מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה נגזרת נגד חברי מועצת מנהלים

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

בעל השליטה (המבקש 1) אף הוא כיהן כדירקטור, וליתר דיוק, כיו"ר מועצת המנהלים בחברה (הדבר לא נכתב במפורש בטיוטת כתב התביעה ובחומר הרב שהוגש על ידי הצדדים, אך כך עולה מהקשר הדברים).
" שותפה אני לעמדתם של חבריי, השופט עמית והשופט סולברג, כי תניית הפטור לפי לשונה בודאי משתרעת על תביעה נגד הדירקטוריון ובעל השליטה בעילות של רשלנות והפרת חובת אמונים בתום לב; והמשמעות אם כן היא שלא ניתן לנהל נגדם תביעה נגזרת בעילות אלה.
...
כמותו, אף אני סבורה כי כל עוד שתניית הפטור אינה בלתי חוקית או נוגדת את תקנת הציבור, יש לאפשר לבעלי מניות ולנושים להעדיף משיקוליהם את התועלת שהם צופים כי תצמח מהסדר החוב על פני זכות תביעה אפשרית.
בדגש על עובדה זו, גם אני סבורה כחבריי כי ככלל אין בכוחה של תניית הפטור שבהסדר החוב כדי לחסום תביעות של החברה נגד הדירקטוריון בעילות תרמית והפרת חובת אמונים שלא בתום לב. ואולם לאחר שצלח המבקש מחסום מקדמי זה, מתברר כי לא עלה בידו להרים את הנטל הרובץ לפתחו בשלב האישור – להניח תשתית עובדתית וראייתית מתאימה לעילות התביעה שלהן הוא טוען נגד חברי הדירקטוריון.
להבדיל מכך, בעניינו של מר לבייב – שהוא לא רק חבר דירקטוריון אלא גם בעל השליטה באפריקה ישראל – יש די בסימני השאלה המרחפים מעל העסקה כדי להביא לאישור ניהולה של תביעה נגזרת נגדו בעילות תרמית והפרת חובת אמונים שלא בתום לב. במצב דברים זה, אני מצטרפת לתוצאה שאליה הגיעו חבריי כי דין הערעור להתקבל כמעט בשלמותו, מבחינה זאת שאין לאשר תביעה נגזרת נגד חברי הדירקטוריון; וכנגד בעל השליטה תנוהל תביעה נגזרת רק בעילות תרמית והפרת חובת אמונים שלא בתום לב. בטרם סיום אבקש להעיר בקצרה עוד הערה אחת, שעניינה האפשרות הנזכרת בחוות דעתו של חברי השופט עמית להכיר ב"אחריות קולקטיבית" של דירקטוריון לנזקי החברה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

נטען כי המערערים ידעו על העברות הכספים מושא התביעה עוד במהלך שנת 1998, כעולה מחלופת המכתבים בינם לבין וולוונד והמוסדות; כי בעוד ההליך בליכטנשטיין עסק בשאלת הבעלות באדוקה, ההליך דנן עניינו חוקיות העברת הכספים למוסדות מחשבונה של אדוקה, ומשכך עסקינן בהליכים נפרדים ובלתי תלויים; כי עילת התביעה להשבת כספים שייכת לאדוקה כאישיות משפטית נפרדת, ובמהלך שנת 1997 היו בועד המנהל של אדוקה עוד שלושה חברים שידעו על העברות הכספים ולאחריהם מונו וולוונד ובטלינר, כך שהיה בידי אדוקה כוח תביעה קונקריטי; כי הטענות נגד בעלי התפקידים האחרים באדוקה מהוות הרחבת חזית; כי לא היה בצו המניעה כדי למנוע מאדוקה להגיש את התובענה, כעולה מהעתירה המנהלית שהוגשה בישראל עוד בטרם הסתיים ההליך בליכטנשטיין, ולמצער, פקע צו המניעה לכל המאוחר בשנת 2002; כי אין בטענה שמדובר בעובדות שנויות במחלוקת באשר בית משפט קמא הסתמך בהכרעתו על כתב התביעה; וכי בבקשת המערערים להחלפת מפרק, שהוגשה לרשם התאגידים בליכטנשטיין, הם ציינו כי ככל שלא יינתן להם תוך חודש יפוי כוח לייצוג אדוקה בתביעת השבה, הרי שתביעתם צפויה להתיישן, ויש לראות בכך מעין הודאה של המערערים בטענת ההתיישנות.
לכאורה, היורשים יכולים היו להפעיל את כוח התביעה בעצמם עבור אדוקה, לאחר שקבלו לידיהם ייפוי כוח שאפשר להם לקבל את כל המידע הנוגע אליה, ולמצער, יכולים היו "להפעיל" לטובת אדוקה את מר וולוונד שהתמנה על ידם ביום 10.11.1998 כמנהל יחיד חלף כל חברי מועצת המנהלים של אדוקה.
אף לא הייתה מניעה כי היורשים יפנו לבית המשפט בליכטנשטיין בבקשה לאכוף על ד"ר בטלינר להניע את גלגלי התביעה בשמה של אדוקה, או שמא לפעול להגשת תביעה נגזרת בשם אדוקה לפי סעיף 194 לחוק החברות, תשנ"ט-1999 (להלן: חוק החברות).
...
בדומה לחברי, גם אני סבור כי לצורך קבלת הערעור – וקביעה כי התביעה הוגשה בתוך תקופת ההתיישנות – די בהפחתת התקופה בה צו המניעה עמד לכאורה בתוקפו, וזאת בהתאם לניתוח שהציג חברי השופט עמית.
מכל האמור לעיל ומהטעמים אשר פירט חברי, גם דעתי היא כי דין הערעור להתקבל ועל הדיון לחזור לבית המשפט המחוזי להמשך בירור התביעה.
כפי שהראה חברי, לא ניתן להגיע למסקנה חד משמעית לפיה דין התובענה להידחות מחמת התיישנות ללא עריכת בירור עובדתי.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערים הגישו בקשה לאישור תביעה נגזרת, בשם ההסתדרות ובשם קרן ההסתדרות, נגד אריסון ונגד המשיבים 3-2 (והמערערים שכנגד), עוזי ורדי זר ואפרים צדקה, ששמשו בזמנים הרלוואנטיים לערעור זה כמנהל הכללי וכיושב ראש מועצת המנהלים של שיכון ובינוי (בהתאמה).
בכללן, טענת המשיבים לפיה המערערים אינם רשאים כלל להגיש בקשה לאישור תביעה נגזרת בהיותם חברי הסתדרות ולא בעלי מניות בקרן ההסתדרות, וטענתה של אריסון כי לא ניתן כלל לתובעה בתביעה נגזרת מאחר שהיא לא רכשה את מניותיה בחברה מידי קרן ההסתדרות אלא מידי העובדים.
...
אעיר, כי נראה שבית המשפט המחוזי היה ער לקושי שנבע מן המסקנה המשפטית אליה הגיע.
מכל מקום, שוכנעתי כי אף אם היו מקבלים המערערים את חוות הדעת לידיהם לא היה בכך כדי לבסס די הצורך את טענותיהם.
לא שוכנעתי, כי מתקיימות במקרה זה הנסיבות החריגות המצדיקות את התערבותה של ערכאת הערעור בקביעותיו של בית המשפט המחוזי בדבר הוצאות משפט (ראו, ע"א 356/81 הרבסט נ' רינסקי, פ"ד לח (1) 167; ע"א 136/92 ביניש עדיאל נ' דניה סיבוס חברה לבנין בע"מ, פ"ד מז(5) 114, 131; ע"א 9535/04 סיעת "ביאליק 10" נ' סיעת "יש עתיד לביאליק" (טרם פורסם)).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

בהמשך לכך, נתקבלה באותו יום החלטת מועצת המנהלים לפיה באשר לחברים העומדים ביתרות זכות בעקבות הלוואות בעלים שנתנו לפירעון החובות כאמור, הלוואותיהם ייחשבו כתשלום במזומן לצורך הקצאה זו (תצהיר המערער נספחים ד' ו-ה').
התביעה הוגשה כנגד החברה, מנהליה ובעלי מניותיה האחרים, והתבקש סעד של ביטול פעולת ההקצאה והחזרת המצב לקדמותו מבחינת יחס האחזקות בחברה.
בצד העיקרון הכללי של חובת הגילוי כלפי החברה, הנגזר מחובת תום הלב המובנית אל תוך חובת האמון של נושאי משרה בחברה, כוללים ההסדרים הסטאטוטוריים השונים הוראות מפורשות המעניקות לבעלי מניות זכות לקבל מידע אודות החברה במסגרת זכותם לקחת חלק בהתנהלותה של החברה.
...
מסקנה זו מתיישבת עם הפרת חובות האימון של המנהלים, ובהם גוטמן, כלפי בעלי המניות ובתוכם המערער, אשר נועדה להחזיר למנהלים את הלוואות הבעלים שלהם ולעודד גיוס הון עצמי מהחברים במקום שבפועל אפשר וגיוס הון זה לא היה נדרש.
אין במסקנה זו כדי לייתר את החובה שנותרה מוטלת על בעלי המניות שלא השתתפו בפרעון החוב לבנק המזרחי לשאת בחלקם בחוב זה, אולם לא בהכרח על דרך גיוס הון או דילול אחזקותיהם בחברה.
כמו-כן סבור אני שלפי הנסיבות שנוצרו אין מקום לביטול פעולת הדילול; הסעד האפשרי שנותר לזכות המערער הוא סעד הפיצויים אך סעד זה לא נתבקש לא בערכאה הראשונה ואפילו לא בערכאתנו; ואני מסכים עם גוטמן שההליכים הקשורים לביטול העיקול, בהעדר בקשה לתיקון כתב תביעה, לא הצמיחו למערער תרופה לפיצויים.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2002 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

את המשא ומתן למכירת שיכון ובנוי ניהלו, בין השאר, ואין על כך מחלוקת, מנהלה מר עוזי ורדי-זר (המשיב 2) ויושב-ראש מועצת המנהלים שלה מר אפרים צדקה (המשיב 3), שהיו למעשה "המוציאים והמביאים", בין ההסתדרות שביקשה למכור חלק מנכסיה בשל מצבה הכלכלי הקשה, לבין המשיבה 1 ועובדי החברה שגילו עניין ברכישה.
רעיון התביעה הנגזרת נולד, התפתח והיה לאמצעי דיוני ומהותי רב עוצמה ואף עוגן בחקיקה הישראלית, במטרה לאפשר לבעל מניות בחברה להגן על רכושו או על אינטרסים שיש לו בתאגיד, למקרה שהחברה ו/או האורגנים הפועלים בשמה אינם עושים כן משיקולים זרים או פסולים, או בלתי ראויים שאינם מתיישבים עם טובת החברה ו/או יש בהם משום הפרת חובת הנאמנות של המנהלים, או האורגנים, כלפי החברה.
בפרשת נוימן הוכרה זכותו של חבר באגודה שיתופית (מושב כפר אז"ר) להגיש תובענה בשם אגודתו (לאחר שזו סירבה לעשות כן) נגד רשם האגודות השיתופיות, על דרך תובענה נגזרת, על-מנת לאכוף על הרשם הפעלת סמכותו להורות על פקיעת חברותו של חבר אחר באגודה שלא עמד בתנאים הנדרשים לשם הכרה במעמדו כחבר אגודה.
...
אני מורה אפוא על מחיקת המשיב 4-עמיר פרץ-כמשיב בבקשה.
סוף דבר (א) לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את הטענות המקדמיות שהועלו על-ידי המשיבים כמפורט בהחלטתי זו. לשאר הטענות המקדמיות שהועלו על-ידיהם אתייחס במסגרת הדיון בבקשה לגופה, אם יתעורר הצורך בכך.
(ב) מתוקף סמכותי על-פי תקנה 24 לתקנות סדר הדין האזרחי, אני מורה על מחיקת המשיב 4-עמיר פרץ-כבעל-דין בבקשה זו. כן אני מורה על צירופה של קרן ההסתדרות כמשיבה נוספת לבקשה, כאמור בסעיף 4 להחלטתי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו