הדירה שועבדה על ידה כבטוחה להלוואה חוץ בנקאית שנטלה, הועברה לבעלות המלווה כנגד וויתור על החזר ההלוואה, ואז נמכרה על ידי המלווה לצד ג'.
לצורך הצלת דירת המגורים פנתה המערערת לבית המשפט המחוזי, על דרך של המרצת פתיחה, וביקשה להצהיר על בטלותם של שלושה הסכמים: הסכם הלוואה חוץ בנקאית מיום 4.5.2012 שערכה עם מר מוריס סופר, הוא המשיב 1 (להלן: "סופר" או "המלווה", ו-"הסכם ההלוואה", בהתאמה); הסכם מכר דירה שכרתה עם המלווה בעקבות הסכם ההלוואה ביום 14.11.2012 (להלן: "הסכם המכר"); והסכם מכר דירה שנכרת ביום 26.3.2012, לאחר הגשת התובענה דנן, בין המלווה לבין מר אלי פרטוש, הוא המשיב 6 (להלן: "פרטוש" או "צד ג'", ו-"הסכם צד ג'", בהתאמה).
במסגרת הדיון הראשון בתביעת הפינוי הבהיר בא כוחה של המערערת (הנתבעת שם) באותה עת, את המחלוקת באופן הבא:
"היה כאן סיפור שהיא לקחה הלוואה על מיליון ש"ח להקמת עסק עם שותף שגנב אותה ובפועל היא קיבלה פחות. ההסכם היה שהתובע הטיל שעבוד על הדירה היות שהיא לא עמדה בהסכם ההלוואה היא מכרה את הדירה נשוא ההסכם שתמורת ההלוואה הדירה שווה במיליון שמונה מאות אלף ש"ח הקזוז הגיע כי סוכם ביניהם שהדירה תמורת ההלוואה נמכרה לתובע ויש הפרש בין מיליון ההלוואה למיליון שמונה מאות שזה שווי הדירה. היא נתנה שיקים מראש לשנה וסוכם שהיות שהתובע חייב לה זה יקוזז מהסכם השכירות..."
(פרוטוקול דיון מיום 27.11.2013, עמוד 1 שורות 11–17)
על רקע סיכסוך זה ולאחר הגשת התביעה בה עסקינן, כאשר אובצי'נקוב ואמה עודן מתגוררות בדירה, מכר סופר ביום 26.3.2014 את הדירה לצד ג', מר פרטוש, תמורת 1.6 מיליון ש"ח. למימון הרכישה נטל פרטוש הלוואה מובטחת במשכנתא מבנק הפועלים (הבנק לא צורף כצד להליך הנוכחי.
ועל זאת יש לתת את הדעת: הסכם ההלוואה בו עסקינן הוא במובהק הסכם הכולל ריבית נשך חריגה (4.5% לחודש), וככזה יש מקום לבחון בשבע עיניים את חוקיותו; הסכם המכר הוא הסכם למימושו של הסכם ההלוואה, והוא אף מעורר קשיים לא מבוטלים לגופו, הן לאור עתוי עריכתו (כחצי שנה לאחר הסכם ההלוואה, ועוד בטרם הגיעה מועד פרעון ההלוואה), הן לאור הפער הבלתי מוסבר בין שווי התמורות במסגרתו (ויתור על החזר הלוואה של מיליון ש"ח שניתנה חצי שנה לפני כן כנגד נכס ששוויו על פי הערכת שמאי שהתקבלה ביום 27.12.2012 עומדת על 1,650,000 ש"ח).
...
ואולם, לאחר ששמענו את באי כוח הצדדים בהרחבה, סברנו כי הקביעה שלא נפלו פגמים היורדים לשורש תוקפם של הסכם ההלוואה ובהסכם המכר אינה נקיה מספקות, וזאת גם אם מקבלים במלואן את קביעותיו העובדתיות של בית המשפט קמא לעניין חוסר אמינות גרסתה של המערערת לפיה לא הבינה דבר, ולא קיבלה דבר (גם בסוגיות תוקף הסכמים אלה נמנע בית המשפט קמא מלדון, כפי שעולה מפסקה 57 של פסק דינו).
ככל שיקבע כי צד ג' פעל בתום לב, כמשמעות מונח זה בסעיף 10 לחוק המקרקעין, ממילא תהא ידו של צד ג' על העליונה, ודין התובענה להידחות; שנית, בבחינת השאלה האם נפלו בהסכמי ההלוואה והמכר פגמים המביאים לבטלותם, וזאת בהינתן הממצאים העובדתיים שנקבעו בפסק הדין מושא הערעור: דהיינו שהמערערת הייתה מודעת לתוכנם של ההסכמים הללו, ושיש לראותה כמי שקיבלה מסופר הלוואה בסך של 200 אלף יורו.
סוף דבר: התיק יוחזר לבית המשפט המחוזי על מנת שיבחן את שתי הסוגיות שפורטו בפסקה 18 לעיל.