דיון והכרעה:
לאחר שבחנתי את מכלול חומר הראיות, התרשמתי מעדויות הצדדים באופן בלתי אמצעי, מצאתי לקבל את התביעה, באופן חלקי, וזאת מהטעמים שיפורטו להלן:
כללי
ההלכה מורה, כי כדי שמתווך יזכה לשכר עבור שירותים שנתן, עליו להוכיח כי היה הגורם היעיל שביסוד העסקה - סעיף 14 לחוק המתכוונים במקרקעין, התשנ"ו – 1996, להלן: "החוק", זאת גם כאשר נחתם הסכם בלעדיות בהתאם לסעיף 9(ב1) לחוק.
באותה פרשה גם קבע בית המשפט קווים מנחים כדלקמן כדי לבחון האם הסכם הבלעדיות יפרוש את חסותו גם על תקופה שמעבר להסכם הבלעדיות:
"...ניתן להציע מספר אמות מידה, או שאלות מנחות, אשר יסייעו בהכרעה בשאלה האם הורם הנטל לסתירת החזקה הקבועה בסעיף 14(ב) לחוק. בכלל זה, ומבלי למצות, יש לתת משקל לשיקולים הבאים: המועד שבו ראו הרוכשים את הנכס – לפני תקופת הבלעדיות או במהלכה; ככל שמדובר במועד לפני תקופת הבלעדיות – יש לבחון כמה זמן לפני תחילת התקופה הרוכשים ראו את הנכס (כשהדעת נותנת כי ככל שהמועד יהיה רחוק יותר מתחילת תקופת הבלעדיות כך יהיה קשה יותר לסתור את החזקה הפועלת לטובת המתווך); המועד שבו נחתמה העסקה – בסמוך לחתימה על הסכם הבלעדיות, כאשר פעולות השיווק של המתווך הבלעדי היו באיבן, או בעיצומה של תקופת הבלעדיות, לאחר שכבר בוצעו אי-אלו פעולות שיווק על ידי המתווך הבלעדי; כמותן ואיכותן של פעולות השיווק שבוצעו על-ידי המתווך הבלעדי; תום הלב של הצדדים – האם יש חשש שהלקוח עקף ביודעין את הסכם הבלעדיות והתקשר עם מתווך אחר בתקופת הבלעדיות (ראו: ע"א 7247/97 יצחקוב נ' מרדכי אביב מפעלי בניה בע"מ, פ"ד נו(1) 842, 848 (2001)); האם המוכרים דאגו להחריג רוכשים פוטנציאלים מהסכם הבלעדיות; וכן האופן שבו הגיעו הרוכשים לנכס – האם באמצעות מתווך אחר או בדרך אחרת, למשל מתוך הכרות קודמת או מקרית עם בעל הנכס או מי ממכריו. בהקשר זה יצוין כי ישנה חשיבות מסוימת לבירור אל מול הרוכשים עצמם מה היו הגורמים המרכזיים שסייעו להם בקבלת ההחלטה על רכישתו של הנכס."
התובע הוכיח היותו הגורם היעיל, זאת ביישום מבחנים אלה על נסיבות המקרה
התובע הוכיח כי נקט בלפחות שתי פעולות שיווק המנויות בתקנות המתווכים במקרקעין (פעולות שיווק), תשס"ה-2004, המקימות את חזקת היותו הגורם היעיל בעיסקה, וזאת הן בפירסום הדירה, כאשר הנתבע עצמו אישר כי התובע ביצע פירסום: "כן הוא עשה פירסום בשכונה ראיתי" (עמ' 21 ש' 32 – 33) והן בהבאת קונים פוטנציאלים "הוא הביא לקוחות" (עמ' 21 ש' 26 לפרוט').
לכך יש להוסיף את סעיף 7ג להסכם הבלעדיות שקובע: "דמי התיווך ישולמו בכל מקרה שהנכס ימכר... בתקופת הבלעדיות, כמו כן ישולמו דמי התיווך במידה ויימכר הנכס גם לאחר תום תקופת הבלעדיות בכל זמן שהוא ללקוח שנודע לו או שהוצג בפניו הנכס או שהגיע כתוצאה מהפעולות השיווקיות בתוך תקופת הבלעדיות".
באשר לטענת הנתבעים כי מדובר בתניה מקפחת בחוזה אחיד בפרט לאור תחולתו של ההסכם לכאורה "בכל זמן שהוא" לאחר תום תקופת הבלעדיות (ר' סעיף 32 לסיכומי הנתבעים) הרי שודאי שיש לבחון האם חלף זמן סביר מאז הסתיימה תקופת הבלעדיות והאם יש לראות את תחולתו גם בסיום החוזה כפי שקבע השופט עמית בפרשת בראל.
...
ועוד בפרשת ממן -
"..הגם שבסמכות בית המשפט להתערב בסכום הפיצוי המוסכם שקבעו הצדדים, הרי שהתערבות זו תעשה במשורה ולאחר הפעלת שיקול דעת תוך מתן קדימות לעקרון חופש החוזים ומשקל ממשי להסכמות הצדדים. ההתערבות תיעשה במקרים חריגים שבהם עולה מההסכם כי הפיצוי המוסכם נקבע אך לשם הרתעה ולצורך 'הטלת קנס' על המפר, ללא יחס סביר לנזק הצפוי מההפרה, (עניין זאבי, בעמ' 25; עניין שיר משכנות וותיקים, בעמ' 47)".
מן הכלל אל הפרט
לא שוכנעתי שהפיצוי המוסכם סביר בנסיבות העניין ולו בדוחק וזאת כאשר בוחנים את סעיפי הפיצוי במצטבר (סעיפים 7(ה) להסכם הבלעדיות - פיצוי של 1% ממחיר העסקה ובנוסף סעיף 5(ב) סיפא – פיצוי מוסכם יומי של 100 ₪ ליום בגין כל יום של איחור) – פיצוי מצטבר של 45,400 ש"ח.
בענייננו לא ניתן להתעלם מכך שהנתבעים קיבלו מראש הנחה משמעותית על תשלום דמי התיווך כך שבמקום חיוב בדמי תיווך של 2% ממחיר העסקה בתוספת מע"מ סוכם מראש, כי ידרשו לשלם דמי תיווך בסכום כולל של 20,000 ₪ כולל מע"מ (17,000 ₪ + מע"מ ר' תוספת בכתב יד על הסכם הבלעדיות) וזאת מתוך שווי שיווק של כ-2.6 מיליון ₪, משמע שיעור דמי התיווך הועמד מראש רק על כ-0.8% משווי העסקה (גם אם יגזרו דמי התיווך מסכום המכירה בפועל 2.42 מיליון ₪), כלומר פחות מ-1% דמי תיווך, ובמילים אחרות פחות מחצית מדמי התיווך המקובלים כפי שגם הופיעו בהסכם בכתב.
בנוסף, לא שוכנעתי כי הנתבעים בכוונה דחו את מועד חתימת העסקה כדי להתחמק מתשלום דמי התיווך, אלא אכן סברו בתום לב כי אינם חייבים בתשלום זה, אך אין בכך כדי לפטור אותם מתשלום הפיצוי המוסכם משהופר ההסכם ולא שולמו דמי התיווך במועד.
התוצאה:
אני מקבל את התביעה באופן חלקי ומחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
20,000 ₪ - דמי תיווך (סכום הכולל מע"מ) בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 25.04.21 (מועד הגשת התביעה) ועד לתשלום המלא בפועל.