לטענת התובע, שיק זה ניתן לו ע"י מר אבו זיד סולטאן (להלן "סולטאן") ביום 26.2.2015 במסגרת עסקת ניכיון שיקים כאשר התובע שילם לסולטאן את תמורת השיק המלאה במזומן בסך 9,925 ₪ לאחר ניכוי עמלת ניכיון בסך 75 ₪.
עוד טען התובע כי הוא אוחז בשיק כשורה וכדין לפי סעיף 28 לפקודת השיטריות וכי קיבל את השיק כשהוא טהור, ללא ציון מוטב, שיק תקין ומושלם ללא כל פגם וכי עסקת היסוד – בין הנתבעת לבין עלי- אינה מחייבת אותו וכך גם טענות הגנה של כשלון תמורה אינה מחייבת אותו.
ברע"א 8301/13 טל טריידינג נ. בנק לאומי לישראל בע"מ (פורסם בנבו) נקבע כי :
"אוחז כשורה הוא מי שנטל את השטר בתום לב ובעד ערך, בהתקיים תנאים נוספים- תקינות ושלמות השטר וכן קבלתו לפני מועד פירעונו. בעניינינו, הבנק אינו אוחז כשורה בשיק מכיוון שהשיק לא היה "שלם ותקין לפי מראהו" בעת שנטלו ".
עוד נקבע כי " אוחז יכול להגיש תביעה בעילה שטרית בשמו הוא. יחד עם זאת, ניתן להעלות כנגדו טענות הגנה שונות מתחום דיני הקניין ודיני החיובים. לעומתו, האוחז כשורה זוכה באחיזה נקייה מכל אלה. מה דינו של "אוחז בעד ערך" ביחס לטענות הגנה אלה? מלשון הפקודה ניתן ללמוד כי רק האוחז כשורה יכול להתגבר על טענות ההגנה האמורות, ולא אוחז או אוחז בעד ערך".
לענייננו, אין מחלוקת כי הנתבעת חתומה על השיק, אולם התובע מאשר ומודה כי נטל את השיק, שהוא שיק "למוטב בלבד", וזאת "ללא שם מוטב" וזאת כהצהרתו בסעיף 14 לתצהירו.
...
בעניין זה, יפים דבריו של המלומד שלום לרנר בספרו "דיני שטרות", תשנ"ט – 1999, עמ' 334-335: " הפסיקה הבחינה בין כישלון תמורה מלא לבין כישלון תמורה חלקי, וכן בין כישלון תמורה חלקי קצוב לבין כישלון תמורה חלקי בלתי קצוב. על פי הפסיקה כישלון תמורה מלא וכישלון תמורה חלקי קצוב משמשים טענה טובה נגד תביעה שטרית ואילו כישלון תמורה חלקי בלתי קצוב, אינו מהווה טענת הגנה נגד שטר, אפילו בין צדדים קרובים. קביעה זו שונה מהדין הנוהג בארצות שונות של המשפט המקובל, והיא סוטה מדיני החוזים הכלליים... כישלון תמורה חלקי מתרחש בשני מקרים קלאסיים: כאשר המוכר מספק חלק מכמות הסחורה המוסכמת או שהוא מוסר סחורה שאינה מתאימה באיכותה למה שהוסכם בין הצדדים. המקרים של הספקה חלקית של הממכר, עשויים להיות כישלון תמורה חלקי קצוב, כאשר ההסכם מתייחס ליחידות זהות, במחיר אחיד לכל יחידה. מסירת חלק מן היחידות המוסכמות, תהא כישלון תמורה חלקי קצוב. מנגד, הדוגמה הקלאסית לכישלון תמורה חלקי בלתי קצוב, היא הספקת ממכר פגום קרי ממכר הנופל באיכותו מן המוסכם... ".
סוף דבר: התביעה מתקבלת.
הנתבעת תשלם לתובע את מלוא סכום התביעה בסך 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד התשלום המלא בפועל.
כמו כן, הנתבעת תשלם לתובע אגרות בית משפט והוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 1,500 ₪.