לפניי תביעת התובע לתשלום דמי תיווך מכוח הסכם להתחייבות תשלום שירותי תיווך שנכרת בין הצדדים.
האב מציין כי הנתבע עשה כל שביכולתו להיתחמק מתשלום דמי התיווך, כולל תלונות למישטרה, לרשם המתווכים ולרשויות המס, בפועל הנתבע רצה מאד לרכוש את הנכס, והמוכרים דרשו מחיר גבוה מדי, והנתבע התחייב כי אם התובע והמתווכת ישיגו לו את הנכס במחיר שרצה, ישלם לגב' אברהם 10,000 ₪ בנוסף ל-2% לתובע.
הנתבע חוזר על כך שהתובע הפנה אותו למתווכת, כי נפגש עימה במטרה לנסות לרכוש את הדירה, שכבר ראה לפני כן, התובע לא אמר כי ידרוש ממנו תשלום אם העסקה תסגר דרך המתווכת, שהיתה בהסכם בלעדיות עם המוכרים.
...
סעיף 14(ב) לחוק המתווכים קובע את החזקה בדבר היות המתווך בבלעדיות הגורם היעיל, וכאן לא הוכח אחרת:
"(ב) מתווך במקרקעין שביצע בתקופת הבלעדיות את פעולות השיווק שנקבעו לפי סעיף 9(ד) – חזקה שהיה הגורם היעיל כאמור בסעיף קטן (א)(3) לגבי עסקה שנכרתה בתקופת הבלעדיות".
נראה כי התובע בעצמו מחזק את המסקנה כי המתווכת היא הגורם היעיל בדבריו בדיון (פרוטוקול, עמ' 8, שורות 7-13):
"לטענת חלידו הוא ראה את הנכס שהציגו לו אותו על סך 1.3 מיליון אם אני זוכר נכון כשהנכס הגיע לרשותי דרך ובעזרתה של המתווכת לימור ממשרד תיווך ריל וואן שיווקנו את הנכס במחיר 1,190,000, כשמר חלידו הגיע לנכס, הוא הציע לגב' לימור וחוזר ואומר ומדגיש אם צריך אביא את לימור לעדות בעזרתה של השופטת אמר לה בפירוש שבמידה והיא תצליח להשיג את הנכס במחיר של 1.060,000, ללא קשר לעמלה שמגיעה למתווך קובי יעקב הוא יפצה את לימור על סך 10,000 ₪ כבונוס שהיא השיגה את המחיר. לימור יכולה להעיד זאת".
לימור לא הגיעה לעדות כזכור.
הוא לא הוכיח כי היה בעל רשיון תיווך בתוקף, דבר המביא למסקנה כי לא היה בעל רשיון כזה; ההסכם מיום 23/2/16 אינו חתום על ידי הנתבע, וקבעתי כי נערך על ידי התובע בדיעבד, על כן גם לא עמד התובע בדרישה להחתמה על הזמנה בכתב ביחס לדירה הרלוונטית, ולבסוף לא הוכי כי הוא הגורם היעיל, אלא הוכח דווקא כי המתווכת היתה הגורם היעיל.
התביעה נדחית.