לפני תובענה לפס"ד הצהרתי (ת"ע 7772-12-19), שהיא למעשה תביעה לקביעת הקף עזבון המנוח, בה ביקש התובע לקבוע כי המנוח לא יכל להוריש בצוואתו את הזכות לקבלת דמי שכירות ממנו וכן להורות כי לתובע ולמשפחתו זכות מגורים בלתי הדירה במשק עד למועד מכירת הזכויות בו או עד לפירוק השתוף בו.
להלן אכריע גם כן בתביעה נוספת, שהגישו הנתבעים מאוחר יותר, לחיוב התובע וגרושתו (הנתבעים בתמ"ש 27575-12-20) בתשלום שכ"ד או לפינויים ממנה וזאת מכוח הוראות צוואת המנוח.
פסק דין הצהרתי בעיניין הקרוון
מצאתי לקבל טענת התובע כי יש ליתן בידו פסק דין הצהרתי ולפיו הקרוון הקיים במשק שייך לו ואינו מהוה חלק מעזבונו של המנוח (סעיף 32ד לכתב התביעה) ומשכך אני מורה כי הקרוון אינו חלק מנכסי העזבון.
הגבלת תשלומי ההשבה לתובע
הוראת המנוח כי באם לא יפנו התובע והנתבע 3 את דירתם בתוך 18 חודשים ממועד פטירתו, הם יהיו מנועים מלדרוש החזר בגין הוצאותיהם (סעיפים 9 ו-11 לצוואה) אינה יכולה להתקיים וזאת משהיא מנוגדת לדיני היושר, חוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979 וכן לפסיקה הקובעת כי בעל רישיון זכאי להשבה בגין השקעותיו.
...
סבורני גם שאופיו של רישיון בתמורה דומה בעיקרו לזכות השכירות ומשכך מצאתי להסיק לענייננו גם מהוראות חוק השכירות והשאילה, תשל"א-1971, הקובע כי על שוכר להשתמש במושכר לפי המוסכם, וככל ששימוש מסוים לא הותנה כשימוש ייחודי, הוא רשאי להשתמש במושכר שימוש אחר, ובלבד שלא יהיה בו משום פגיעה במושכר, או הכבדה על המשכיר יותר מאשר לפי המוסכם.
יובהר כי בשעה שהתובע קיבל זכות מגורים ושימוש בנכס, הוא רשאי להתיר גם לבני משפחתו ואפילו לגרושתו (אף אם לא חי עמה בזוגיות כמקובל ועל פי דין) להתגורר עמו ביחידת המגורים שהוקצתה לו.
ביחס לתקופת החיוב וגם מטעמים של צדק והגינות, מצאתי, כי אין להורות על חיובם של התובע וגרושתו בדמי שכירות החל ממועד פטירת המנוח ועל כן אני מורה על צמצום החיוב כך שיחול ממועד הגשת התביעה ואילך, זאת בשעה שמדובר בתביעה לדמי שימוש ראויים (בהתאם לסעיף 33 לחוק המקרקעין) ובשעה שעד למועד זה, גילו הנתבעים דעתם בשתיקה כי הם מוותרים על זכות זו.
אשר על כן, אני קובע כי על התובע וגרושתו, ביחד ולחוד, לשאת בתשלום דמי שכירות (בסכומים שיפורטו להלן) עבור מגוריהם בנכס מושא ההליך, זאת החל מסמוך למועד הגשת התובענה ועד למועד פינויים בפועל, או עד למועד פירוק השיתוף במשק.
אשר על כן ולנוכח המפורט לעיל, אני מורה כדלקמן:
התובענה לפינוי נדחית, אלא אם התובע וגרושתו לא ישלמו את דמי השכירות, כמפורט להלן.