לפיכך, עותר מאור במסגרת תובענה זו לחיובו של אברהם פרץ, יורשה היחידי של פנינה, בחוב זה.
מנגד טענה פנינה המנוחה (בתצהיר שהוגש מטעמה בתמיכה לבקשת רשות להיתגונן בת"ט (פתח תקווה) 65175-10-13 – להלן "התביעה השטרית" אשר קדמה להליך זה), וכך ממשיך וטוען בעלה אברהם פרץ בתצהירו, כי פנינה הוחתמה בגניבת דעת ובמרמה על ידי עו"ד כהן באותה פגישה במשרדו, על הסכם ההלוואה ושטרות החוב, יחד עם יתר המסמכים שנחתמו באותה פגישה.
לאמתו של דבר מדובר בטענת "לא נעשה דבר" (Non Est Factum), או בשמה האחר "הלכת האפסות". בעיניין ע"א 1333/14 סעדה גואנה מיטרי נ' עו"ד עלס דוברונסקי (2015), נאמר (פסקה 29 לחוות דעתו של כב' השו' עמית):
טענה נוסח "לא נעשה דבר" משמעה העדר מפגש רצונות לצורך כריתת חוזה, והיא הוכרה בפסיקה במקרים בהם נחתם חוזה על ידי קשיש אנלפבית או קשיש חולה [.
במאזן הראייתי, יש למנות לזכותו של מאור ולחובתם של פנינה ואברהם את השיקולים הבאים: טענתם של האחרונים לפיה לא הבינו על מה חתמו וכי מיסמכי ההלוואה 'הסתתרו' בין מיסמכי העברת המניות מהוה טענה 'קשה' אשר תיתקבל רק במקרים חריגים, והיא מחייבת עמידה בנטל הוכחה מוגבר (ר' עניין דוברונסקי דלעיל); מדובר בטענה למירמה המופנית הן כלפי מאור והן כלפי עו"ד כהן, וכידוע טענת מירמה אף היא מחייבת עמידה בנטל ראיה משמעותי (ע"א 475/81 זיקרי נ' כלל (1986); כהן מצביע על כך שחלק מחתימותיה של פנינה מצויות במרכז העמוד (העמוד האחרון של הסכם ההלוואה, שטר החוב) ועל כן לדבריו אין לקבל את טענת פנינה (במסגרת הדיון בבקשת הרשות להיתגונן) לפיה חלק מהדפים נפרשו בפניה בצורת "מניפה" כאשר רק מקומות החתימה גלויים לעיניה; עוד טוען כהן כי אברהם אשר נכח בפגישה הוא אדם משכיל בוגר ומנוסה, המשמש בתפקיד בכיר ברשות הכבאות וההצלה, ועל כן אין לקבל את הטענה כי איפשר לאישתו לחתום על מסמכים ללא כל בדיקה או הבנה; ככל שסברו פנינה ואברהם כי נפלו קרבן למעשה מירמה, לא הובהר מדוע לא הגישו תלונה במישטרה כנגד כהן או מאור, ומדוע הסתפקו בתלונה ללישכת עורכי הדין; לטענת כהן, מספר המסמכים הרב שנחתם באותה פגישה במשרדו (לרבות שטרות ודיווחים לרשם החברות בדבר העברת מניות, פרוטוקול חברה, מכתב לבנק, הסכם הלוואה ושטרות חוב), כל אלו מלמדים שלא היתקיימה פגישה מהירה "על רגל אחת" כפי שטוען אברהם, לדברי כהן מדובר בפגישה שארכה לכל הפחות 30 דקות (עדותו בקדם המשפט, עמ' 6 לפרוטוקול).
התובע יישא בהוצאות הנתבע ובשכ"ט עו"ד בסך כולל של 50,000 ש"ח. בקביעת הסכום האמור, הבאתי בחשבון בין היתר את המשכות ההליך וחלקו של כל אחד מהצדדים בכך, את מורכבותו, את סכום התביעה, את התעריף המינימאלי המומלץ ועוד כיו"ב.
ניתן היום, י"ג אב תשפ"א, 22 יולי 2021, בהיעדר הצדדים.
...
לנוכח כל הטעמים דלעיל, באתי לכלל מסקנה כי לא קיים בסיס עובדתי או משפטי מספק, אשר מכוחו ניתן לחייב את פנינה ז"ל, ובעקבותיה את אברהם, בחוב נשוא התביעה.
במילים אחרות, בסופו של ההליך לא שוכנעתי במאזן ההסתברויות הדרוש במשפט האזרחי, כי פנינה ז"ל או אברהם אכן חייבים לתובע כספים, וככל שחייבים – מה שיעורם.
נוכח כל האמור – התביעה נדחית.