ערעור על פס"ד של בית המשפט השלום בתל אביב-יפו (כב' השופטת כ' לוי) ב-ת"א 17080-09-16 מיום 15.7.2020, לפיו נדחתה תביעתם של המערערים שאף חויבו בהוצאות המשיבים בסך 4,095 ₪ כל אחד.
במסגרת הצעת רכישת חבילת הנופש הוצגו למערערת 1 שלוש רמות אירוח שונות כמופיע באתר האנטרנט הרישמי של בית המלון: "CLASSIC", "LIFESTYLE" ו- "EXCLUSIVE".
לאחר החלטת המערערים לרכוש את חבילת הנופש קיבלה המערערת 1 לתיבת הדואר האלקטרוני את שוברי האירוח ובהם נכתב "OUT OF THE BLUE – CRISTAL".
משוברי האירוח עולה כי שמה של החברה הסיטונאית בעניינינו היא "השטיח המעופף", שבאתרה מציגה את המושג "CRISTAL":
"אגף קריסטל – ביניין בעיצוב מודרני, חדרי סוויטות עם חדרי שינה בנפרד ושני חדרי אמבטיה".
החבילה אותה רכשו המערערים הוצגה להם כחבילת "הכל כלול", שמשמעותה על פי המופיע בתנאי ההזמנה:
"אירוח ע"ב הכל כלול משמעו שלוש ארוחות + שתייה קלה + אקסטרות אותן בוחר המלון להעניק ללקוחותיו. במרבית בתי המלון (גם במלונות ע"ב הכל כלול) נידרשת תוספת תשלום ישירות למלון עבור שירותים מיוחדים ועבור השמוש במתקנים ו/או שירותים כמו סאונה, מסאג', חדר כושר, מיגרשי טניס, ספורט ימי, אינטרנט, מיני בר, אלכוהול תוצרת חוץ, מיצים טבעיים, שמשיות ומגבות בבריכת שחייה וכיו"ב".
ביום 22.08.2016, טרם יציאתם לחופשה, יצרו מערערים 3,1, ו- 6 קשר עם משיב 1 במטרה לוודא שאין מדובר בבית מלון שמכריהם שהו בו והתאכזבו מחופשתם, ואלה נענו כי אין זה מלונם.
יפים לעניינו דברי בית המשפט העליון ברע"א 8213/13 מרגלית ד.נ.ל בע"מ נ' זמליאק בלה (מיום, 16.1.2014): "אכן, סוכן הנסיעות אינו אחראי לכל תקלה שעלולה להתרחש במסגרת חבילת נופש שנרכשה דרכו. עם זאת, מוטלת עליו חובה להציג נכונה את מאפייניהם הבסיסיים של מוצרי הנופש שהוא משווק, לדאוג בהקשר זה כי המידע שבידיו בנוגע למאפיינים אלה הוא מדויק ועדכני, ובהמשך לכך, לספק בפועל מוצר התואם את מצגים אלה. סוכן הנסיעות נידרש אם כן לא רק שלא להטעות את לקוחותיו, אלא אף מוטלת עליו חובת גילוי אקטיבי של פרטים מהותיים בעיסקה ושל פגמים הידועים לו בשירותים אותם הוא משווק (כפי שעולה מן העקרונות הכלליים של דיני החוזים, כמו גם מדיני הגנת הצרכן. ראו והשוו: סיני דויטש דיני הגנת הצרכן כרך ב: הדין המהותי 444-433 (2012))."
(הדגשות שלי – ש.ד.)
מן הראוי לידון גם בחובות המוטלות על סוכני נסיעות מכוח תקנות שירותי תיירות (חובת גילוי נאות), התשס"ג – 2003 ושעליהם עמד בית המשפט העליון בעיניין מרגלית:
"בהתייחס לחובות החלות על סוכני נסיעות הותקנו תקנות שירותי תיירות (חובת גילוי נאות), התשס"ג-2003, המוסיפות על החובות המוטלות עליהם מכוח דיני החוזים הכלליים ודיני הגנת הצרכן. למעשה, תקנות אלה מהוות קונקרטיזציה של חובת הגילוי הנאות המוטלת על סוכני הנסיעות. בין השאר, קובעת תקנה 3(3)(ג) להן במפורש כי על סוכן הנסיעות לגלות ללקוחותיו מידע שקרוב לוודאי להניח כי אילו ידעו אותו, לא היו רוכשים את החבילה".
(הדגשות שלי – ש.ד.)
לגופו של ענין
מן הארוע מושא הדיון עולה, כי לאורך כל תהליך רכישת חבילת הנופש על ידי מערערת 1 דאג משיב 1 להציג לה את רמתו הגבוהה של בית המלון, בו הם עתידים לשהות בחופשתם.
יתרה מכך, אילו הייתה בודקת את השוברים הייתה מגלה כי רכשה חבילת נופש לבית המלון "OUT OF THE BLUE – CRISTAL", שאינה תואמת את הבטחותיו בעל פה של משיב 1 וייתכן שהחופשה המאכזבת בלשון המעטה, הייתה נמנעת מהמערערים.
...
בנוגע לאחריותה של מערערת 1, מקובלת עלי קביעתו של בית משפט קמא.
לאור האמור לעיל, החלטתי לקבל את הערעור.
המשיבים ישלמו למערערים סכום כולל של 75,218 ₪, המגלם בתוכו את הזמנת החופשה ושירותי הסעדה, בצירוף להפרשי הצמדה וריבית כחוק.