כלל זה הוצג ובואר בע"א 119/86 קני בתים בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה נתניה, פ"ד מו(5) 727, 740:
"מעמדה הנפרד והעצמאי של הועדה המחוזית, כפי שנקבע בחוק, מורה, שאין להטיל חבות על המדינה בשל מעשיה או בשל מחדליה של הועדה המחוזית. אמנם, סימן ב' לפרק ב' לחוק, הדן בהרכבה של הועדה המחוזית, מלמד על זיקה פרסונלית בין משרדי הממשלה לבין הועדה המחוזית. קירבה זו – הגיונה בצידה. מעמדה, תפקידיה וסמכויותיה של הועדה המחוזית מחייבים שתהא בה נציגות של משרדי הממשלה, העוסקים בנושא התיכנון והבנייה. נציגות כזו מאפשרת פעולה יעילה ומתואמת. אולם בדומה לשלילת חבותה של עריית נתניה, אין להצדיק הטלת חבות על המדינה במצב כמו זה שבעניינינו".
לפיכך נדחתה באותה פרשה, בנימוק של העידר יריבות, תביעת נזיקין שהוגשה נגד המדינה (משרד הפנים) בגין מחדלים של הועדה המחוזית בטיפול בבקשותיה של המערערת (חברה קבלנית) להיתר בניה.
...
בהתאם, מצאנו בפסיקה דיונים סביב "שיקול הדעת שביסוד החלטה להפעיל או שלא להפעיל סמכות של מוסד תכנון לנקוט צעדים אכיפתיים" לפי חוק התכנון והבניה (בג"ץ 8071/01 יעקובוביץ נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נז(1) 121, 127).
ההוספה המוצעת של המדינה כגורם מבצע של צווי הריסה שיפוטיים ומינהליים, מעניקה משנה תוקף למסקנה שלעיל לפיה החוק הקיים, שבשונה מהרפורמה המוצעת אינו מזכיר את המדינה בהקשרים האמורים, אינו מפקיד בידיה סמכויות הריסה.
התוצאה היא שהעתירה נגד הוועדה המחוזית מתקבלת בחלקה, במובן זה שעל הוועדה המחוזית לדון ולהחליט במליאתה על קביעת סדרי העדיפויות, אמות המידה ומועדי הביצוע של צווי ההריסה התקפים שביצועם הוטל עליה בגזרי דין פליליים, הכל בכפוף לאילוצים חיצוניים בנוגע למועד הביצוע שאינם בשליטת הוועדה, ולאחר שתעמוד בפני הוועדה תשתית עובדתית הולמת באשר לפרטי צווי ההריסה האמורים.