המחלוקת בערר זה נסובה סביב השאלה – האם העברת זכויותיה של העוררת במשק החקלאי למר בלפר מהוה מכירה של זכות במקרקעין החייבת במס, כפי עמדת המשיב; או שמא העוררת זכאית לפטור ממס שבח לפי הוראות סעיף 5(ג)(4) לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 (להלן – חוק מסוי מקרקעין), כפי עמדת העוררת.
ביום 7.6.2012 הגיש מר בלפר את התביעה לבימ"ש למשפחה כנגד העוררת (העוררת הגישה תביעה שכנגד), האגודה ורמ"י. בתביעתו עתר האח, בין היתר, למתן סעד הצהרתי, לפיו ייקבע כי הוא זכאי להרשם כבעלים היחיד בזכויות במשק, או לחילופין, כי יוצהר כי המשק אינו חלק מעזבון האב, וכי הוא הבן המתאים לקבל את המשק.
באשר למנגנון פירוק השתוף בזכויות במשק ומיסוי עסקת המכר שתחול על הצדדים, בית המשפט ביטל את הקביעות בפסק דינו של בית המשפט למשפחה והתיק הוחזר אליו לצורך דיון והכרעה בשאלת גובה הפצוי שעל האח לשלם לעוררת בתמורה לזכויותיה במשק.
למעשה, בימ"ש לעינייני מישפחה, כמו גם בית המשפט המחוזי בעירעור, קבעו כי מקום בו לא ניתן להותיר את השתוף בין האחים על כנו בשל הסיכסוך ביניהם – ומאחר שהוראות ההסכם הדו-צדדי בין רמ"י לאגודה, שוללות את האפשרות לרשום משק על שם שניים שאינם בני זוג ושוללות את האפשרות לפצל או לחלק נחלה חקלאית - אזי נדרשו הם למצוא את הפיתרון לסכסוך בין האחים, תוך כיבוד רצונו של המנוח בצוואתו.
...
די בכך כדי לקבוע כי דין הערר להידחות.
מאחר וקבעתי לעיל כי העברת זכויות העוררת במשק והפיצוי ששולם לה על ידי אחיה אינה בגדר "חלוקה ראשונה" של נכסי העיזבון, הרי שבכך נדחית עמדת העוררת.
כל המהלך ה"רעיוני" הסיבובי הנ"ל – אין לו כל בסיס ויסוד ודינו להידחות.
אשר על כן, לעמדתי גם טענת העוררת לפיה התמורה ששולמה לה בסך 2 מיליון ₪ בגין זכויותיה במשק החקלאי מקורה בנכסי העיזבון – דינה להידחות.
סוף דבר:
97.
לאור כל האמור, עמדתי היא כי דין הערר להידחות על כל חלקיו, וכך אציע לחבריי הוועדה לפסוק.