התביעה שלפניי עניינה סיכסוך בין רוכשים של בית מגורים לבין המוכרים, בגין טענות ל - הפרת הסכם המכר; עיכובים בהסדרת חריגות בניה; הסדרה לקויה של חריגות בניה; וליקויים שהוסתרו.
להלן עקרי הסכמות והתחייבויות הצדדים בהסכם המכר ובנספח להסכם:
בסעיף 7(א) להסכם, נקבע: "ביום 03/06/2015 תתבצע מסירת החזקה בדירה כאשר המוכר מתחייב להשלים עד ליום 03/07/2015, את כל תוספות ושינויי הבניה הנדרשות עפ"י התשריט והיתר הבניה ועפ"י דרישות הגורמים המוסמכים בערייה...".
בסעיף 12(ב) להסכם, נקבע: "הוראות ההסכם בסעיפים 3,7,8,9 ו- 10 בעיניין תשלום מלוא התמורה, מועדי תשלום התמורה, מסירת חזקה ומועד המסירה, כל המיסים והמצאת האישורים הנחוצים להעברת הזכויות בדירה ע"ש הקונים וכן הסרה, תוך זמן סביר, של כל מיכשול, קיים או שייוצר בעתיד, המונע את העברת הזכויות בדירה ע"ש הקונה הן מעיקרי הסכם זה והפרתן ו/או הפרת כל אחת מהן תהווה הפרה יסודית של הסכם זה".
בסעיף 12(ג) להסכם, נקבע: "הפר צד להסכם זה תנאי יסודי מתנאי הסכם זה ישלם הצד המפר לצד המקיים....פיצויים קבועים ומוערכים מראש בסך של 10% ממחיר הדירה... מבלי שהצד המקיים יצטרך להוכיח את נזקיו." (להלן: "הפצוי המוסכם").
וראו מה נרשם בסעיף 7 לנספח: "המוכרים מתחייבים להשלים את כל העבודות, השינויים, ההתאמות והתוספות המפורטות והמתוארות בתשריט לרבות קבלת היתר חתום ע"י עריית באר שבע עד למועד זה (להלן: "ביצוע בניה בפועל"), וזאת בתוך 5 חודשים מיום החתימה על הסכם זה. הפרה של התחייבות זו מצד המוכרים תיחשב להפרה יסודית של ההסכם ולקונה עמדו כל הסעדים.
הנתבעים אולם לא הרחיבו בעיניין זה וטענו רק כי הנזק היחיד שניגרם לתובעים כתוצאה מהעיכוב בהסדרת החריגות, הנו אי נוחות מעצם ביצוע העבודות הבניה בפועל, כאשר לטענת הנתבעים גם לא נגרמה לנתבעים הפרעה של ממש בתקופה זו, שכן עבודות הבניה בוצעו בחלק צדדי של הבית, וכך גם חומרי וכלי הבניה אוחסנו במקום צדדי – בחניה, ולא היוו כל הפרעה.
סעיף 15 (א) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א – 1970, קובע: "הסכימו הצדדים מראש על שיעור פיצויים (להלן – פיצויים מוסכמים), יהיו הפיצויים כמוסכם, ללא הוכחת נזק; אולם רשאי בית המשפט להפחיתם אם מצא שהפיצויים נקבעו ללא כל יחס סביר לנזק שניתן היה לראותו מראש בעת כריתת החוזה כתוצאה מסתברת של ההפרה".
הנטל להוכיח כי הפצוי המוסכם אינו עומד ביחס סביר לנזק, מוטל על הנתבעים.
...
כך או כך, ככל והנזק בעניין זה היה מוכח סביר שגם אז לא היה נפסק הפיצוי ברכיב זה, שכן אני סבורה כי מדובר בפיצוי חופף לפיצוי המוסכם שנפסק לעיל.
עוגמת נפש
אני סבורה שהפיצוי הנדרש בגין עוגמת נפש הוא חופף לפיצוי המוסכם שניתן לתובעים בגין העיכוב בהשלמת הבנייה, כאשר ראו בעניין זה האמור בסעיף 73 לסיכומי התובעים, שם הם מפרטים בגין מה הם דורשים פיצוי בגין עוגמת הנפש.
סוף דבר
לאור כל האמור אני קובעת כי הנתבעים ישלמו לתובעים פיצויים כדלקמן:
בגין העיכובים בהסדרת חריגות הבניה – פיצוי מוסכם בסך של - 230,000 ₪.