכאורה – מתנאי השוק, מעידה על החותם כי פעל תחת לחץ".
כבר נקבע לא אחת, שעת עסקינן בהסכם שתנאיו סבירים, לא ניתן לבטל את ההסכם מחמת "כפייה" (ראו: ע"א 6234/00 ש.א.פ בע"מ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ [פורסם בנבו].
ובסיפא הדברים, נכתב:
"...אין די בעובדה שהמתקשר נתון ללחץ חברתי משפחתי וללחץ אישי פנימי המעמידים אותו במצב ריגשי ונפשי לא קל (ראה דברי השופט י. קדמי בע"א 4839/92 גנז נ' כץ פ"ד (4) 749 עמ' 756...".
לאור האמור, ישאל השואל – האם בעניינינו ניתן לומר כי יש לבטל את ההסכמים מושא התביעה, מאחר שנחתמו תוך כפייה ועושק.
הנתבעים טוענים, כי יריב גילה אדישות כלפי לקוחות החברה, ולמצבו של הנתבע מולם, ולא עניין אותו כלל חששו של הנתבע מהלקוחות (עמ' 35 לפרוטוקול, שורות 19-27; עמ' 37, שורות 4-5).
...
סוף דבר
לאור המקובץ לעיל, נחה דעתי לקבל את התביעה במלואה, ולדחות את הטענות שהועלו על ידי הנתבעים.
· בגין ההסכם השני ישלמו הנתבעים למסחר סך של 435,840 ₪.
יובהר, בית המשפט נעתר לסכומים להם עתרו התובעות, בסך של 780,840 ₪.