מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לתשלום דמי תיווך ללא הסכם כתוב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בפסיקה נקבע לא אחת כי בשונה מהסכם תיווך בכתב שחסרים בו פרטים ויש לבחון האם ניתן להשלימם, הרי שכאשר אין הסכם בכתב - אין מקום לתביעה לתשלום דמי תיווך (ת"א (מחוזי י-ם) 3283/01 אלן זולברג נ' הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ, 15.03.2009)‏.
לעומת זאת, במקרים שבהם כלל לא קיים חוזה תיווך כתוב, אין מקום ללמוד במישרין מפסקי הדין המאפשרים היתגברות על דרישת הכתב בחוזה מקרקעין, וככלל יש מקום להחמרה רבה יותר.
...
למרות קביעות עובדתיות מפורשות אלו סבר בית המשפט, הן מטעמי צרכנות והן מטעמי יעילות, שיש לדחות את התביעה כליל (ולא רק להפחית את שיעורה) שכן מצוות המחוקק היא למנוע מהמתווך את פירות עמלו אם לא החתים את הלקוח על הזמנה בכתב, על מנת להגן על הצרכנים העתידיים של מתווכי הדירות (רת"ק (מחוזי ב"ש) 24666-10-18 יפה טזזו נ' רונית כהן, 06.01.2019).
סבורני שהמקרה שלפנינו, אף כפי שהוצג בכתב התביעה, הוא לכל היותר בגדר 'המקרה הרגיל' בו יחסי המתווך והלקוח הובילו את המתווך לסמוך על הבטחת לקוח בעל-פה ולא להעלותה על הכתב, ובסופו של דבר חזר בו לכאורה הלקוח מהבטחתו.
סוף דבר ענייננו בתביעה לתשלום דמי תיווך מכוח הסכם עליו חל על פי הנטען חוק המתווכים במקרקעין תשנ"ו-1996, ובטענה להתחמקות הנתבע מתשלום דמי תיווך שהתחייב לשלם לתובע.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עוד בהתאם להסכם, ככל שלא ישולמו דמי התיווך במועדם, יצורפו להם הפרישי הצמדה וריבית חודשית בשיעור 4% (סע' 9 להסכם התיווך), דרישה עליה לא עמד התובע, בהגינותו הרבה, בסיכומיו (למרות שצוינה בסע' 31 לכתב התביעה).
10.1 סע' 9 לחוק המתווכים קובע דרישה להזמנת שירותי תיווך בכתב, תוך שנקבע כי ללא הסכם כתוב – לא זכאי המתווך לקבלת שכרו.
10.2 אם התובע, כמו כל מתווך סביר אחר, היה קודם מראה את הדירה לנתבע – מי יבטיח לו שלאחר שהנתבע ראה את הדירה ויודע היכן היא נימצאת בדיוק - הוא גם יסכים לחתום על הסכם המחייב אותו בתשלום דמי תיווך? 10.3 ללא חתימה על הסכם בכתב לפני הכניסה לדירה, אין למתווך כל דרך להבטיח את שכרו, ולמנוע מצב בו רוכש פוטנציאלי יראה דירה שמוצאת חן בעיניו, לא יחתום למתווך על כל התחייבות – ולאחר מכן יפעל, כפי שניסה הנתבע כאן לפעול, ויתקשר ישירות עם בעלי הדירה, תוך היתחמקות מתשלום דמי תיווך.
...
במהלך חודש אוגוסט 2020 הציג התובע לנתבע מספר דירות פוטנציאליות, אך בסופו של דבר הנתבע לא רכש אף אחת מדירות אלה; בטרם הוצגו הדירות לנתבע בידי התובע – חתם הנתבע על הסכמי תיווך (נספחים ב4, ב6 ו-ב9 לתצהיר התובע), וזאת כתנאי לכניסה לאותן דירות (עדות הנתבע בעמ' 13 ש' 8-9, ש' 28, ש' 32-33, עמ' 14 ש' 2, ש' 15-17).
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות, בראיות שהוגשו, שמעתי את העדים וקראתי את סיכומי הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל במלואה תוך חיוב הנתבע בהוצאותיו של התובע בגין ניהול ההליך.
כל פעולותיו של הנתבע נעשו מרצונו למצוא דירה לרכישה, וטענותיו בהקשר זה נדחות.
טענותיו של הנתבע, כי התובע ניסה לסכל כביכול את הסכם הרכישה לא הוכחה כלל, אף הוכח לפניי שמהלך הדברים היה הפוך לחלוטין: התובע היה הגורם היעיל לקידומו של הסכם הרכישה שאמנם נחתם בסופו של דבר בין הנתבע ואשתו לבעלי הדירה.
13.2 למען הסר ספק אדגיש, כי אני סבורה שלא נפל כל דופי בתובע או בהתנהלותו בנסיבות שלפניי, אף עדותו הייתה ישירה, כנה ואמינה, דבר אשר לצערי לא אוכל לומר ביחס לעדות הנתבע.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבה טוענת עוד כי בשל יחסי האמון ששררו בין הצדדים באותה העת, הסוכנת לא ייחסה חשיבות לסירובו של אריק לחתום על הסכם התיווך בתום הסיור שנערך לו בנכס, מפני שלאחר משא ומתן שניהל עימה אריק סיכמו הצדדים על תשלום דמי תיווך ולא היה כל מקום לספק שהמערערים אכן מסכימים לשלמה.
להשלמת התמונה אומר כי בצד כל זאת, גם לאחר מתן פסק הדין בעיניין מזרחי ישנם מקרים בהם הערכאות הדיוניות קיבלו תביעות לתשלום דמי תיווך חרף היעדרו של הסכם כתוב דוגמאת המקרה שבפני (ראו למשל גם את ת"א (שלום ת"א) 26439-11-21 דרעי נ' שגיא (נבו 11.7.2023)).
...
אין בידי לקבל את טענת המשיבה, לפיה המערערים הינם אנשים מנוסים המעורים בעסקי הנדל"ן על מנת להצדיק את "הגמשתה" של דרישת הכתב במקרה דנן.
בין היתר, לעניין "התחמקותם" של המערערים מחתימה על הסכם בכתב, הסתמך בית המשפט קמא על פסק הדין בעניין רע"א 6519/09 חסקל נ' אוסדיטשר (נבו 26.1.2010) שם הובאו הדברים הבאים על ידי כב' השופט א' רובינשטיין: "אמנם, כשלעצמי סבורני כי יש לבדוק כל מקרה לגופו היטב היטב, כדי שלא לפגוע בתכליתו של חוק המתווכים, אך גם לא הייתי רוצה לפתוח פתח לרמאים להתחמק מחבות באופן "מתוחכם"." (שם, בפסקה יד).
סיכום: א. מן המקובץ לעיל, הערעור מתקבל בזה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרתה של תביעה זו נידרשתי, בין היתר, לשאלת זכאותו של התובע לדמי תיווך הגם שלא נחתם הסכם תיווך בין הצדדים.
הוראת החוק הרלוואנטית מצוייה בסעיף 9(א) לחוק המתווכים הקובע: "מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה." התחייבותו של מקבל שירותי התיווך לתשלום דמי תיווך, צריכה איפוא לבוא לידי ביטוי בהסכם כתוב וחתום.
דומה כי כיום ינתן תוקף להסכם תיווך, שאינו בא לידי ביטוי בכתב, אך ורק במקרים הנדירים והקיצוניים ביותר, הגובלים במירמה ממשית מצד הלקוח, כגון גניבת מידע והצגת מצגי שוא מטעם הלקוח, בנסיבות בהן לא הייתה למתווך האפשרות להמנע ממתן שירותיו, מבלי הסכם כתוב וחתום.
...
התוצאה היא כי על מתווך להקפיד על עריכת הסכם בכתב, שאם לא יעשה כן לא יהיה זכאי לקבל את שכרו ולא יוכל לטעון לחוסר תום לב מצד הלקוח, שקיבל מידע מבלי לשלם.
משהגענו למסקנה כי משלא נכרת הסכם, נופל הבסיס לדרישה לתשלום דמי תיווך, נראה כי הדיון בטענת התובע להיותו הגורם היעיל שהביא להתקשרות, הינו למעלה מן הצורך ועל כן אדון בו בקצרה.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בכתב התביעה נטען כי התובעים הם שזכאים לקבלת דמי תיווך מהנתבעים, וזאת לאור היותם הגורם היעיל שהביא להתקשרות בהסכם תמ"א ולאור התחייבותו של דב, שפעל בשמם של ארנה אישתו ושי בנו, לשלם להם דמי תיווך בסך 80,000 ₪ בצרוף מס-ערך-מוסף.
כשנשאל דב בחקירתו הנגדית על תוכן פגישה זו, הוא אמר: "אני לא זוכר מה היה אתמול". לכתב התביעה אף צורף העתק של הודעת ווטס אפ מיום 18.12.2019 ששלח אריה אל דב, ובה נכתב: "חומות ייזום ובניה בע"מ טרומפלדור 10 נוש עם היתר במוצקין 6.6.24 רחוב ברק 24 שם היהודי ערן פיינגולד". על כך אמר דב בחקירתו הנגדית: "אריה בירנברג לא הביא לי את חברת חומות. הוא לקח את חומות, כן, הציע להם אותי והגיע .... הם פנו אליי, הוא לא היה המתווך שלי". מהמצטבר לעיל עולה שאריה ידע בשלב מוקדם על היתנגדותה של ארנה לשאת בדמי תיווך, ולמרות זאת לא טרח לעגן בכתב התחייבות של מי מהנתבעים לשאת בדמי תיווך.
...
עדויות אריה ודב סותרות זו את זו. המסקנה המתקבלת היא שלא עלה בידי התובעים להוכיח שנדרש על-פי התקנות – את "הסכום המוסכם של דמי התיווך או שיעור דמי התיווך המוסכם מתוך המחיר שבו תתבצע העסקה". לכן, דין התביעה של אריה להידחות.
התוצאה אשר על כן, התביעה נדחית.
אני מחייב את התובעים לשלם לנתבעים שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו