מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה נגד החלטת המוסד לביטוח לאומי בדבר זכאות לגמלת סיעוד

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

לתשומת ליבכם – נותן שירותים שיעלה כי הוא מיתערב בתהליכי הגשת התביעה הראשונה/תביעה להחמרה, יינקטו כנגדו - על פי החלטת המוסד – סנקציות, או אף תישקל הפסקת ההיתקשרות עימו.
אבקש להבהיר, כי אין למוסד היתנגדות למתן סיוע במילוי טפסי התביעה, וכי אין מחלוקת כי אוכלוסיית הקשישים, זכאי גמלת הסיעוד, הנה אוכלוסיה חלשה הזקוקה לסיוע במגעה עם המוסד לביטוח לאומי, כמו גם עם גופים צבוריים נוספים.
יפים לעניין זה דברי נשיאת בית הדין הארצי לעבודה נ' ארד: "המוסד לביטוח לאומי הופקד על הקופה הציבורית שתכליתה להגשים את הזכויות הסוציאליות של ציבור המבוטחים... במסגרת זו, המוסד לביטוח לאומי וציבור המבוטחים אינם צדדים לעומתיים הנמצאים משני עברי המתרס, כי אם שותפים לזכויות ולחובות שבדין..." (עב"ל (ארצי) 1381/01 אולחובוק נ' המוסד לביטוח לאומי (9.4.2009); ראו גם: עב"ל (ארצי) 1365/04 ארוש נ' המוסד לביטוח לאומי (18.10.2006)).
המערערת מסתמכת על פסק דין ועל החלטה בבקשה לצוו מניעה זמני של בית המשפט המחוזי (בהתאמה: ה"פ 35708-05-10 איגוד נותני שירותי סיעוד בישראל נ' המוסד לביטוח לאומי (כב' השופט ר' יעקובי, 12.5.2011); ה"פ 20180-03-11 איגוד נותני שירותי סיעוד בישראל נ' המוסד לביטוח לאומי (כב' השופטת א' אפעל-גבאי, 7.9.2011)).
...
לנוכח כל אלו, אנו קובעים כי בהסתמך על סעיף 2 לחוזה בין הצדדים ולהנחיות שהוציא המשיב במסגרת האגרות ופגישת הפורום, כיום המערערת מחויבת מבחינה חוזית שלא לסייע למבוטחים במילוי טפסי תביעה לקבלת גמלת סיעוד.
די בהסקת מסקנה זו על בסיס המסלול של סעיף 2 ועל כן, כאמור, אין צורך להכריע באשר לכל המסלולים המפורטים.
סוף דבר: הערעור נדחה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בהחלטותיו השונות דחה המוסד את תביעתן של התובעות, אזרחיות רומניה ששהו בארץ במועדים שונים ועבדו בענף הסיעוד, לקבלת קצבת אזרח ותיק (להלן: "הקצבה", או "קצבת אזרח ותיק"), וזאת לאור הוראות חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק", או "חוק הביטוח הלאומי").
בכלל זה, נקבע כי "לא ניתן להסתמך על אמנת הידידות כמקור משפטי היכול להקנות לשיינברגר זכויות לקיצבת זקנה משום ש'ההוראות שבאמנה ובהסכם הבצוע אינן חלק מהדין החל במדינת ישראל, אלא נורמות במישור הבנלאומי, גם כאשר מותנה בהסכם בינמדינתי או בנלאומי שיש להעניק זכויות מוגדרות לאנשים מסויימים, נשארת ההיתחייבות הכלולה בהסכם בגדר התחייבות בינלאומית של המדינה ותו לא. אין האנשים הנוגעים בדבר רוכשים לעצמם כל זכות של ממש על יסוד ההסכם ואין הם יכולים לממש זכות כזאת בבית המשפט, אם בתורת נהנים על פי ההסכם או אחרת' (בג"צ 419/83 יהודה דורון ואח' מר י.סריג נגד המפקח על מטבע חוץ, בנק ישראל ואחרים, עמ' 333)". [33: דב"ע (ארצי) נז/0-39 שיינברגר – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לב 289.
] עזרא הוסיפה ופרטה, כי לגבי אזרחיות ואזרחי רומניה שכבר קיבלו את הקצבה, הוחלט להשאירה בידיהם: "... מי שקבל, ממשיכים. מי שלא קיבל, לא משלמים". את הבסיס לקביעה האחרונה, בדבר אי-שלילת הזכאות ממי שתביעתה כבר אושרה, היא הסבירה במילים הבאות, כדלקמן: "... כאשר תביעה מוגשת והבן אדם מקבל אישור על זכאות והוא יודע שכל 28 לחודש נכנסת לו קצבה, הוא בונה את העתיד הכלכלי שלו בהתאם. כלומר, אותה אשה שהתחילה לקבל קצבה, ידעה שכל חודש היא תקבל את האלף חמש מאות או את האלף שקל או את סכום הקצבה הרלוואנטי לה. אני לא חושבת והעמדה שלי התקבלה במדיניות המוסד, אני לא חושב שלאלו בשל טעות ביישומה של האמנה או טעות בבהירות יישום האמנה, אני צריכה לפגוע באלה שכבר התחלתי לשלם להם. לעומת זאת, מי שלא התחילה לקבל ולא הודעתי לה על הזכאות, אין לה על מה להסתמך. לא הודעתי לה שהיא זכאית, לא אשרתי לה, לא שום דבר". המוסד הוסיף וטען בסיכומיו, בלקוניות רבה, כי הנחייה 1/2019 נועדה לתקן טעות חמורה ביישום האמנה, שנעשה בחוסר סמכות, ובנגוד לתחיקה שאליה מפנה האמנה, ובנגוד גם להוראת סעיף 374 לחוק הביטוח הלאומי[footnoteRef:52].
...
דין טענה זאת להידחות – [97: סעיף 1 לסיכומי המוסד.
] סוף דבר – מתקבלת בזאת תביעתן של התובעות הבאות, ואנו קובעים כי הן זכאיות לקצבת אזרח ותיק מהמוסד: גב' ויקטוריה אנסקו, גב' אוגנייה קולי, גב' ולאד סביה, גב' מרגיט קלמן, גב' מרתה דול דנליוק, גב' דינה סטלוצה וגב' לילה בנטו.
כמו כן – נדחות בזאת התביעות של התובעות הבאות: התובעת גב' נסטיה פופ – היות שהיא לא צברה 144 חודשי עבודה במסגרת עבודתה בישראל, והתובעת גב' מריה גבור – היות שתביעתה למוסד הוגשה לאחר יום 31.12.2019.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

המלצת רופא הנתבע גם בטופס זה היתה לאשר קיצבה לפי רמה "מוגבל". לטענת התובע, החלטות הנתבע משנת 2002 ומשנת 2021 לאשר לתובע קצבה מיוחדת ברמה א' מבוססות על הטופס מיום 26.9.2000 שהוגש וסומן נ/5, שלטענת התובע הוא כולל חוות דעת מזויפת שבה קבע רופא המוסד כי לתובע "קשיי הליכה בלבד" ו"קושי קל באכילה וברחצה", כשלמעשה בחוות הדעת האותנטית של רופא המוסד מאותו יום, 26.9.2000 (נספח ת/1 כאמור לעיל), קבע הרופא כי לתובע זכאות להסעות מיוחדות לכל נסיעה מעל 200 מטרים.
אשר לסוגיית ההתיישנות – טוען הנתבע כי תביעת התובע בגין ההחלטה מיום 9.9.2002 היתיישנה בחלוף 17 שנים, כשעל פי תקנות ביטוח לאומי (מועדים להגשת תובענות), תש"ל-1969 המועד האחרון להגשת תביעה נגד החלטת הנתבע היה תוך 6 חודשים ממועד מתן ההחלטה.
תחילה התובע העיד שאין לו הליכון בבית ושמעולם לא היה לו. [footnoteRef:19] לאחר שעומת עם הדברים שמסר למעריכת הסיעוד ביום 24.12.2020 כי הוא נוהג מידי יום ללכת על הליכון, שינה את גירסתו ואישר שהולך על הליכון "5-10 דק'" ביום.
] במכתב מיום 17.7.2002 חתום על ידי גב' אסתר בן דוד, ממוען אל גב' שיף היא מציינת כך: "את שאלתך בדבר הזכאות לקיצבה מיוחדת ורמת הזכאות אני מציעה לבדוק מול "המקורות" דהיינו בהתבסס על הגדרת הזכאות בתקנות.
...
אנחנו לא מקבלים את הטענה כי אחד מהמסמכים מזויף, משום שלא הוכחה טענה זו. מקובלת עלינו טענת הנתבע, כי בכל מקרה שני הנספחים שעליהם חתום ד"ר וייסמן כלולים המלצה לאשר רמה א' ולא נקבע באף אחד מהם כי התובע אינו מסוגל להשתמש בתחבורה ציבורית, כנדרש לצורך הענקת קצבה מיוחדת לפי סעיף 10(ג) לתקנות.
] לסיכום התרשמנו מחוסר מהימנותו של התובע שעולה עד כדי רמות של חוסר תום לב שמצד אחד טוען, כי אינו מסוגל להשתמש בתחבורה ציבורית משום שהוא סובל מבעיות בריאותיות המקשות עליו מאוד שימוש בתחבורה ציבורית לרבות קשיים בהליכה, פגיעה במערכת החיסון המצריכה ריחוק מקהל וצפיפות, הפרעה במערכת העיכול ואי שליטה בצרכים, אך בפועל למרות טענותיו אלו התבררה תמונה של אדם אשר המשיך לעבוד משך כ – 31 שנים לאחר הפגיעה בעבודה זאת כמעט עד הגיעו לגיל פרישה תוך שהוא עבד עבודות פיזיות שבוצעו בעיקר בעמידה.
על יסוד האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה בנצרת ב"ל 20976-01-22 לפני: כב' השופטת לובנא תלחמי סוידאן נציג ציבור (עובדים): מר איל אופק נציג ציבור (מעסיקים): מר עמירם רבן התובעת יאלנה רבינוביץ ע"י ב"כ: עו"ד עלא מחאג'נה הנתבע המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד רולא חיידר דראושה פסק דין
ביום 24/01/2021, הגישה התובעת לנתבע בקשה לבדיקה מחדש, כאמור בתקנה 1 לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח סיעוד)(בדיקה מחדש של מידת התלות בעזרת הזולת של זכאי לגימלת סיעוד), תשמ"ח-1988 .
התובעת הלינה כנגד החלטת הנתבע מיום 16/02/2021 בפני הועדה המייעצת לעניין מצב תיפקודי, אשר בהחלטתה מיום 23/05/2021 דחתה את ערר התובעת תוך שקבעה כי הערכת התלות מיום 11/02/2021 תואמת את תיפקוד התובעת, כך שלא חל שינוי ברמת זכאותה לגימלת סיעוד.
בין היתר, התובעת טענה כי הגדלת זכאותה לגימלת סיעוד ניתנה בעקבות פסק הדין ולא בעקבות הגשת בקשה חדשה מטעמה, וכי במכתב הנתבע נרשם "בהמשך לתביעתך מחדש..." אך הדבר אינו נכון.
...
בעדותה לפנינו גב' סייג מסרה כי הנתבע קיבל את דיווח התובעת וקרוביה ביחס לרמת תפקודה בכל נקודת זמן בה נמסר הדיווח, ועדותה של גב' סייג לפיה היות והתובעת בשנות השמונים לחייה, עם אבחנות, סביר שרמת תפקודה תשתנה, הינה עדות שמקובלת עלינו והדברים מקבלים משנה תוקף מהדיווח שנרשם מפי התובעת וקרוביה בשתי הערכות התלות, אשר נערכו במרחק כ- 8 חודשים אחת מהשנייה.
טענת התובעת לפיה שיטת הניקוד אינה ברורה ו/או מקפחת, היות והיא קושרת את רמת התפקוד בניידות עם רמת התפקוד לצורך שמירה על היגיינה וטיפול בהפרשות, אין לה על מה לסמוך ודינה להידחות.
לאור האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מונחת לפנינו תביעתו של התובע, מר **** חנניה (להלן: "התובע"), אשר הוגשה כנגד החלטת הנתבע, המוסד לביטוח לאומי (להלן: "הנתבע") מיום 23.3.2022.
בהמשך, בעיניין אטלאי שנדון לאחרונה, בית הדין הארצי אף המשיך וקבע, כך[footnoteRef:6]: "כפי שהובהר בעיניין ביטון ורונן, החלטת המוסד בעיניין הזכאות לקיצבה מיוחדת, ככל החלטה של המוסד, נתונה לבקורת שיפוטית. בעריכת ביקורת שיפוטית על ההחלטה, על בית הדין לבחון, בין היתר, אם ההחלטה התקבלה כדין, אם נבחנו כל השיקולים הרלוואנטיים, אם ההחלטה מנומקת כראוי וכיו"ב". [5: עב"ל (ארצי) 60708-12-19 ביטון – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 23.12.2021).
] "הלכה היא, כי 'מערכת היחסים בין המוסד למבוטחיו נקבעה על פי חוק, ומשכך החוק בלבד הוא שמכתיב את מערכת הזכויות והחובות של הגורמים השונים במערך הבטחון הסוצאלי. לפיכך, לא תשמע טענה לפיה יצר המוסד, בהתנהגותו, זכויות או מניעות.. בית דין זה אימץ את ההלכות שנקבעו בבית המשפט העליון ולפיהן היתנהגותו של גוף צבורי דוגמאת המוסד לביטוח לאומי, אינה יכולה ליצור עילה לזכות אשר אינה קיימת בחוק' [עבל 20105/96 אורלי יהלום – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לו, 603, עמ' 619-620 לפסק דינו של הנשיא אדלר]. לפיכך, ו'ככלל, אין חובה על המוסד ליידע את המבוטחים בדבר כל אפשרויות התביעה את המוסד העומדות בפניהם אלא על המבוטח עצמו לברר זאת ולהגיש תביעה כנדרש בדין' [עבל 313/03 בניאל ויקטור – המוסד לביטוח לאומי, 11.5.04]. בנוסף, חלה על ציבור המבוטחים החזקה בדבר ידיעת הדין, על מכלול זכויותיהם וחובותיהם ו'אי ידיעת החוק אינה יכולה להצדיק שינוי הוראותיו והרחבת תקופת התשלום למפרע לפי סעיף 296 לחוק' [עניין דוד ליבוביץ]. 'אכן, הוראות החוק ופירושו הנכון עלולים להביא למצבים בהם מבוטח לא יוכל לממש את זכותו בשל הגשת תביעה באיחור, אך זה גורלו של כל אדם שזכותו מותנית בעשיית מעשה תוך פרק זמן קצוב הקבוע בחוק... אי ידיעת החוק אינה מהוה טעם לפעולה באיחור' [עבל 1112/01 נוגידאת ראתב – המוסד לביטוח לאומי, 18.5.03]." כך גם נקבע לאחר מכן, בשנת 2012.
כך גם בקבלת שירותי סיעוד ושקום מהנתבע, שם נקבעו דברים דומים[footnoteRef:67].
...
התובע טוען, כדלקמן: החל מיום 24.4.2013 עמדה הנכות הכוללת הרעיונית שלו על 77%; הוא לא ידע דאז, ולא יכול היה לדעת, כי הוא עומד בתנאי הסף הנדרשים לשם קבלת קצבה מיוחדת; במהלך השנים דבר קיומה של הזכות לקצבה מיוחדת לא מצא זכר בפרסומי הנתבע, ומה שכן פורסם על ידו היה מטעה; גם אם הוא היה פונה באותה עת אל הנתבע, תביעתו לא היתה נבדקת כלל והיתה נדחית, בגלל פרשנות שגויה של הנתבע לגבי צירוף נכויות; הוא זכאי לתשלום רטרואקטיבי של הקצבה מעבר ל-12 החודשים שאושרו בהחלטת הנתבע – הן לפי ההסדר החקיקתי שמאפשר תשלום שכזה, והן לפי ההנחיות הפנימיות של הנתבע אשר מאפשרות תשלומים של קצבה מיוחדת בתקופה שהיא מעל ל-12 חודשים טרם הגשת התביעה, ובמקרה שלו – החל מחודש 4/2013 ועד לחודש 3/2019.
הנתבע טוען, כדלקמן: דין התביעה להידחות על הסף מטעמי התיישנות, היות שלפי הוראות החוק לא ניתן לשלם לתובע מעבר ל-12 חודשים לפני הגשת התביעה לקצבה מיוחדת; אין בתקנות או נהלי הנתבע כדי לגבור על דבר חקיקה ראשי; מוכחשת טענת התובע כי מצבו התפקודי של התובע מתאים לקצבה מיוחדת כבר מחודש 4/2013; גם אם נכונה הטענה כי לא חל שינוי במצבו התפקודי של התובע מאותו המועד, הרי שאין בכך כדי להעלות או להוריד, היות שזכאות לתשלום היא שאלה נפרדת מזכאות עקרונית; לתובע נקבעה נכות מהעבודה בדרגה יציבה, שהיתה יכולה להעניק לו קצבה מיוחדת, רק ביום 18.12.2016 – ולא בשנת 2013 (במהלך ההליך הנתבע חזר מטענה זו); התובע היה יכול להגיש תביעה במהלך השנים לקצבה מיוחדת, ולא היתה כל מניעה מצידו מהגשת התביעה לפני חודש 4/2020, שרק אז היא הוגשה לראשונה; פסק הדין בהליך הצירוף מהווה הלכה חדשה; בהתאם להלכה הפסוקה, הלכה חדשה חלה פרוספקטיבית, ולא רטרואקטיבית.
ולבסוף, ואשר לטענותיו של התובע ובכל הקשור למבוטחים והליכים משפטיים אחרים, הרי שגם כאן, דין טענות התובע להידחות במלואן.
זאת ועוד, דין הטענות להידחות גם לגופו של עניין, ומשעה שטענות התובע נטענו באופן לא ברור ובלתי ממוקד.
אשר על כן, לאור כל האמור והמפורט דלעיל, דין התביעה להידחות, וכך אנו מורים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו