מהו השכר הקובע לתשלום גמלת שמירת הריון ודמי הלידה שלהם זכאית התובעת? - זו הסוגיה העומדת לפתחנו.
עוד טוען הנתבע, כי לאחר בדיקת פקיד התביעות, בהתאם לממצאים שהובאו בפניו ובהתאם לסמכותו, נקבע כי השכר שאותו קיבלה התובעת מעבודתה בעסק של בעלה, עמד על סך 2,000 ₪ שכן התובעת לא הוכיחה שיעבדה בהקף של משרה מלאה ולא הוכיחה כי הקף עבודתה תואם לשכר בשיעור של 12,000 ₪ כנתבע על ידה.
.
לכלל, שאדם המבצע עבודה עבור חברה הוא גם "עובד" החברה, נקבעו חריגים, לגביהם אין חזקה שהאדם הנו עובד החברה ומי שטוען שהוא "עובד" עליו הנטל להוכיח עובדה זו. החריגים הם:
(א) עובדי חברות משפחתיות ועובד אצל קרוב מישפחה; (עב"ל 20182/97 המוסד לביטוח לאומי נ' יוסף צבי גרוסקופף; להלן: פרשת גרוסקופף; ההדגשות שלי - י.א.ש)
וכך גם נפסק:
"מי שטוען כי היחסים בינו לבין קרובו, חורגים מגדר היחסים של עזרה משפחתית הדדית, ולבשו אופי של יחסי עובד-מעביד, עליו לשכנע כי קיימת מערכת חובות וזכויות מכוח קשר חוזי" (דב"ע לג/0-159, בטי מרקו - המוסד, פד"ע ה' 134).
הלכה פסוקה היא, כי בבואנו לבדוק במקרה של העסקת בן מישפחה האם הסדר העבודה הנו אמיתי או פיקציה, שומה עלינו לשים לב לגובה תשלום השכר ולתקופת הדיווח על העבודה וכך נקבע בפסק דין גרוסקופף:
"כאשר הצדדים הם קרובי מישפחה, יש מקום לבחון בקפידה את טיב היחסים שנוצרו: יחסים וולונטריים, התנדבותיים או קשר חוזי להסדרת מערכת זכויות וחובות, ויש לתת את הדעת, בין היתר, לסימני היכר כגון מסגרת שעות העבודה, שכר ריאלי או 'סמלי' וכדומה". (ראה גם: .
משאין חולק כי המעסיק ידע על כניסת התובעת להיריון בסמוך לתחילת ההריון וכאשר מיד בסמוך לאחר מכן החלה התובעת לעבוד בחברה בשכר שאינו תואם את ניסיונה המקצועי ואת ההוצאות המשפטיות שהוציאה החברה לפני ואחרי צאתה של התובעת לחופשת הלידה, ובהנתן כי נטל ההוכחה מוטל על התובעת להוכיח כי השכר שסוכם איתה אינו בגדר פיקציה וכי עבדה בהקף מלא התואם את שכרה, הוא נטל מוגבר, לא מצאתי כי התובעת הרימה נטל זה. לפיכך, דין התביעה להדחות.
...
לטענת הנתבע, יש לדחות את התביעה על הסף מחמת התיישנות.
אלא שבניגוד לדברי התובעת, העיד בעלה כי הוא כלל לא עסק בנושא שכרה של התובעת וכי "אני העדפתי גם שהשותף שלי והמנכ"ל יתנהלו מולה יותר מאשר אני בגלל שאנחנו בעל ואשה" (עמ' 15 ש' 7-8 לפרוטוקול).
משאין חולק כי המעסיק ידע על כניסת התובעת להיריון בסמוך לתחילת ההריון וכאשר מיד בסמוך לאחר מכן החלה התובעת לעבוד בחברה בשכר שאינו תואם את ניסיונה המקצועי ואת ההוצאות המשפטיות שהוציאה החברה לפני ואחרי צאתה של התובעת לחופשת הלידה, ובהינתן כי נטל ההוכחה מוטל על התובעת להוכיח כי השכר שסוכם איתה אינו בגדר פיקציה וכי עבדה בהיקף מלא התואם את שכרה, הוא נטל מוגבר, לא מצאתי כי התובעת הרימה נטל זה. לפיכך, דין התביעה להידחות.
אחרית דבר
לאור כל האמור, התביעה נדחית.