מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לפיצויים על שינוי ייעוד קרקע אישור תכנית

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

דברי כב' הנשיא שמגר בפסה"ד בירנבך צוטטו בפס"ד ברעלי, בו נידונה תביעת פיצויים שהגיש בעל מקרקעין בעקבות תכנית מכוחה נסלל כביש מהיר במרחק מטרים ספורים מהחלקה עליה ניצב ביתו, כאשר לפי התוכנית הקודמת היה הבית בשטח שייעודו "שמורת טבע". כב' השופט זמיר בהתייחסו לשאלה אם זכאי בעל המקרקעין, בנסיבות האמורות לפצוי על פי סעיף 197 אמר (סעיף 16 לפסה"ד): "כאמור, תכנית מס' 2860 שינתה את ייעוד המקרקעין שעליהם היא חלה, לרבות החלקה שעליה ניצב הבית, מייעוד של שמורת טבע לייעוד של דרך, ואסרה בנייה למגורים בתחום התכנית. זוהי, לכאורה, פגיעה ישירה המזכה בפיצויים לפי סעיף .197וכי מה לנו פגיעה קשה יותר בערך מקרקעין ערוניים מאשר איסור בנייה? אף-על-פי-כן פסק בית המשפט קמא כי המשיב אינו זכאי לפיצויים בגין פגיעה זאת. ומדוע? משום שפגיעת התכנית אינה אלא פגיעה מדומה. שהרי לפי התכנית הקודמת, כלומר תכנית מס' 62, החלקה שעליה ניצב הבית הייתה בתחום שמורת טבע, ואותה תכנית אוסרת בנייה בשמורת טבע. וכי יש נפקא מינה אם הבנייה אסורה משום שהחלקה נכללת בשמורת טבע או משום שהיא מצויה בשולי כביש? המשיב טוען כי יש נפקא מינה. הוא טוען שקודם לכן, כשהבית נמצא בתחום תכנית שייעודה שמורת טבע, הסיכוי שלו לקבל הסכמה לשינוי הייעוד של החלקה או היתר לשימוש חורג, כגון היתר לבנייה נוספת, היה טוב יותר מן הסיכוי שלו לקבל הסכמה או היתר כאלה עכשיו, כשהבית נמצא בתחום תכנית שייעודה הוא דרך. לדבריו, לפי התכנית הקודמת הייתה לו ציפייה סבירה לקבל הסכמה או היתר כאלה, ואילו לפי התכנית העכשוית אין לו עוד ציפייה כזאת.
...
לאור האמור אני דוחה את הערעור.
אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הערר ויש לדחות את הערעורים.
לאור האמור אני דוחה את הערעורים.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מתוך המקרקעין שייעודם שונה, חלקם של המערערים הוא 1,994 מ"ר. המערערים, ושאר בעלי החלקות המופקעות בתחום תכנית הדרך, לא תבעו פיצויים בעקבות ההפקעות על יסוד התחייבות של ראש המועצה המקומית גני תקווה (בתחומה המוניציפאלי היו באותה עת המקרקעין) ומהנדס הועדה המקומית מרכז, שזכויותיהם המקוריות של בעלי הזכויות המופקעות ישוחזרו על ידי הכללת שטחי הדרך בתכנית משביחה עתידית לאיחוד וחלוקה (להלן "שיחזור זכויות").
ציפיה לשינוי יעוד לטענת העותרים פסה"ד דלי דליה קבע כי כאשר יש ציפיה לעלית שוים של המקרקעין, על פי תכנית ברורה מוגדרת וקונקרטית, שאבד עקב אישורה של תכנית פוגעת, יש לפצות על כך במסגרת סעיף 197 לחוק.
...
לאור האמור אני דוחה את הטענה.
לאור האמור אני דוחה את הטענה כי במקרה זה מתקיים רצף תכנוני המחייב להעריך את שווי המקרקעין ערב אישור תכנית הדרך בהתאם למועד אישורה של תכנית הבינה.
סוף דבר סוף דבר אני דוחה את הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בנסיבות אלו, כיצד ניתן לקבוע כי עמדתה של הנתבעת אינה הגונה? הנתבעת טענה בכל השנים כי שווי המקרקעין הוא כפי שנקבע על ידי השמאי המחוזי והסכימה לשלם פיצוי על פי שווי זה. ונזכיר, שווי המקרקעין שנקבע חושב לפי המצב התיכנוני קודם לשינוי הייעוד של המקרקעין ובכך היה משום הטבה לבעלי הזכויות, שהרי בגין ירידת השווי עם אישור תכנית המתאר ג/566 היה עליהם לתבוע פיצוי על פי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965.
...
סוף דבר מן האמור לעיל מתחייבת המסקנה כי אין עילה לחייב את הנתבעת לשלם לתובעת פיצוי בגין הפקעת המקרקעין המחושב בהתאם לסכום הפיצוי ששולם למנוחה וינמן.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה.
התובעת תשלם לנתבעת הוצאות ההליך בסך כולל של 5,000 ש"ח. ניתן היום, ט' סיוון תשפ"ב, 08 יוני 2022, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זאת ועוד, הנתבעת 1 טוענת כי התוכנית אף לא שינתה את יעוד המקרקעין וכי היא הוגשה משיקולים בלתי סבירים ובחוסר תום לב. בכל הנוגע לתשלום הפצוי, טוענת הנתבעת 1 כי בפסק הדין בפשרה נקבע שפיצוי יכול שיינתן בדמות זכויות במקרקעין, וכי הפצוי יינתן גם בגין "החצרים". בנוסף, טוענת הנתבעת 1 כי התובעת חייבת תחילה להוכיח כי אין לה חלופות אחרות באיזור למימוש מטרותיה בכל הנוגע לאותו "צורך עצמי", וזאת תוך המנעות או צימצום הפגיעה בזכויותיה של הנתבעת המתגוררת במקרקעין מזה עשרים וארבע שנים ברציפות.
פינוי הנתבעות מהמתחם הוראות הסכם הפשרה, שקבל תוקף של פסק דין ביום 20.6.1991 (נספח 4 לכתב התביעה), קובעות כלהלן: התובעת תרשם כבעלים של המיתחם, ובמקביל – היא תוותר על כל עילות הפינוי להן טענה כנגד הדיירים בתביעת ההסדר, למעט "פינוי לצורך עצמי" כמשמעותו על פי חוק הגנת הדייר; הדיירים יהיו רשאים להמשיך ולהתגורר במיתחם; במקרה של עילת פינוי לצורך עצמי ו/או במקרה של הפקעה ו/או במקרה של שינוי ייעוד במקרקעין – הדיירים ייחשבו "דיירים מוגנים" ולצורכי פיצוי, ייחשבו כדיירים אשר שילמו דמי מפתח בהתאם לחוק הגנת הדייר; הפצוי בגין הפינוי יהיה בכסף ו/או בזכויות שוות ערך במקרקעין.
תכנית כרמלית (המצורפת לנספח 5 לתצהיר התובעת) שינתה את המצב שהיה קיים על פי תכנית מספר 1200 – תכנית פיתוח שטח מנשיה, אשר פורסמה למתן תוקף ביום 3.7.1975, שייעודה "תיכנון עתידי" ושמטרתה תיכנון מחדש של השטחים הכלולים בה. מדובר בתכנית מפורטת מכוחה ניתן להוציא היתר להקמת ביניין במקרקעין, ביניין הכולל מבנים ומוסדות ציבור בשטח של כ- 5,000 מ"ר (ראו סע' 5 לתכנית).
על כן, ובהסתמך על סע' 133 (ב) לחוק הגנת הדייר, המקנה לבית המשפט שיקול דעת לקבוע כי הסידור החלוף יהיה בתשלום פיצויים, ולאור הפסיקה הרווחת המבקשת להוסיף ולצמצם את תחולתם של דיני הגנת הדייר ומצדיקה העדפת סידור חלוף בדרך של תשלום פיצויים על פני סידור חלוף בעין (ראו לעניין זה ע"א 470/83 ברזני נ' קרסנר, פ"ד לח(3) 54, 56) – יש לפצות את הנתבעות בתשלום פיצויים כספיים בגין הפינוי מהמתחם.
...
מאחר שהאפשרות לפינוי מופיעה כבר בפסק הדין בפשרה, ומאחר שאני סבור כי הנתבעות יקבלו פיצוי הולם – ואף למעלה מכך – בגין זכויותיהן במקרקעין, אינני סבור כי יש ליתן סעד מן הצדק.
סוף דבר מכל האמור לעיל עולים הדברים הבאים: לתובעת קמה עילת פינוי לצורך עצמי; מעמדן של הנתבעות השתנה וכעת הן דיירות מוגנות; הנתבעות זכאיות לפיצוי אך ורק בגין "הנכס" כדיירות מוגנות ששילמו דמי מפתח; היקף "הנכס" נקבע בהסדר הפשרה על פי המצב המצבית (נספח א' להסכם); השטח לפיצוי הנתבעות בגין מבנה המגורים והחצרים הוא 657.5 הוא 887.5 מ"ר; ששווי הבעלות במקרקעין הוא 57,687,500 ₪; סכום הפיצוי שיש לפסוק לנתבעות הוא 46,150,000 ₪.
לאור כל האמור לעיל, על הנתבעות לפנות את המקרקעין, המתחם והשטח הנוסף, ולהשיבם לרשות התובעת כשהם פנויים מכל אדם וחפץ, בכפוף לפיצוי כספי בסך 46,150,000 ₪ בגין פינוי "הנכס" כהגדרתו בהסכם הפשרה, ובגינו בלבד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה על פי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, שכותרתו "תביעת פיצויים" – " (א) נפגעו על ידי תכנית, שלא בדרך הפקעה, מקרקעין הנמצאים בתחום התכנית או גובלים עמו, מי שביום תחילתה של התכנית היה בעל המקרקעין או בעל זכות בהם זכאי לפיצויים מהוועדה המקומית, בכפוף לאמור בסעיף 200. (ב)  התביעה לפיצויים תוגש למשרדי הוועדה המקומית תוך שלוש שנים מיום תחילת תקפה של התכנית; שר הפנים רשאי להאריך את התקופה האמורה, מטעמים מיוחדים שיירשמו, אף אם כבר עברה התקופה." כפי שנקבע בע"א 8622/07 אהוד רוטמן נ' מע"צ החברה הלאומית לדרכים בישראל בע"מ (נבו 14.05.2012) "זכותו של בעל קרקע לקבל פיצוי בגין הפקעה מכוח חוק התיכנון והבניה נחלקת לשני שלבים: בשלב הראשון קמה זכותו של בעל הקרקע לפצוי בגין פגיעה בשווי הקרקע הנובעת משינוי ייעודה לצורכי ציבור; ובשלב השני קמה זכותו לפצוי בגין ההפקעה עצמה: מסירת החזקה והקניית הבעלות בקרקע לועדה המקומית". מדובר בשני שלבים שונים שכל אחד עוסק בפצוי על רכיב אחר, ובזמנים שונים.
כל העובדות באשר לשינוי הייעוד של הקרקע עקב התוכנית היו ידועות לתובע היטב עם אישור התוכנית בשנת 2002, והנתבעת לא הודתה מעולם בזכותו של התובע לפצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה.
...
על כן, לפי קביעת שמאית בית המשפט, שיש לאמץ את מסקנותיה (ע"א 293/88 חברת יצחק ניימן להשכרה בע"מ נ' מונטי רבי (נבו 31.12.1988), אני קובע את פיצויי ההפקעה שלהם זכאי התובע בסך 34,730 ₪ נכון ל-14.2.02.
פיצוי עונשי יינתן רק במקרים חריגים, שזה אינו אחד מהם, ועל פי טיעונים ונימוקים שאינם מסתפקים באמירה "התנהגות בחוסר תום לב – היא לא שילמה פיצוי לתובע חרף הודאתה והתחייבותה". על כן אני דוחה את התביעה לפיצוי זה. סיכום: על פי כל האמור לעיל, אני מקבל את התביעה בחלקה הקטן (89,845 ₪ נכון ליום 19.6.22, לעומת תביעה של 737,718 ₪ נכון ל-27.12.20), ומחייב את הנתבעת לשלם לתובע 89,845 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית על פי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה) מיום 19.6.22 ועד התשלום בפועל.
איני מחייב את הנתבעת בתשלום הוצאות התובע בגין שכר השמאית, לאור התוצאה, ובהתחשב בתוצאה לעומת התביעה, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע 3,000 ₪ מתוך אגרת בית המשפט ששילם, ועוד שכר טרחת עורך דין בסך 5,850 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו