מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה על פי סעיף 24(א) (2) לחוק בית הדין לעבודה

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם לסעיף 24(א)(2) לחוק בית הדין לעבודה לידון בהליך במסגרת בקשת צד בסכסוך קבוצי נידרש כי יתקיימו שני אלה: האחד – הצד המגיש את ההליך והמשיב להליך "יכולים להיות צדדים להסכם קבוצי מיוחד כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים, תשי"ז – 1957" (להלן – מבחן הצדדים); השני – עילת הסיכסוך היא "בעיניין קיומו, תחולתו, פרושו, ביצועו או הפרתו של הסכם קבוצי, או הסדר קבוצי אחר, או בכל עניין הנובע מהם או בעיניין תחולתו, פרושו, ביצועו או הפרתו של כל דין" (להלן – מבחן העילה).
נקדים ונאמר כי אין בידינו לקבל את טענתו הגורפת של ארגון המורים שלפיה די בהיותו ארגון עובדים על מנת שדלתות בית הדין תהיינה פתוחות בפניו להגשת בקשת צד בסכסוך קבוצי "לכל הפחות בסוגיות הנוגעות לתנאי העסקת של חבריו – עובדים פעילים או גמלאים". מקובלת עלינו טענת המדינה והסתדרות המורים כי ככלל, בעל דברו של המעסיק במימד הקבוצי הוא ארגון העובדים היציג במקום העבודה (להצעה לגישה שונה ראו עידו עשת, "מודל הייצוג במשפט העבודה הקבוצי – מגמות חדשות, משפטים מו (יולי 2017) 397). על כן, העובדה שעל פי סעיף 24(א)(2) רישא לחוק די בכשירות לחתום על הסכם קבוצי מיוחד, והעובדה כי עילת בקשת הצד היא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה על פי סעיף 24(א)(2) לחוק, אין משמעותה כי כל ארגון עובדים רשאי להגיש בקשת צד בסכסוך קבוצי כנגד כל מעסיק בכל עניין שהוא הנוגע לחבריו או למקום העבודה עת הוא אינו האירגון היציג במקום העבודה.
בית הדין הארצי קבע כי מיתקיים "מבחן הצדדים", שכן הסתדרות המהנדסים מוסמכת על פי חוקת ההסתדרות לחתום על הסכם קבוצי, וגם "מבחן העילה" מיתקיים, שכן לבית הדין לעבודה "הסמכות לבדוק ולקבוע אם הסכם קבוצי אשר הוגש לרישום ואף נרשם, הוא אכן 'הסכם קבוצי' כמשמעותו וכתוקפו בחוק הסכמים קבוציים". עם זאת, בית הדין הארצי הבהיר כי יש לבחון גם קיומה של עילת תביעה במקרה הקונקרטי, באומרו: "....השאלה האם לאירגון עובדים, למעביד או לאירגון מעבידים - אשר יכולים להיות צדדים להסכם קבוצי מיוחד (ראה סעיף 2(1) לחוק הסכמים קבוציים תשי"ז-1957 - יש עילה להגשת תובענה ב'סיכסוך קבוצי' שעניינו הסכם קבוצי אשר מגיש התובענה אינו 'צד' לו, תבחן בעיקר על-פי מהות הסעד המבוקש, ה'יריבות' שבין מגיש התובענה לבין המשיב, מעמדו של מגיש התובענה, העניין שיש לו בתובענה וזכותו של מגיש התובענה, לקבלת הסעד המבוקש". בעיניין תעש, קבע בית הדין הארצי כי משקולי מדיניות, שמירה על יציבות ביחסי עבודה קבוציים, יש לנקוט קו של מתן תוקף בדרך כלל להסכם קבוצי שנחתם בין צדדים הכשירים לחתימה, הוגש לרישום ונרשם ללא היתנגדות של ארגון עובדים אחר.
...
נקדים ונאמר כי אין בידינו לקבל את טענתו הגורפת של ארגון המורים שלפיה די בהיותו ארגון עובדים על מנת שדלתות בית הדין תהיינה פתוחות בפניו להגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי "לכל הפחות בסוגיות הנוגעות לתנאי העסקת של חבריו – עובדים פעילים או גמלאים". מקובלת עלינו טענת המדינה והסתדרות המורים כי ככלל, בעל דברו של המעסיק במימד הקיבוצי הוא ארגון העובדים היציג במקום העבודה (להצעה לגישה שונה ראו עידו עשת, "מודל הייצוג במשפט העבודה הקיבוצי – מגמות חדשות, משפטים מו (יולי 2017) 397). על כן, העובדה שעל פי סעיף 24(א)(2) רישא לחוק די בכשירות לחתום על הסכם קיבוצי מיוחד, והעובדה כי עילת בקשת הצד היא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה על פי סעיף 24(א)(2) לחוק, אין משמעותה כי כל ארגון עובדים רשאי להגיש בקשת צד בסכסוך קיבוצי כנגד כל מעסיק בכל עניין שהוא הנוגע לחבריו או למקום העבודה עת הוא אינו הארגון היציג במקום העבודה.
לסיכום – בעובדה לבדה שההסתדרות הכללית אינה הארגון היציג במקום העבודה אין בה כשלעצמה כדי למנוע ממנה מהגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי.
בכל מקרה, הבקשה לסילוק על הסף של בקשת הצד, נדחית.
סוף דבר: מהנימוקים שפורטו לעיל, הננו מורים על עיכוב ההליכים בבקשת הצד עד למיצוי הבירור והטיפול בעניין הנדון על ידי ההסתדרות הלאומית, היא הארגון היציג במודיעין אזרחי.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לדעתנו, ההליך דנן מתאים לבירור כהליך קבוצי וזאת בהתאם להוראות סעיף 24 (א)(2) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט – 1969 (להלן –חוק בית הדין לעבודה) הקובע את הסמכות הייחודית של בית הדין האיזורי לעבודה לידון בסכסוכים קבוציים וכדלקמן: "תובענה בין מי שיכולים להיות צדדים להסכם קבוצי מיוחד כמשמעותו בחוק ההסכמים הקבוציים, התשי"ז-1957 (להלן –חוק הסכמים קבוציים), בעיניין קיומו, תחולתו, פרושו, ביצועו או הפרתו של הסכם קבוצי, או הסדר קבוצי אחר, או בכל עניין אחר הנובע מהם בעיניין תחולתו, פרושו, ביצועו או הפרתו של כל דין". לפי הוראת סעיף 24(א)(2) לחוק בית הדין לעבודה על מנת לידון בהליך במסגרת בקשת צד בסכסוך קבוצי נידרש קיומם של שני תנאים: התנאי הראשון – מבחן הצדדים – היותם של הצדדים מי שיכולים להיות צדדים להסכם קבוצי מיוחד כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים והתנאי השני – מבחן העילה – עילת הסיכסוך עוסקת בקיומו, תחולתו, פרושו, ביצועו או הפרתו של הסכם קבוצי או הסדר קבוצי, או בכל עניין הנובע מהם או בענין תחולתו , פרושו או הפרתו של כל דין.
] "מאחר שההסתדרות היא כידוע ארגון עובדים ומשכך - נכללת בגדר 'מי שיכולים להיות צדדים להסכם קבוצי מיוחד, כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים' ומאחר שהפגיעה בעובדים המנסים להיתאגד אסורה על פי סעיף 33י' לחוק הסכמים קבוציים - אזי ניתן לידון בהליך הנוגע לפגיעה כאמור במסגרת בקשת צד בסכסוך קבוצי. זאת גם שעה שהארגון שיזם את הבקשה איננו ארגון עובדים יציג במקום העבודה". כאמור, הבקשה בעניינינו עוסקת בטענת המבקשים לפגיעה בגיא עקב פעילותו וחברותו בועד העובדים ועל רקע המאבק הכוחני והמתמשך בין ארגון העובדים ברשות לבין נציב הכבאות הקודם.
...
בענייננו, לא מצאנו כי יש הצדקה להתערבות בהחלטת נציב שירות המדינה.
בנסיבות הענין ובהתחשב בכל האמור לעיל, לא מצאנו שהחלטת נציב שירות המדינה לדחות את הערר ולאשר את החלטת הפיטורים חורגת ממתחם הסבירות.
על יסוד כל האמור לעיל, לא מצאנו הצדקה להתערבות בהחלטת הפיטורים ולפיכך, דין הבקשה להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(1ד) "בתובענה של עובד או נציג ארגון עובדים נגד מעביד או נושא משרה אצלו, או של מעביד או נושא משרה אצלו נגד עובד או נציג עובדים, בקשר ליחסי עבודה, שעילתה עוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה – 1965..." סעיף 24(א)(1ד) לחוק בית הדין לעבודה קובע שלושה יסודות מצטברים לשם כינונה של סמכות עניינית יחודית לבית דין איזורי לעבודה בתביעת לשון הרע: מבחן זהות הצדדים – בעלי הדין הם עובד ומעסיק (ובמקרים המתאימים נציג ארגון עובדים או מעבידים); מבחן העילה – האם עילתה של התביעה היא אכן עוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע; מבחן הקשר הסיבתי – האם עילת התביעה היא בקשר ליחסי עבודה.
מבחן העילה – לפי מבחן זה בית הדין רוכש סמכות עניינית ייחודית על פי סעיף 24 (א) (1ד) לחוק רק כאשר מדובר בתביעה המבוססת על עוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע.
...
נביא את הודעת הדוא"ל במלואו: "אני מאשרת כי המורה אורלי אמיתי עבדה בבית הספר כמחנכת וקיבלה תפקיד נוסף זמני כרכזת תכנית מובילי פדגוגיה לצערי אורלי חרגה מסמכותה ונתפסה על ידי בזיוף חתימתי ולקחה שעות של רכזת אחרת לכיסה בשל כך היא הועברה מביהס לבית ספר אחר מפקח ביהס גבי אמסלם יודע על מעלליה וכן ממונים נוספים. בברכה עליזה בטש מנהלת בית הספר". טענות הנתבעת - המבקשת אין לבית הדין סמכות עניינית לדון בתביעה.
סוף דבר: בית הדין לעבודה הוא בעל הסמכות העניינית והמקומית לדון בתובענה בעילת לשון הרע בגין הודעת הדוא"ל ששלחה הנתבעת לגרוש של התובעת ביום 15.12.21.
טענת הנתבעת להעדר עילה תביעה נדחית גם היא.
חרף דחיית הבקשה אנו קובעים ששאלת ההוצאות תלקח בחשבון בתום ההליך.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפי הנטען בכתב התביעה, התובע, החל לעבוד בנתבעת 2 (להלן: "הנתבעת" או "החברה") ביום 13.8.2020 כמנהל פרויקטים במשרה חלקית.
התביעה אינה מקיימת את שני התנאים הנחוצים על מנת להקים סמכות לבית הדין על פי סעיף 24(א)(1) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק בית הדין לעבודה" או "החוק").
...
התוצאה היא אפוא שצודק הנתבע בטענה, כי לא מוקנית לבית הדין סמכות עניינית לדון בהליך ככל שהעילה כנגד הנתבע מבוססת על כתב הערבות, וכפועל יוצא יש למחוק את התביעה כנגד הנתבע.
מצאנו, כי אין מקום להורות על כך מהטעמים הבאים.
לסיכום, התביעה כנגד נתבע 1 נמחקת מחמת היעדר סמכות עניינית.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת הגישה תגובה בתאריך 16.5.23 במסגרתה חזרה על עיקר טענותיה והוסיפה, כי אין לראות בנתבעת "קופת גמל" לעניין הליכים מסוג זה הואיל ומדובר בתביעה על-פי פוליסה אישית אשר ערך התובע לעצמו, בגינה הוא בעצמו שילם את פרמיית הביטוח, קרי, פוליסת פרט.
המדינה הדגישה כי הואיל ומדובר בתביעה בסמכות בית הדין על-פי סעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט – 1969 (להלן: "חוק בית הדין") – והמדינה מנתה את ההחלטות אשר ניתנו לאחרונה הקובעות זאת - הרי שהיא נכנסת לפריט 4 לתוספת לתקנות.
דיון והכרעה סעיף 2 לתקנות קבוע כי לא תדון תביעה ללא תשלום אגרה, אשר נקבעת על-פי התוספת לתקנות.
...
עם זאת, לא שוכנעתי כי יש ממש בטענה זו, שכן פסק הדין בעניין מנורה מבטחים מחייב גם את בתי המשפט האזרחיים.
מכל מקום, הנתבעת לא ביססה טענתה, כי עסקינן בהליך על-פי פוליסה אשר יכול היה להידון גם בבית משפט אזרחי, במסגרות סמכותו העניינית, וגם מטעם זה, דין הטענה להידחות.
סיכומו של דבר –התובע שילם את האגרה המתחייבת על-פי דין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו