השופטת חני אופק - גנדלר
לפנינו שני ערעורים המעלים שאלה משפטית דומה, והיא - כיצד ייקבע בסיס השכר לנפגע בעבודה, כאשר מדובר במחלת מיקצוע או פגיעה כתוצאה ממיקרוטראומה, אשר להן תקופת חביון, כך שהנכות נוצרה לאחר סיום תקופת העבודה שבה נגרמה הנכות, והשכר במועד הווצרות הנכות נמוך מהשכר בתקופה העבודה שבה נגרמה הנכות?
במקביל להליכים אלו נדונו בפנינו הליכים מקבילים בעיניין הנידון: עב"ל 25217-06-21 שקולניק - המוסד לביטוח לאומי ועב"ל 9545-04-21 לוי - המוסד לביטוח לאומי, ובגדרם ניתן ביום 9.6.2022 פסק דין, אשר הנו פסק הדין המנחה בעיניין זה (להלן – עניין שקולניק).
בית הדין האיזורי סקר את המסגרת הנורמאטיבית, ממנה הסיק כי:
"22. שילוב הוראות סעיפי החוק שצוינו מביא לכלל מסקנה כי מאותו רגע שבו המבוטח אינו יכול לעבוד, בין אם בעבודתו ובין אם בעבודה אחרת, נולדת הזכות לקבלת "דמי פגיעה". מועד זה הוא "המועד הקובע" לעניין גיבושה של הזכות לדמי פגיעה.
אשר למועד האחיד, הגענו למסקנה כי:
"48. הינה כי כן, כאשר הפגיעה בעבודה נוצרת בדרך של מקרוטראומה או מחלת מיקצוע אזי תחשיב בסיס השכר ייעשה, ככלל, בשים לב לשכר במועד תחילת הנכות. זאת, כיוון שבמועד זה התגבשה לראשונה עילת התביעה מכוח עילת המקרוטראומה או מחלת המיקצוע, ולכן רעיונית רק אז "מגיעים לראשונה דמי פגיעה", כלשון סעיף 98(א) לחוק.
הראציונאל העומד מאחורי דרך חישוב זו הוא לשמור על כך שהכנסת נפגע העבודה אחרי התאונה או מחלת המיקצוע לא תפחת מהכנסתו לפניה.
...
בחוזר המוסד משנת 2016 עוגנו עקרונות לתחשיב שכר הבסיס תוך שנשלל הסדר הבחירה ותחת זאת נקבע כי התחשיב יהא "לפי שלושה החודשים שקדמו למועד בו מגיעה לראשונה דרגת נכות". בעניין שקולניק קבענו כי:
"59. ... לצורך הדיון נניח כי חוזר 2016 בא בעקבות האמור בפסק הדין בענין זרה (אשר הוא אף נזכר בו), וכי הוא נועד לשקף את הדברים שנאמרו בפסק הדין האמור. בכך לא מצאנו טעם לפגם בהתנהלות המוסד. נהפוך הוא, טוב עשה שהתאים את המדיניות בחוזרים היוצאים תחת ידו להלכה הפסוקה בענין. משכך, לטעמנו, המיקוד הראוי אינו בחוזרים אלא בדרך פרשנות סעיף 98(א) לחוק, כשמלאכת פרשנות הדין ממילא נתונה לבית הדין (השוו בהיקש: דנא 4960/18 שולמית זליגמן נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ (31.5.18))".
לאור האמור לעיל, יש להגדיר את המועד הקובע, אשר בזיקה לו יחושב בסיס השכר, כמועד תחילת הנכות, ולא המועד בו נרכשה הנכות, ולכן דין טענה זו בשני הערעורים להידחות.
סוף דבר – דין הערעורים להידחות.
בנסיבות הענין, ומשהערעורים העלו שאלה הראויה לדיון – לא מצאנו מקום לחייב בהוצאות.