פניה מוקדמת מעניקה למשיבה הפוטנציאלית היזדמנות לתקן את ליקויים, ככל שהם קיימים, מבלי שיהיה עליה לנהל הליך משפטי; במקרה הצורך, מתן היזדמנות למשיבה פוטנציאלית להשיב לטוען להפרות ולהסביר לו מדוע טענותיו אינן נכונות; ולחסוך מהמשיבה הפוטנציאלית, ובעליה, את השלכות הכלכליות ואישיות החמורות של הגשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגדן לבית המשפט המחוזי; מה גם, שבמסגרת הפניה המוקדמת יכול המבקש להסב את תשומת ליבה של הנציבות לשויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לעניין הפרת הוראות תקנות הנגישות, וזו תוכל במקרים המתאימים להפעיל את סמכויותיה על פי הדין (ראו: ת"צ 29464-08-23 בן אור נ' ד"ר הרצל מיכאל מרפאות מומחים בע"מ (4.12.2023)).
ראוי לשוב ולהדגיש את הכלל לפיו אין לאשר מתן טובת הנאה למבקש ולבא כוחו במקרה של הסתלקות, ומתן טובת ההנאה היא חריג לאותו כלל שייעשה במקרים המתאימים לכך (ראו: ע"א 8114-14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ (22.08.2018)).
על מנת לחרוג מהכלל על המבקש להראות עילת תביעה לכאורה, ועל בית המשפט למצוא שהתועלת שהניב ההליך לחברי הקבוצה היא קונקרקטית, ממשית ורלוונטית: "אחד הפרמטרים שעשויים לשמש את בית המשפט בבואו להעריך את התועלת שצמחה מבקשת האישור, הוא הפער שבין הסעדים שהתבקשו בבקשת האישור לבין הסעד שניתן לקבוצה בסופו של יום במסגרת ההסתלקות. פער זה עשוי אף להעיד על כך שבקשת האישור לכתחילה הוגשה בסכום מנופח, מבלי שקדמה לה בדיקה עובדתית או משפטית ראויה, כמנוף לחץ על הנתבע במטרה להגיע עימו להסדר מהיר... אמת מידה נוספת שעשויה לסייע בידי בית משפט בעיניין זה, שאף עליה עמדתי לעיל, היא שאלת נחיצותו של ההליך הייצוגי לתוצאה שהושגה. במקרים מתאימים, ובהתאם לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית, ניתן אף להדרש לעמדתו של היועמ"ש ביחס להסתלקות המתוגמלת המבוקשת... בצד האמור, הכרעה בבקשת הסתלקות מתוגמלת מחייבת את בית המשפט לשקול גם "שקולי רוחב" – ובפרט את הסכנות הגלומות בהסתלקות מתוגמלת למוסד התובענה הייצוגית ולציבור בכללותו, כפי שפורטו לעיל, על מנת ששכרו של ההליך הייצוגי לא ייצא בהפסדו.
...
במצב דברים זה, הגיעו הצדדים להסדר הסתלקות, לפיו הוסכם, בין היתר, שככל שהמשיב יעלה בעתיד אתר אינטרנט, יקפיד לעמוד בהוראות הדין לעניין ההנגשה;
עוד הוסכם שהמשיב יתרום 500 ₪ לטובת הקרן לניהול וחלוקת כספים שנפסקו כסעד, וזאת לטובת קמפיין לעניין הנגשת אתרי אינטרנט; וכי המשיב ישלם למבקש ובא כוחו סך של 1,000 ₪ בגין גמול ושכר טרחה, וזאת תוך "...התחשבות מיוחדת במצבו הבריאותי והכלכלי הירודים מאוד של הבעלים של המשיבה (צ"ל: של בית העסק), ובהצהרתו כי מתכוון לסגור את עסקו בסוף שנת 2023".
במסגרת הבקשה להסתלקות נכתב, בסעיף 9, כי "בעקבות הגשת בקשת האישור, הסירה המשיבה את אתר האינטרנט שלה מרשת האינטרנט, וכך נמנע המשך עוול לציבור בעלי המוגבלויות בישראל" (ההדגשה במקרה זה – במקור).
סבורני, בשים לב שהמשיב עתיד לסגור את העסק שלו עד סוף שנת 2023 וכתוצאה מכך גורל דומה היה לאתר האינטרנט, הרי לוּ המבקש היה מבצע פניה מוקדמת, היה מגלה שאין כל טעם של ממש בהגשת בקשת האישור, שעה שהמשיב עתיד להפסיק לתת את שירותי העסק בתוך זמן קצר ולא מבזבז את זמנו שלו ושל המשיב.
סוף דבר
לאור כלל האמור לעיל, בקשת ההסתלקות מתגמלת, פרט להסכמות הצדדים לעניין גמול ושכר טרחה, אשר בנסיבות ענייננו אין לפסוק אותם, כמפורט לעיל;
בקשת האישור נמחקת והתובענה האישית של המבקש נדחית.