בתאריך 12.2.2016 החתים הנתבע את התובעים על גבי מיסמך שכותרתו "הסכם תשלום עבור שימוש בבסיס הבניה של אורה וברוך דקל לצורך תוספת בנייה בביתי" במסגרתו הוסכם שהנתבע יקים את מרפסת וממ"ד במרפסת ביתו ולצורך כך יעשה שימוש בתשתית ביתם של התובעים בתמורה לתשלום סך של 15,000 ₪ באמצעות שלושה תשלומים נדחים.
בית המשפט אף מוסמך ליתן במקרים חריגים צו עשה להריסת מבנה שבנייתו הושלמה לפני הגשת תביעה ואף להתנות את הצוו בתנאים ואף ליתן צו עשה אשר שונה מן הצוו שנתבקש למעט במקרים שבהם לא ניתן יהיה לבצעו (ראה : דר' אליהו וינוגרד, צוי מניעה, הוצאת "הילכות" (2008), עמ' 36 – 41).
מעבר לכך שהנתבע הורשע על פי הודאתו בבניית קורות בתחתית המרפסת הצידית ובהגדלת העמוד התומך הצמוד לבניין תוך סטייה מהיתר הבנייה שניתן לו הרי שבעניינינו יפים קביעותיה של וועדת הערר בנוגע להפרת היתר הבנייה המפורש אשר ניתן לנתבע בשנת 2015 לצורך הקמת ממ"ד ומרפסת זיזית בחזית הצפונית מערבית של הקומה השנייה של הבניין המשותף בו הנו מתגורר :
"... בנגוד להיתר הבניה, נעשו במרפסת שינויים מרחיקי לכת, בוטים ופוגעניים אשר כללו הגדלת והכפלת עמוד התמך שאושר ויורד בסמוך למרפסת המשיבים 2 ועד לחצר הבית, העברת קורה עצומה במימדיה ברצפת המרפסת שרוחבה כ – 60 ס"מ והיא בולטת כ – 35 ס"מ מתחת לרצפת המרפסת של העורר לתוך חלל מרפסת ביתם של המשיבים 2 (קורה שכלל לא הייתה קיימת בהיתר) וכן הגדלת החריגה של הקורה ההיקפית לתוך חלל מרפסת המשיבים מ – 20 ס"מ שאושרה בהיתר לחריגה של בין 30 – 35 ס"מ. יש לציין כי מידות אלה לפני גמר".
בהמשך החלטתה קבעה וועדת הערר המחוזית לתו"ב חיפה כי עבודות הבנייה שבוצעו בבניין גרמה לפגיעה תכנונית קשה ביותר בדירת התובעים בקובעה כדלקמן :
"לאחר שחזינו בבקשה ובתמונות המקום שהוצגו על ידי הועדה המקומית והמשיבים 2, השתכנענו כי כתוצאה מן הסטיות מן ההיתר, נגרמה פגיעה תכנונית קשה ביותר בדירתם של המשיבים 2. ירידת הקורה אל תוך חלל המרפסת לא זו בלבד שבוצעה בקירבה גדולה לחלון קיים ופגעה בו, מנמיכה משמעותית את חלל המרפסת, חוסמת מבטים ויותרת תחושה של צפיפות ומחנק, בהפוך ממה שאנו מצפים לקבל מהוספת מרפסת לדירה. הקורה ההיקפית הנמוכה גם היא מייצרת חסימה של מבטים והחשכה של הדירה".
בהיתחשב בעובדה שהרשויות התכנוניות מצאו לנכון שלא ליתן לנתבע היתר בנייה הרי שקמה לתובעים תביעה מכח עוולת הפרת חובה חקוקה של הוראת סעיף 145(א)(2) לחוק התו"ב וכפועל יוצא של מצב דברים הנם זכאים לסעד של השבת המצב לקדמותו מכח הוראת סעיף 145(א) לחוק התו"ב (ראה : עניין חג'ג', שם).
הוראת סעיף 145(א) לחוק התו"ב המתנה עשיית עבודת בנייה מהסוג הנידון בקבלת היתר מאת הועדה המקומית והאוסרת ביצוע עבודה כאמור שלא בהתאם לתנאי ההיתר הנה חיקוק, אשר נועד, בין השאר, לטובתם ולהגנתם של בעלי המבנים המצויים בשכנות למקום בו עומדת עבודת הבנייה האמורה להתבצע, ושל המתגוררים באותם מבנים כאשר הפרת הוראות מסוימות מחוק התו"ב על-ידי הבונה, שבעקבותיה נגרם נזק לבעל המיגרש השכן, עשויה להקנות לשכן עילת תביעה על יסוד העוולה של הפרת חובה חקוקה (ראה : רע"א 273/80 משה מדינה נ' שלמה כהן, לז (2) 29, 41).
הנתבע מוסיף וטוען כי התובעים היתעלמו בשעת בניית הממ"ד מהנחיות פיקוד העורף בכך שלא בנו קיר בטון בחזית הבניין לצורך מניעת הדף טילים בשעת מילחמה (קיר בטון בעובי 20 ס"מ ומשקל 2.5 טון) ולכן בהיתחשב בכך שהקיר לא ניבנה בפועל אזי נימנעה ממנו האפשרות להשעין את קיר הממ"ד שהותקן בדירתו על גבי הקיר שאמור היה להיבנות בדירת התובעים על מנת שישמש כמעין "בסיס" תומך.
...
ודוק, בהינתן התעלמותם של התובעים מהאמור בשתי תוכנית ההגשה (גרמושקות) של קומה א', שאינן נושאות חותמת של הג"א (נספחים י"ט ו – כ לתצהיר הנתבע), בשילוב עם לשון התקנות ועמדת עיריית חיפה עולה כי על פי הנחיות הג"א התובעים היו מחויבים להתקין "קיר הדף".
ודוק, בהינתן מכלול הנתונים המפורטים לעיל, ובפרט בשל התמיהות העולות מעיון בשרטוטי שתי הגרמושקות המצורפות כנספחים י"ט ו – כ' לתצהיר הנתבע שאליהן התייחס הנתבע בסיכומיו, סבורני כי במקרה זה נטל השכנוע להוכחת טענת התובעים בסיכומיהם ולפיה לא הייתה כל דרישה מצד הג"א לבניית קיר הדף רובצת לפתחם בלבד – נטל בו לא עמדו בו משלא הציגו אישור בכתב ו/או תעודת עובד ציבור התומך בטיעון זה (ראה לעניין זה גם : רע"א 1530/13 אדוארד גדלוב נ' הארגז – מפעל תחבורה בע"מ ואח' מיום 5.5.2013).
לאור המקובץ לעיל, התביעה לתיקון צנרת החשמל נדחית ואילו התביעה הכספית בנוגע לעלויות הבנייה הנלוות בשל אי התקנת קיר ההדף מתקבלת בחלקה.
סוף דבר :
תביעת התובעים/נתבעים שכנגד למתן צו עשה מתקבלת במלואה.