מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה קבוצתית נגד בנק לאומי בעקבות החזקה מופרזת בנכסי הלקוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים טענו כי בתביעת המסמכים, בקש משה לקבל גישה מלאה לכל ספרי החברה, חשבונותיה, הדוחות הכספיים שלה, הפרוטוקולים, יומני עבודה, חוזים עם לקוחות, ספקים ובעלי-ענין.
התובעים טענו כי הנתבעים הסתירו מהם ומבית המשפט את פרוטוקול 2001, והם הסתירו אותו גם כאשר ניפתח חשבון בנק של החברה בבנק לאומי בשנת 2003, באמצעות פרוטוקול 1999.
במצב החברה היום, ולאחר שגרשון הגיש נגדה תביעה על סך של למעלה מ-5 מיליון שקלים ואף הטיל עיקול על נכסיה, הפרדות כפויה תיפגע פגיעה אנושה בזכויותיו של משה, פגיעה שניתן להקטינה אם לחברה תנתן היזדמנות לחזור לפעילות עסקית תקינה.
אין ממש בטענה לפיה זכויותיה של שרה מקופחות, שכן היא עצמה מחזיקה את השליטה בחברה בעצמה ובאמצעות צביקה, ויש לה גישה להנהלת החשבונות של החברה – גישה שנשללה ממשה ומהאפוטרופוסים שלו.
כלומר, לפי גרסה זו, משה היה מודע לכך שהוא מייפה את כוחו של גרשון לחתום מטעמו כנציג "קבוצת משה" – ולו לתקופת זמן מוגבלת, לצורך המשך היתנהלות החברה, וכדי שיהיה מישהו שיוכל לחתום בשם "קבוצת משה"על שיקים. גרסה זו עולה בקנה אחד עם עדותו של ניר זילברברג שהובאה לעיל. אין מדובר אם כן בחתימה שהושגה במרמה, גם לפי טענותיו של דוד ביחס לדברים אותם הוא הבין ממשה.
לטענתם, כפי שצוין לעיל, משה קופח לאורך השנים על-ידי הנתבעים, בין היתר בכך שנמנעה ממנו ומנציגיו גישה למידע, בכך שהנתבעים משכו סכומי עתק במזומן מקופת החברה, בכך שהנתבעים חדלו לגשת למכרזים חדשים בשם החברה וסירבו לקצץ בשכרם המופרז.
...
הצדדים יעשו מאמץ להגיע להסכמות ביחס לאותם עניינים הטעונים הסכמה למשך התקופה עד להשלמת הליך ההיפרדות, ואינני רואה טעם להורות על שינויים בחברה ובמסמכי היסוד שלה למשך פרק הזמן עד אז. התביעה נגד גרשון אני מורה על שחרורו של גרשון מכל ערבויותיו לחברה – ככל שהוא נותר חתום על ערבויות כלשהן לטובת החברה.
סוף דבר – אני מורה על ביצוע היפרדות בין הצדדים בהליך שפורט לעיל.
לאור מכלול האמור בפסק-דין זה לעיל, אני מחייבת את הנתבעים 2-3 לשאת בהוצאות התובעים בגין התביעה הנוכחית בסכום כולל של 50,000 ש"ח. אני נעתרת לבקשת התובעים בתביעת המסמכים כמבוקש בה. התביעה נגד משרד ברייטמן אלמגור זהר ושות' נדחית לאור הצהרתו של משרד רואה החשבון כי יכבד כל צו של בית המשפט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעים, פעל הבנק לזכות את הנתבעים כראות עיניו בסכומים נמוכים משמעותית מאלה שבהם היה עליו לזכותו, ומאידך חייב את חשבונות הנתבעים בריביות מופרזות וקיצוניות, באופן הסותר את התחייבויותיו כלפי הנתבעים.
בתאריך 11.12.2008 ניתן צו עיקול על נכסי החברה המוחזקים בידי צד שלישי, וביניהם הבנק.
החלטת בית המשפט מיום 7.12.08 במסגרתה ניתן צו העיקול, מלמדת כי עוד לפני כן, הוטל צו עיקול על נכסי החברה בלישכת ההוצאה לפועל, כי באותה עת כבר התנהלו נגד הנתבעת מספר הליכים משפטיים על ידי מספר נושים, וכי החברה מצויה בקשיי נזילות ומצבה בבנק הפועלים לא היה טוב.
בחקירתו, הודה המומחה כי הריביות על בסיסן בוצע החישוב בחוות דעתו אינן ריביות שקבל מהבנק או מאתר רישמי כלשהוא של בנק ישראל, אלא מפרסומים של קבוצת שגיא, ומידע אישי שלו הוא יודע שהאחוזים המופיעים בחישוב הם סבירים (עמ' 86 ש' 26-28).
מעדותו של שלו בנידון, (בעמ' 53-54 לפרוט') עולה כי בעקבות העובדה ששיקים רבים החלו לחזור, עמד החשבון בחריגה, וכי הלקוח נידרש להביא כספים לכסוי החריגה ולא עשה כן. שלו אמנם העיד, כי הסניף לא הוציא התראה טרם העברת התיק לטפול משפטי, אך הבהיר בעדותו, כי היו פניות חוזרות ונישנות אל הלקוח, להסדיר את החשבון, החל מיום 8 בנובמבר, אז נערכה פגישה בבנק בינו לבין מנהל הסניף ושלו.
כמו כן הוכח, כי באותה תקופה הוגשה תביעה על סך 880,000 ₪ נגד הנתבעים, על ידי בנק לאומי (בעמ' 115 לפרוט').
...
לאור האמור, טענת הקיזוז של הנתבעים נדחית, משלא הוכח כי הבנק פעל בחוסר תום לב או שלא כדין.
לסיכום, התובע הוכיח את גובה החוב הנתבע, וטענות הנתבעים דינן להידחות במלואן.
אני מקבלת את התביעה ומורה כדלקמן: הנתבעים 1 ו- 2, ביחד ולחוד, ישלמו לתובע סך של 442,414 ₪ בתוספת ריבית בשיעור המקסימאלי הנהוג בבנק החל מיום 5.9.12 ועד למועד התשלום בפועל, בצירוף שכר טרחת עורך דין בסך 30,000 ₪ ואגרה (באופן יחסי) בסך 17,822 ש"ח. בנוסף, הנתבעים 2 ו- 3 ישלמו לתובע סך של 190,675 ₪ בתוספת ריבית בשיעור המקסימאלי הנהוג בבנק החל מיום 5.9.12 ועד למועד התשלום בפועל בצירוף שכר טרחת עורך דין בסך 17,000 ₪ ואגרה בסך 7,638 ₪.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חברי קבוצת 104 הגישו היתנגדות לבקשה ממספר טעמים, ובהם: לדידם יש לפסוק למנהלים המיוחדים את השכר הקבוע בתקנות, ששיעורו נמוך במידה ניכרת, ואין מקום לחרוג מהקבוע בתקנות; שהבקשה לקביעת שכר טירחה נעשית בדיעבד, ולא מראש, ויש בכך טעם לפגם; העובדה שהוצאות המימוש ינוכו מסכום התמורה שיוותר רק לאחר תשלום שכר טירחת המנהלים המיוחדים; המחיר שבו המקרקעין נמכרו היה נמוך בכ-15% מהערכת השומה; המתוה למכירת שתי החלקות ביחד עלה עובר למינוי המנהלים המיוחדים, כבר ביום 4.7.17; פינוי המקרקעין בוצע על ידי הרשות הארצית לכבאות והצלה, בסיוע משטרת ישראל, ולא על ידי המנהלים המיוחדים; המנהלים המיוחדים לא עשו הלכה למעשה כל פעולה חריגה המצדיקה שכר-טירחה גבוה לאין ערוך מזה הקבוע בתקנות, כגון איתור נכסים, רישום זכויות, חקירות מסובכות, ניהול הליכים משפטיים ותביעות וכיוצא בזאת.
ההלכה הפסוקה באשר לשעור שכר הטירחה לבעלי תפקיד בהליך של פירוק שתוף במקרקעין מורה שיש לפסוק שכר, בדרך הכלל, בטווח שבין 6% לבין 10%, תוך מתן משקל לנסיבות השונות, כגון הקף ומשך פעילות בעל התפקיד (ע"א 621/83 בנק לאומי לישראל בע"מ נ' א' פינצ'וק, פ"ד מ"א(2) 660, 662 (1987)).
לו סברו חברי הקבוצה, שעליהם נמנים גם עורכי דין, שהשכר הצפוי לעמדת עו"ד פלס בשיעור 6% הוא מופרז, חזקה עליהם שהיו מתנגדים לכך בזמן אמת, ולא בבחינת חכמה בדיעבד.
מתקשה אני לקבל את גירסתה, ואת טענת ב"כ הקבוצה בסיכומים שמדובר בטעות בתום לב. הדיווח שהנו אף הצהרה בשבועה, מהוה ראיה לגופה נגד חברי הקבוצה, וההסברים שניתנו לא שכנעו אותי שחברי הקבוצה סברו אחרת.
עו"ד מועלם שימש כבא כוח חברי הקבוצה, וחזקה שפעולותיו בשמם, נעשו על דעתם ולטובתם, לא כל שכן, הם חתמו באופן אישי על הדווחים לרשויות המס ולא השכילו לסתור את החזקה הגם שלא הייתה מניעה בידם לעשות כן. הטענה מרחיקת הילכת שעו"ד פלמר "טמן פח" ללקוחותיו, כלשון סיכומי ב"כ קבוצה 102 (פיסקה 8 לסיכומים), היא טענה שמציבה רף הוכחה גבוה ושלא הוכחה כלל ועיקר וטוב היה אילמלא נטענה.
...
כמפורט בהמשך, לאחר שנתתי את דעתי למכלול הנתונים, הגעתי למסקנה שאין מקום לשנות מהמוסכם ואפרט טעמי; פעולות המנהלים המיוחדים ראויות להערכה, והם נדרשו לפעולות שונות כמתואר בכתבי הטענות בבקשה ובסיכומים.
סבורני כי אכן שוויו הגבוה של הנכס מצדיק פסיקת שכר הטרחה על הצד הנמוך של שכר הטרחה הנהוג בהליכי פירוק שיתוף, שכן מדובר בסכום גבוה יחסית.
ודוק; בהינתן השווי הגבוה של הנכס, והסכמת הצדדים עליה עמדתי דלעיל, סבורני כי יש להסתייע בתקנה 13(א) לתקנות השכר, ולהורות על הפחתת שכר הטרחה לכדי 6% משווי מכירת המקרקעין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

עמד על כך בית המשפט העליון (כב' השופט מזוז) בבג"ץ 5302/16 עמותת צדק פינאנסי נ' המפקחת על הבנקים (17.1.17): "עסקינן בתאגידים בנקאיים, שהם גופים דו מהותיים מובהקים, המחזיקים בכספי הציבור בהיקפים עצומים ונהנים מ'רשת בטחון' ציבורית, וקשה להפריז בחשיבות איתנותם למשק ולפרט, במיוחד נוכח הריכוזיות הרבה בבנקאות הישראלית" (שם, בפיסקה 17).
להמחשת העצמה הציבורית שבידי המערכת הבנקאית בישראל כולל בתחום אספקת האשראי, המצדיקה הכפפתה לעיקרים מהמשפט הצבורי, בהתאמות הנדרשות ובמידה המתחייבת בשים לב לאופיים העיסקי של התאגידים הבנקאיים, יפים דברי ההסבר להצעת החוק להגבלת התחרות ולצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות בישראל (תקוני חקיקה), התשע"ו-2016 (ה"ח ממשלה 1080, 2.8.16): "הועדה מצאה, כי המערכת הבנקאית, שהיא השחקן המרכזי באספקת שירותים בנקאיים ופיננסיים בישראל, מאופיינת בריכוזיות גבוהה ומורכבת מחמש קבוצות בנקאיות השולטות בכ- 94% מסך נכסי המערכת הבנקאית ובכ- 95% מכלל האשראי הבנקאי במשק. שתי הקבוצות הבנקאיות המובילות במערכת הבנקאית דומות בגודלן ומחזיקות בכ- 60% מכלל נכסי המערכת הבנקאית ואף יותר מכך – באשראי הבנקאי הניתן לעסקים קטנים ובינוניים ולמשקי הבית (שלא לדיור)... שלוש קבוצות בנקאיות נוספות מחזיקות בכ- 37%, והיתר מוחזק בידי קבוצות בנקאיות קטנות אחרות. מבנה ריכוזי זה של המערכת נשמר באופן יציב במהלך כימעט שני העשורים האחרונים, ונלווים לו חסמי כניסה גבוהים לגופים אחרים המבקשים לספק שירותים אלה וחסמי מעבר של לקוחות". 10.
זאת, בפרט מהטעמים הבאים: ראשית, מבחינת האנטרס הצבורי קיימת חשיבות רבה בשמירה על שיקול הדעת של הבנק להחליט אימתי לממש את זכותו החוזית להעמדת האשראי לפרעון מיידי, שכן לסוגיה זו השלכות רוחב, בין הייתר על עלות האשראי ללקוח ועל יכולת ניהול הסיכונים של הבנק והשמירה על יציבותו (ע"א 1507/11 בנק מזרחי טפחות בע"מ נ' אלבס (16.1.14) בפיסקה 19; ע"ש (י-ם) 195/97 היועץ המשפטי לממשל נ' בנק לאומי, פ"מ תשס"ג (1) 481 (2004), בפסקות 388-391).
יחד עם זאת, בדברי ההסבר להצעת החוק (הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 19) (הודעה ללקוח על נקיטת פעולה לגבי הלוואה), התשע"ב-2012, ה"ח הכנסת 480, 3.7.12, בעמ' 242) צוין כי מדובר בתנאים המחייבים לנקוט את הפעולה באופן מיידי "כגון חשש ליציאתו מהארץ של הלקוח בטרם פרע את חובותיו". לאחר שעמדנו על הדין הכללי החל בסוגיה, נעבור לבחינת הוראות ההסכם נושא התביעה בין הבנק לבין הלקוח.
וכלשון הסעיף: "תאגיד בנקאי לא יעמיד הלוואה לפרעון מיידי ולא ינקוט בהליך משפטי נגד לקוח בשל אי-עמידה בתנאי הלוואה, ובכלל זה של אי-פרעונה, כולה או חלקה (בסעיף זה – פעולה לגבי הלוואה), אלא אם כן מסר ללקוח הודעה על כך בכתב, 21 ימי עסקים לפחות לפני ביצוע הפעולה לגבי הלוואה, באופן שבו הוא נוהג למסור לאותו לקוח הודעות וכן במסירה אישית לכתובת הלקוח הרשומה אצלו" יצוין כי סעיף קטן (ב) מיפרט את הפרטים שעל ההודעה לכלול.
...
הצעדים שננקטו בשיתוף פעולה בין הבנק ללקוח, לא סייעו, ובסופו של דבר היקף פיגור החזר ההלוואות של הנתבע, היה משמעותי.
סוף דבר אין עילה להתערבות בית המשפט בהחלטת הבנק להעמיד את מלוא ההלוואות והאשראי לפירעון מיידי, ללא הודעה מוקדמת.
לפיכך, התביעה מתקבלת.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענות התובע טענתו העיקרית של התובע, הלקוחה כמובן מדיני פשיטות רגל, היא כי ערב תחילת הליכי חידלות הפירעון שננקטו בעיניין מר יונה, הוא היה הבעלים של מלוא הזכויות באגף המערבי של הנכס, ומאחר שמר יונה הוכרז פושט רגל הרי שכל זכויותיו ובעניינינו הכוונה לזכויות הבעלות בנכס בכפר שמריהו, מוקנות לנאמן בפשיטת הרגל, ושייכות איפוא לקופת פשיטת הרגל (סעיף 4 לכתב התביעה).
. הכל כאמור לפי דעתו: הצהרות ההון של מר יונה לסוף שנת 1997 ולסוף שנת 2002 (נספחים 14, 15 לכתב התביעה), ובהן "הציג בועז יונה כנכס מקרקעין את כלל העלויות ששילם בעבור בניית הבית בסכום כולל של 2,819,939 ₪...כשהתיאור הוא "תשלומים עח בניה"" (סעיף 13 לכתב התביעה); פניית המועצה המקומית כפר שמריהו לתובע - המנהל המיוחד, בבקשה לקבל ארכה להגשת תביעת חוב בגין חוב ארנונה על שמו של מר יונה, בהיותו רשום כמחזיק האגף המערבי; תביעת החוב היא על סך 14,426 ₪ עבור שנת 2007 (נספחים 25, 27-28 לכתב התביעה).
התובע טוען כי בניית האגף המערבי נעשתה במעורבות אישית רבה של מר יונה שהיה מתקשר עם בעלי המיקצוע בפרויקט, ואילו מעורבות הנתבעים בבניה ובפיקוח היתה "אפסית או למצער מינורית" (סעיף 35 לכתב התביעה); מכתבים מבנק לאומי ומבנק מזרחי טפחות בע"מ הממוענים לכתובת הנכס ומעידים לדעת התובע כי כתובתו של בועז יונה היא בכתובת הנכס בכפר שמריהו (סעיף 44 לכתב התביעה); התובע טוען כי שינוי גרסאות של הנתבעים ושל גב' תמר יונה בעיניין מימון הבניה וכן דלות הראיות בעיניין זה, תומכים, לטענת התובע, במסקנתו כי הזכויות באגף המערבי שייכות למר יונה.
מוסיפים הנתבעים וטוענים לפגיעה משמעותית בזכויותיהם הדיוניות מקום בו התביעה עוסקת באירועים שהתרחשו לפני למעלה מ-20 שנים, כך שנגרעה מהם האפשרות להציג מסמכים ועדים שיכולים היו לסייע להם בהגנתם, שבעתיים כאשר הנתבעים הם צדדים שלישיים להליך ומלוא החומר הרלבנטי לקבוצת חברות חפציבה, להם אין כל קשר אליה - אפילו לא נטען כך, מצוי בידי התובע עצמו ששמש כמנהל המיוחד מאז אוגוסט 2007! שנית, טוענים הנתבעים כי יש לדחות את התביעה מחמת שהוי.
מצוייד בקביעות נגד בועז יונה, קביעות במישור הפלילי ובמישור דיני פשיטת רגל, טוען התובע במסגרת דיון בבקשה מספר 66 בפני בית המשפט של פשיטת הרגל כי הנכס מושא התובענה דנא הוסתר: "יש לי עילה מבחינת הקרקע... הוא שמר את זה כנכס חבוי. יש לי על זה ראייה מאוד מאוד ברורה שבועז יונה אחרי מעצרו אומר למזכירה שלו להשמיד את כפר שמריהו..." (נספח 4א' לכתב התביעה, פרוטוקול מיום 30.6.2016 עמ' 1 שורה 1), וכך משתמש התובע באותה טענה של 'הסתרת הנכס' גם בתיק דנא (סעיפים 23-25 לכתב התביעה).
...
לכך אוסיף כי אפילו הייתי מקבלת את טענות התובע בעניין זה והייתי קובעת כי מר יונה היה מעורב לכאורה בניהול בניית הנכס ללא כל סיוע מהנתבעים, (הגם שאינני מקבלת זאת והתרשמתי שהנתבעים בהחלט היו מעורבים בבנייה) לא ראיתי בטענות אלה כשלעצמן כדי להוכיח קיומה של עסקת קומבינציה המהווה את הבסיס הנורמטיבי לסעד המבוקש, קרי, הצהרה כי מר יונה היה בעת תחילת פשיטת הרגל בעל הזכויות הקנייניות באגף המערבי וממילא לא ראיתי להורות ללשכת רישום המקרקעין לרשום זכויות נטענות אלה (סעיף 80 לכתב התביעה).
לסיכום הדברים מכל הטעמים שפרטתי בפסק הדין לעיל אינני מקבלת התביעה על כל ראשיה, לא את התביעה לסעד ההצהרתי לפיו מר יונה היה בעת תחילת פשיטת הרגל בעל הזכויות הקנייניות באגף המערבי וממילא לא ראיתי להעתר לסעד של רישום הזכויות על שם הנאמן בלשכת רישום המקרקעין וגם לא לסעד החלופי של רישום הערת איסור דיספוזיציה על הנכס; כך גם דחיתי את תביעת ההשבה ולאור האמור ממילא מתייתר הדיון בשאלת הסעד למתן חשבונות.
"בסוף כל הסופות" (לשון השופט חשין ברע"א 6339/97), לא עמד התובע בנטל ההוכחה הרובץ לפתחו, ומשכך אני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו