מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לתשלום פיצוי מוסכם בגין איחור בהחזרת חזקה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

תביעה שהוגשה בסדר דין מקוצר, לתשלום פיצויים מוסכמים בסך 33,750 ₪ בגין האיחור במסירת דירה שהתובעים רכשו מהנתבעת.
ברור, כי אם אכן היה ממש בטענות הנתבעת לפיה הדירה היתה מוכנה למסירה בחודש מאי, עם קבלת טופס 4, היתה משיבה לתובעת בשתי טענות: ראשית, שדירתה מוכנה למסירה ואין בה כל ליקויים ושנית, שאין היא זכאית לפצוי בגין איחור במסירה משום שהעיכוב נובע רק מהעובדה שלא שילמה את התשלום האחרון ולא השיבה ערבויות.
במקרה זה, משהעידה התובעת כי היה איחור במסירה בשל ליקויים שלא אפשרו כניסה לדירה, והוכיחה כי פנתה את הנתבעת בכתב בנושא, וזו השיבה כי תיבדוק את הנושא, עבר נטל הבאת הראיות אל הנתבעת, לסתור את טענת התובעים לפיה הדירה לא היתה מוכנה כלומר, להוכיח את טענות ההגנה שלהם - כי הדירה היתה ראויה למגורים בחודש מאי, וכי כל פניותיהם אל התובעים לקבל חזקה בדירה לא נענו.
...
אני מקבלת את עדותה של התובעת לפיה בהמתינם לדירה נשוא התביעה שילמו 3,700 ₪ דמי שכירות חודשיים עבור הדירה בה התגוררו.
לאור האמור לעיל, אני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובעים סך של 18,315 ₪ בצירוף ריבית והפרשי הצמדה כחוק מיום 3.8.17 ועד למועד התשלום בפועל.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובעים שכר טרחת עו"ד בסך 4,680 ₪ והוצאות האגרה בסך 844 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הוא נישאל : "אתה אומר שכל החודשים שילמת למעט אותו חודש אבל אם לא שילמת אתה מוכן לשלם?, והשיב: "אמת. יש לי רצון טוב לסיים את זה. אם אני לא שלמתי יותר מחודש אחד אין בעיה שהוא יקזז מהפיקדונות שהוא מחזיק ויחזיר לי את היתרה" (עמ' 4, ש' 14-16) וכי "אני מוכן לשלם מיידית בלי פריסה ובלי שום דבר, וזאת לאחר בירור עם הנהלת החשבונות של התובע, (עמ' 5, ש' 8-9).
יצוין כי גם אם שולמו כל שבעת החודשים, הרי שמבחינת התובע הוא עמד על תשלום פיצוי מוסכם בשל איחור וכן על תשלום פיצוי עבור כל יום איחור, כך שבכל מקרה התביעה הייתה תלויה ועומדת אולם כנגד זאת שאלת הפצוי המוסכם הייתה נידרשת להבחן נכוח שאלת הסיכול והאם היה מקום להפעיל את סעיף הפצוי המוסכם עקב הנסיבות, כמו גם בחינת היתערבות בית המשפט נוכח גובהו מקום בו ייקבע כי יש מקום להפעילו, גם זאת עקב הנסיבות האמורות – אם בשל איחור נוכח תקופת הקורונה (סיכול חוזה) ואם מדובר בהפרת החוזה עקב שינוי המטרה המצוינת בחוזה (והאם מדובר בשינוי או חוזה למראית עין).
המנעות מהבאת ראיה מקימה למעשה, לחובתו של הנמנע, חזקה שבעובדה, הנעוצה בהיגיון ובניסיון החיים, לפיה דין ההמנעות כדין הודאה בכך שאילו הובאה אותה ראיה, היא הייתה פועלת לחובתו (ראו ע"א 55/89 קופל נהיגה עצמית נ' טלקאר, מ"ד(4) 595; ע"א 641/87 קלוגר נ' החברה הישראלית לטרקטורים וציון בע"מ, פד"י (1) 239, 245).
...
זאת, על מנת שבית המשפט לא יידרש לקיים הוכחות ולאחר מכן להגיע למסקנה אשר יגיע עת מלכתחילה יכול היה להפעיל את שיקול דעתו האם יש מקום לנהל הליך שלם אם לאו מש"זמנו של בית המשפט הינו מוגבל, ותור המתדיינים ארוך" ואין מקום להאריך את ההליך לריק על דרך שמיעת ראיות (ראו והשוו: ע"א 3801/06 שרית עובדיה נ' עיריית הרצליה (18.2.2018).
הלכה היא, כי הימנעות מהבאת ראיות פועלת לחובתו של הנוקט בה, כיוון שמתחייבת ממנה המסקנה, שאילו הוצג המסמך, היה בכך כדי לתמוך בגרסת היריב.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דין מיום 9.11.2020 בת.א. (שלום ראשון לציון) 21278-06-18 (כב' השופטת כרמית בן אליעזר) במסגרתו נדחתה תביעת המערערת לתשלום פיצוי בגין איחור בהחזרת חזקה במושכר ונזקים שנגרמו לו בעקבות שריפה שפרצה בו. רקע ביום 20.1.2016 נחתם בין המערערת (המשכירה, שהיא חברה בע"מ) לבין המשיב (השוכר) חוזה שכירות, במסגרתו שכר המשיב מהמערערת את המושכר שבבעלותה – אולם תעשיה וחצר סגורה, המוקפת גדר בטון, ברחוב שמוטקין 19 באיזור התעשייה הישן בראשון לציון (להלן בהתאמה: "החוזה"; "המושכר").
לפיכך, בתביעתה בבית משפט קמא, עתרה המערערת לפצוי בגין הרכיבים הבאים: פיצוי מוסכם בגין איחור במסירת המושכר 158,000 ₪ עבודות שקום הנזקים בהתאם לשמאות חברת הביטוח 29,500 ₪ דמי שכירות עד להשבת מפתח המושכר 51,280 ₪ בתוספת מע"מ 40,593 ₪ בנכוי הסכום ששולם למערערת על ידי חברת הביטוח (16,155) ₪ סך הכל 263,218 ש"ח עיקר קביעות בית משפט קמא בפסק הדין בית משפט קמא דחה את תביעת המערערת במלואה, מהטעמים הבאים; מועד השבת המושכר – נקבע כי המשיב החזיר למערערת את החזקה במושכר כבר ביום 25.1.2017, או בסמוך לכך, קרי בטרם היה על המשיב להשיב את החזקה בהתאם לאמור בחוזה (30.1.2017).
...
שנית, מאחר וקבעתי לעיל, כי הלכה למעשה הועבר למערערת מלוא הסכום לצורך תיקון נזקי השריפה ואף למעלה מכך וכי המשיב לא נדרש לבצע עבודות תיקון נוספות, או שהמערערת דרשה שלא יבצען, אזי המסקנה היא, כי בפועל לא חל פיגור בהשבת המושכר למערערת, בהתאם לקבוע בחוזה ולכן, המשיב אינו חייב בפיצוי מוסכם.
ממילא, דברים אלו מצוינים למעלה מהנדרש, מאחר וכאמור, הגעתי למסקנה כי החזקה במושכר נמסרה למערערת ביום 25.1.2017.
לא מצאתי שהמקרה דנן נמנה עם אותם מקרים חריגים המצדיקים התערבות בעניין זה. סוף דבר לאור כל האמור לעיל, נדחה הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לבד מכך, המסמך אינו כולל היתייחסות ישירה לאיחור במסירה, על אף שמדובר בהפרה מרכזית, והדברים שצוטטו אינם בהכרח מלמדים על כך שהנתבע ויתר על תביעתו לפצוי מוסכם בגין האיחור במסירה.
לדברי התובע – "בנינו את הקיר, אני נתתי לבעלי מיקצוע ביחד עם הנתבע מדידה וסימנו את המדידה", אלא שבשלב מאוחר יותר מצא כי הסימון הוסט – "כשאני הגעתי אחרי כמה שעות, הנתבע הזיז את המדידה עם בעלי המיקצוע. הנתבע בן אדם בעייתי". התובע נישאל מדוע לא טען כי הנתבע הסיט את הסימון בתצהירו ובכתב התביעה והשיב "הוא הזיז את המדידה. הסתבר לי בדיעבד. זה נראה לי אותו דבר. זה מבנה גדול..." כשנשאל שוב, הפעם על ידִי, מדוע לא העלה זאת בתצהירו ובכתב התביעה השיב "אני לא יכול להוכיח את זה. בדיעבד הסתבר לי שאני אחרי זה עשיתי מדידה". כן נישאל התובע על יד ביה"מ מדוע לא הביא לעדות עובדים שיכולים היו להעיד מטעמו על הזזת הסימון ובסופו של דבר – הקיר, השיב, "מדובר בעובדים של הקבלן שמכר לי את החומר. מי שמכר לי את החומר מת". התובע אישר כי לא ראה בעיניו שהנתבע הזיז את הקיר וכי הבחין בכך בדיעבד.
סוגיית הפצוי המוסכם, נבחנה בהרחבה על ידי עמית , כאשר בפסיקה שאוזכרה נקבע כי על מנת להיות זכאי לפצוי מוסכם אין צורך להוכיח כל נזק ודי בהוכחת ההפרה, כאשר קיימת חזקה שניגרם נזק.
הנתבע ישלם לתובע את הסך של 180,000 ₪, כפצוי מוסכם בהתאם להסכם המכר, כשהוא משוערך כדין מיום הגשת התביעה.
...
נראה כי ככל שבזמן כריתת הסכם המכר היו הצדדים מתברכים בראיית הנולד, ובוחנים את ההפרה שהתרחשה בסופו של דבר, היינו איחור מהותי בפינוי הממכר, על פניו היה בפיצוי המוסכם שנקבע כדי לגלם פיצוי ראוי לנזק העלול להיגרם מן הההפרה.
תוצאה על יסוד כל האמור התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבע ישלם לתובע את הסך של 180,000 ₪, כפיצוי מוסכם בהתאם להסכם המכר, כשהוא משוערך כדין מיום הגשת התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בסעיף 14 להסכם נקבע כי הפרת סעיף 6 תיחשב כהפרה יסודית, ותזכה את הניפר בפצוי מוסכם בגובה 83,000 ₪, כי איחור של 14 ימים לא ייחשב כהפרה יסודית, וכי במידה והנתבעים לא ימסרו לתובע את הדירה "בעת פינוי הנקוב" הם ישלמו לו פיצוי בסך 200 ₪ לכל יום איחור.
בישיבת קדם משפט שאלתי את בא-כוח התובע איזה נזק נגרם לתובע עקב האיחור במסירת החזקה, והוא השיב: "אני לא תבעתי על נזק. אין לי תשובה לעניין הזה". משהסכימו באי-כוח הצדדים כי לא קיימות מחלוקות עובדתיות בתביעה זו, הוחלט על הגשת סיכומים בכתב.
. (ב) העובדה שהצדדים בחרו לקבוע בחוזה פיצוי בסכום קצוב מיצטבר לכל יום, חודש או שנה של עיכוב מחזקת את המסקנה כי קביעתם הייתה סבירה.
...
אינני מקבל את הטענה שההפרה שביצעו הנתבעים הינה הפרה רגילה בנימוק שהתובע הסכים לדחיית מועד קבלת החזקה מיום 31.5.2021 עד 20.6.2021.
. (ב) העובדה שהצדדים בחרו לקבוע בחוזה פיצוי בסכום קצוב מצטבר לכל יום, חודש או שנה של עיכוב מחזקת את המסקנה כי קביעתם הייתה סבירה.
לכן, אני קובע שבנסיבות שבפנינו יוקטן הפיצוי המוסכם ויועמד על 10,000 ₪ בלבד.
אשר על כן, אני מחייב את הנתבעים (ביחד ולחוד) לשלם לתובע את הסכומים הבאים: (1) 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד הגשת התביעה, 1.4.2022, ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו