מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה שטרית שעניינה שיק שסחרותו הוגבלה בכיתוב למוטב בלבד

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

הפעם ניתן שיק שלא הוגבלה סחרותו ואין מוטבע עליו הכיתוב "למוטב בלבד". "בין לבין", כך נטען על ידי הנתבעת, הגיעו אליה חוקרי מע"מ, טענו כי גלעד הנו עבריין וכי שתי החברות שלו הן חברות פיקטיביות אשר גם אינן משלמות את המע"מ בגין החשבוניות שהן מוציאות; רשות המע"מ לא הכירה, לפיכך, בחשבוניות שהוציאו חברות אלו לנתבעת, וזו נאלצה לשלם את המע"מ במקומן, בסך של 34,041 ₪.
האם עלה הדבר בידה? "אחיזה" - העידר חתימת היסב על השיק ראשית יש לבחון, האם התובעת "אוחזת" בשטר; זאת לנוכח טענת הנתבעת, כי היעדרה של חתימת היסב של התובעת בגב השיק שולל ממנה את מעמדה כ"אוחזת" בשיק ואת זכות התביעה מכוחו.
אציין, כי אף הנתבעת נימנעה מלמסור פרטים על נסיבות מתן השיק, כגון, למשל, מדוע סחרותו של השיק הראשון הוגבלה, משנמשך "למוטב בלבד", ואילו זו של השיק נשוא התביעה לא הוגבלה, הגם שלכאורה מדובר בשיק חליפי בסכום זהה, במועד פירעון זהה ושנמסר בגין אותה תמורה; בעיניין זה רב הנסתר על הנגלה, ותצהירו של ינקוביץ שותק בעיניין זה. מכל מקום, הנתבעת לא הוכיחה את יסוד המירמה בכוונה תחילה אותו היא מייחסת לגלעד במעמד פנייתו אליה בבקשה להוצאת השיק נשוא התביעה; לא ניתן להוציא מכלל אפשרות, כי במועד זה סבר גלעד, בתום לב, או אף ברשלנות, כי השיק אבד או נגנב, ולאחר מכן זה אותר; בנסיבות כאלה, יסוד המירמה בכוונה תחילה עשוי להתגבש רק במועד הצגתו של השיק הראשון לפירעון, לאחר שהשיק נשוא התביעה, שנימסר לגלעד בגין אותה התמורה, כבר הועבר לידיה של התובעת ונוכה על ידיה; אלא שלא השיק הראשון עומד לדיון בתובענה זו, ודינן של טענות אלו להתברר אם וכאשר יוגש שיק זה לבצוע.
...
לאור כל אלו, אין בידי לקבל את טענתה של הנתבעת, כאילו התשלומים ששילמה למע"מ ואשר חלים למעשה על כ.נ.ת., יש בהם משום פרעון השיק שביטלה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני קובעת כי לא הנתבעת לא סתרה את חזקת התמורה וחזקת האחיזה כשורה של התובעת, ודין שאר טענותיה להידחות אף הן. דין התביעה, איפוא, להתקבל במלואה.
אשר על כן, אני מורה על קבלת התביעה ועל חידוש הליכי ההוצל"פ בתיק שבכותרת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לנתבע ניתנה רשות להיתגונן אשר הוגבלה לשתי טענות, האחת, כי לא ניתנה ע"י התובע הודעת חילול טרם הוגשו השיקים לבצוע בהתאם להוראת ס' 47 לפקודת השיטריות [נוסח חדש].
הנתבע צרף לתצהירו תצלומים של 4 שיקים, נוספים שלטענתו מסר לבוהדנה ללא שם הנפרע, שיקים משורטטים בהם הוגבלה הסחרות בכיתוב "למוטב בלבד". שיק ע"ס 30,600 ₪ מס' 022 ז.פ. 13.11.13 ערוך לפקודת "אופל בלאנס 2006 בע"מ", ושלושה שיקים ערוכים לפקודת – "כהן" : שיק ע"ס 11,700 ₪ מס' 018 ז.פ. 4.10.13 , שיק ע"ס 14,500 ₪ מס' 021 ז.פ. 11.10.13, ושיק ע"ס 2,000 ₪ מס' 051 ז.פ. 2.10.13 (להלן: השיקים הנוספים").
המנעות התובע מלפרט גירסתו בעיניין העסקה במסגרתה לטענתו נימסרו לו השיקים או התמורה שניתנה על ידו לבוהדנה, מעמידה בספק הטענה כי בוהדנה ניכה השיקים נשוא התביעה אצלו, ומטילה צל כבד על טענתו כי הנו צד רחוק לעיסקת היסוד.
התובע אוחז בשיקים נשוא התביעה אחיזה בעד ערך, ועל כן, זכאי להפרע מהנתבע סכום התביעה השטרית ע"פ השיקים.
...
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות, שמעתי חקירת העדים וסיכומי ב"כ הצדדים, באתי למסקנה כי לנתבע לא עומדת הגנה בפני התביעה ע"פ השיקים.
לבית המשפט הוכח כי התובע אוחז בשיקים נשוא התביעה כדין, ועל כן, דין התביעה להתקבל.
בנסיבות העניין, טענת הגנתו היחידה של הנתבע, כי השיקים נשוא התביעה הוצאו ממנו ונמסרו לבוהדנה מחמת סחיטה ואיומים לא הוכחה, והיא נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2013 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

לפני תביעה שטרית שעניינה שיק ע"ס של 18,500 ₪, שסחירותו הוגבלה בכיתוב "למוטב בלבד", המשוך על חשבונו של הנתבע בבנק אגוד לישראל, לפקודת חברת ברזל הצפון בע"מ; התובעת, חברה הנותנת שירותי מטבע בהתאם לחוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000, אוחזת בשיק לאחר שהוסב אליה ע"י חברת ברזל הצפון בע"מ. ליד שמה של הנפרעת (ברזל הצפון) הוסף הכיתוב "....ו/או דור אביגדור"; השיק לא כובד מהסיבה "חסרה חתימה לצד התיקון". השיק הוגש לבצוע בלישכת ההוצל"פ ולאחר שנתקבלה היתנגדות שהנתבע הגיש, הועברה התביעה לדיון בסדר דין מהיר.
...
שנית, איני מקבלת את טענתה של התובעת כי היא אוחזת בשיק כשלוחה לגוביינא, הן מאחר ולא הוכח דבר ההיסב המגביל והן נוכח העובדה כי השיק הוגש לביצוע גם נגד חברת ברזל הצפון בע"מ. במה הדברים אמורים ? בהתאם לפקודת השטרות, קיימים שני סוגים של היסב מגביל : הסוג הראשון, אוסר על הניסב להעביר את זכותו לאחר, אך מלבד זאת, מעביר המסב לנסב את כל זכויותיו בשטר.
אשר על כן ומכל הטעמים שהובאו לעיל, אני מורה על דחיית התביעה השטרית וכפועל יוצא מכך על סגירת תיק ההוצל"פ נגד הנתבע.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 6,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2013 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בהקשר דיני השיטריות נקבע בפקודה במפורש, כי "כל שנעשה, למעשה, ביושר לב, רואים כאילו נעשה בתום לב, כמשמעותו בפקודה זו, בין שנעשה ברשלנות ובין שלא ברשלנות". לגבי השאלה השנייה – הגבלת סחרותו של השיק מעצם הרישום "שלמו ל.." – בעיניין זה הדיעות חלוקות ועברתי על הפסיקה הרלוואנטית בעיניין.
. חשיבותה של הילכת ציטיאט חורגת משיקים שנכתב עליהם "למוטב בלבד", ויש לה השלכה על כלל השיקים שהמושך גילה את רצונו להגביל את סחירותם.
פרשת יצחקי המשיכה בגישה זו וקבעה, כזכור, באשר לסתירה בין המונח "לפקודה" לבין הכיתוב "למוטב בלבד", כי יש לתת משקל מכריע לביטוי האחרון המבטא באופן ראוי את כוונת המושך".
אשר על כן, הגעתי לכלל מסקנה, לאור כשלון התמורה מצד המבקשת ולאור העובדה, כי יש לי ספקות לגבי סיחור השטר, כי דין התביעה להדחות.
...
התביעה הוגשה בסדר דין מקוצר וניתנה בקשת רשות להתגונן ע"י כב' הרשם מורני, אשר קבע בהחלטתו מיום 12.12.11 "לאור טענת המבקשת לכשלון תמורה מלא בגין השיקים ולאור העובדה שנרשם על השיקים "שלמו ל.." ללא המילה "לפקודה" אני נעתר לבקשה ונותן למבקשת רשות להתגונן".
לאחר שעיינתי בפסיקה מטעם שני הצדדים, אני נותן בזאת את פסיקתי.
אשר על כן, הגעתי לכלל מסקנה, לאור כישלון התמורה מצד המבקשת ולאור העובדה, כי יש לי ספקות לגבי סיחור השטר, כי דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לשטר מספר 7474, התקבלה ההתנגדות לביצוע השטר,ועל כן הועמדה התביעה על הסך של 75,000 ₪ בלבד.
טענותיה העיקריות של הנתבעת היו בין היתר כדלקמן: הנתבעת מסרה לחברת פוקס השיקים אשר סחרותם הוגבלה עם הכיתוב "למוטב בלבד " ולכן חברת פוקס לא הייתה רשאית לסחרם לתובע, ומכל מקום הנטל להראות כי חברת פוקס היתה רשאית לסחר השיטריות מוטל על כתפי התובע.
האם הבנק אוחז כשורה בשטרות-בעניינו כפי שנקבע לעיל צויין על גבי השיקים נשוא הדיון השרטוט "למוטב בלבד" ובטול ההנחיה שבשרטוט האמור לא נעשתה על גבי השיקים עצמם אלא על גבי מסמכים חיצוניים לשטר.
...
כפי שצויין לעיל, הגיע בית המשפט למסקנה כי פעולות הגב' נחמני בחתימתה על מסמכי ביטול הגבלת הסחרות נעשו כדין וחתימתה על המסמכים יחייבו את הנתבעת כלפי התובע לכל דבר ועניין.
אנו נשלם את השיק הנ"ל בתאריך פרעונו או בכל תאריך אחר נדחה ממועד הפירעון שבו יוצג " עיון בהוראות שצויינו לעיל מעלה, כי באותן הוראות, אישרה הגב' נחמני בשם הנתבעת כי הנתבעת קיבלה נגד השיקים תמורה מלאה ובנוסף לכך התחייבה הגב' נחמני בשם הנתבעת באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי הנתבעת תשלם את השיקים בתאריך פירעונם או בתאריך אחר שבו יוצגו.
סוף דבר – לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את טענות הנתבעת וקובע, כי התובע יהיה רשאי ולפעול לגביית השטרות בלישכת ההוצל"פ. הנתבעת תשלם לתובע את הוצאותיו הכוללות שכ"ט עו"ד בסך 2,500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו