בהליך שנדון לא היתה מחלוקת כי גב' טודרש השלימה את תקופת האכשרה הנדרשת לשם קבלת קצבת אזרח ותיק מכוח הוראות האמנה.
נפנה בעיניין זה גם לעדותו מיום 26.4.2017 של עו"ד ששפורטה בעיניין טודרש איזורי, בפני בית הדין האיזורי לעבודה בירושלים, כדלקמן:
"מבחינה הסטורית כאשר עשינו אמנות לא היה איזה צפי שיגיעו עובדים זרים ממדינות ארופה. כמו שהתחלתי להסביר קודם כמו כל חוזה אתה לא יכול לנבא כל צורך של פרשנות וכל סעיף וסעיף. ביישום של הסעיף הזה הרי לא יעלה על הדעת שיבוא אדם למדינת ישראל יעבוד 5 שנים ויקבל קצבת זקנה מלאה. בשום מקום בעולם. אדם עובד שלושים שנה תקופת אכשרה מ"י בגלל שהיא מדינת עלייה ישנה 144 חודש. קל וחומר לגבי 5 שנים. אם יש עובד זר שהוא אורח לצורך עבודה זמנית ההיגיון של האמנה לא לתת לעובד כזה קצבה מלאה רק בגלל שהוא מגיע לארץ שהוא מגיע בגיל שאולי יכול להקנות לו קצבת זקנה. לכן היה צורך להבהיר את זה ולהגיד לרומנים אתם לא יכולים לקבל קצבה אחרי 5 שנים אלא רק לאחר 144 חודשים. אני טיפלתי 20 שנה בנושא האמנות. אני מכיר את כל השיטות בעולם והייתי צריך ללמוד אותם. שאני אומר באירופה שאצלנו צריך רק 144 חודש לקבל קצבה מלאה הם לא מאמינים. הם סבורים שזה תקופה קצרה."
במסגרת סיכומיה בהליך הנפרד, התובעת גוסטה מפנה לציטוט זה, וטוענת כי עדותו של עו"ד ששפורטה מלמדת כי 'הממונה במוסד על אמנות בינלאומיות, במשך 20 שנים', ושבתקופתו נחתמה האמנה עם רומניה, ציין בבירור בעדותו כי האמנה הקנתה לעובדות ולעובדים הזרים מרומניה את הזכות לקבל קצבת זקנה, לאחר התקופה הקבועה בחוק הביטוח הלאומי לגבי עובד 'ישראלי' – 144 חודשים[footnoteRef:42].
שהרי, החוק לא השתנה בנושא שבנידון – לא לאחר יום 1.1.2013, ואף לא לאחר הפגישה שנערכה בשנת 2018.
המשך השתלשלות העניינים אחרי הנחיה 1/2019 – עזרא העידה כי מועד שינוי המדיניות של המוסד היה החל ממועד הוצאת הנחייה 1/2019: "כל תביעה שהוגשה לאחר קבלת חוות הדעת ובין אם הוגשה לפני קבלת חוות הדעת וטרם ניתנה בה החלטה, הוחלטה ברוח חוות הדעת". גם בתעודות עובד הציבור שהוגשו על ידה, עזרא תארה כי בסמוך לקבלת ההנחייה, היא הנחתה את עובדי היחידה לקשרי חוץ, המטפלת בתביעות לקצבאות של אזרחים זרים, להכיר לצורך תקופות אכשרה לקיצבת אזרח ותיק רק במי שהנו תושב ישראל, כמתחייב מהחוק[footnoteRef:51].
...
דין טענה זאת להידחות – [97: סעיף 1 לסיכומי המוסד.
]
סוף דבר – מתקבלת בזאת תביעתן של התובעות הבאות, ואנו קובעים כי הן זכאיות לקצבת אזרח ותיק מהמוסד: גב' ויקטוריה אנסקו, גב' אוגנייה קולי, גב' ולאד סביה, גב' מרגיט קלמן, גב' מרתה דול דנליוק, גב' דינה סטלוצה וגב' לילה בנטו.
כמו כן – נדחות בזאת התביעות של התובעות הבאות: התובעת גב' נסטיה פופ – היות שהיא לא צברה 144 חודשי עבודה במסגרת עבודתה בישראל, והתובעת גב' מריה גבור – היות שתביעתה למוסד הוגשה לאחר יום 31.12.2019.