בחוק הפיקוח נקבעו ההגדרות הבאות, הרלוואנטיות לנושא שבפנינו:
"עמית-שיתופי" - עמית בקופת גמל לתגמולים שהוא קבוץ או מושב שיתופי, המשלם כספים לקופת הגמל בעד חבריו;
"קבוץ" - כהגדרתו בסעיף 54(א) לפקודת מס הכנסה;
"קרן הישתלמות" - קופת גמל המיועדת לתשלום דמי הישתלמות לעובדים, לעצמאים, לחברי קבוץ, לחברי מושב שיתופי או למוטבים שלהם;
בסעיף 54 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], נקבע כך:
"קבוץ שיתופי" – אגודה שסיווגה כ"קבוץ שיתופי" בהתאם לתקנות סוגי אגודות שיתופיות, למעט אגודה כאמור שהתקיים לגביה האמור בפיסקה (2) להגדרה "קבוץ מתחדש";
בתקנות האגודות השיתופיות (סוגי אגודות), תשנ"ו – 1995, "קבוץ שיתופי" מוגדר כך:
"אגודה להתיישבות שהיא יישוב נפרד, המאורגנת על יסודות של בעלות הכלל בקנין, של עבודה עצמית ושל שויון ושתוף בייצור, בצריכה ובחינוך".
מהוראות אלה עולה כי אין מניעה שקיבוץ שיתופי ישלם בעד חבריו כספים לקופת גמל, לרבות לקרן הישתלמות.
זאת ועוד - על פי הנקבע בפסק הדין בתביעה כנגד הקבוץ אשר הוגשה בבית הדין האיזורי בירושלים, והועברה לבית משפט השלום בירושלים בשל העדר סמכות, לא מתקיימים יחסי עובד – מעסיק בין הנתבעים לבין הקבוץ.
בנוסף, הזכויות בקרן הישתלמות ובגמל הוסדרו אף לעת עזיבת חבר את קיבוצו במסגרת ההסכמים החלים על הצדדים ונדונה אף בפסיקה (ר' למשל הנפסק בת"א (עפ') 1372-05 וייצמן נ' קבוץ מעגן (19.04.10); לעניין מורכבות היחסים השיתופיים שבין חברי הקבוץ לקבוץ השיתופי, לרבות בקשר לזכויות בגמל, ר' ע"ע (ארצי) 11465-06-13 שירותי בריאות כללית - ברק (27.08.18)).
אשר על כן, הנתבעים, ביחד ולחוד, ישאו בהוצאות התובעת בסך 5,000 ₪, שאם לא ישולמו בתוך 30 ימים, ישאו הפרישי הצמדה וריבית כחוק עד התשלום בפועל.
...
לסיכום - במישור היחסים בין התובעת לבין הנתבעים, על הנתבעים להשיב לנתבעת את הסכומים שהועברו לידיהם וזאת מאחר שעל פי ההוראות שניתנו לקרן ההשתלמות והמסמכים שנחתמו, התובעת היתה רשאית להעביר את הסכומים לידי הנתבעים, אך ורק באישור הקיבוץ, אשר נקבע ונחתם כי הוא הנהנה בהם, ואין בלתו.
סוף דבר
על הנתבע להשיב לתובעת סך של 42,716 ₪
על הנתבעת להשיב לתובעת סך של 42,716 ₪
סכומים אלה יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
אשר להוצאות המשפט – בנסיבות העניין, היות שאין מחלוקת כי מדובר בשגגה שיצאה מלפני התובעת עצמה, לאחר שהנתבעים פנו ושאלו אם הם זכאים לכספים טרם שחרורם (ר' גם בפרוטוקול ע' 11 ש' 5 – 32), מצאנו כי למרות קבלת התביעה, יש לפסוק הוצאות בשיעור מתון.