"
סעיף 5 לחוזה מסדיר את הסכמות הצדדים בנושא תשלום התמורה כדלקמן:
בסעיף 5.6 לחוזה מופיע הנוסח המוקשה הבא –
"בגין איחור בתשלום של איזה מהתשלומים שעל הקונה לשלם עפ"י הסכם זה, העולה על 14 ימים (כולל), ישלם הקונה למוכר פיצוי מוסכם ללא צורך בהוכחת נזק (החל מהיום השמיני של האיחור) סך של 400 ₪ לכל יום איחור החל מהיום החמישה עשר לאיחור ועד ליום התשלום בפועל."
בסעיף 5.9 לחוזה נקבע – "... כי הוראות סעיף זה הנן יסודיות והפרתן תהווה הפרה יסודית".
סעיף 7 לחוזה עוסק בנושא ההלוואה המובטחת במשכנתא שהתכוונו קניזו לקחת וכך נקבע בסעיף 7.3 –
"למען הסר ספק מובהר בזה, כי אין בכל דבר הקשור בהתחייבות לרישום המשכנתא, לרבות בעובדת קבלת ההלוואה על ידי הקונה או אי-קבלתה ו/או בעובדת רישומה או אי-רישומה של ההיתחייבות לרישום משכנתא או השיעבוד לטובת הבנק המלווה (למעט התחייבות המוכר לחתום על מיסמכי המשכנתא של הקונה ...) כדי לגרוע מהתחייבות הקונה לשלם את מלוא התמורה על פי הסכם זה במועד. ולבד שסירוב הבנק להעמדת הלוואת המשכנתא לרוכש אינה בשל בעיה ו/או מיגבלה תכנונית הקיימת בנכס."
סעיף 8 לחוזה עוסק במסירת החזקה בדירה, וכך נקבע בו –
"8.1 בכפוף לבצוע מלוא התחייבויותיו של הקונה על-פי הסכם זה ימסור המוכר לקונה את החזקה בדירה עד יום 30/01/19 כנגד תשלום יתרת התמורה כמפורט בסעיף 5.3 לעיל ...
לצד כתב ההגנה הגישה וקנין תביעה שכנגד, כאשר אף היא טענה כי קניזו הפרו את החוזה הפרה יסודית ובשל כך עתרה לחיובם בסך של 226,000 ₪ הכולל את הרכיבים הבאים –
סך של 2,794 ₪ בגין אי תשלום מלוא התמורה אשר סוכמה בין הצדדים – סכום זה נובע מטענתה כי לסילוק המשכנתא שילמו קניזו רק 90,502.72 ₪ ולפיכך סך כל הסכומים ששלמו מסתכם ב-1,357,205.70 ₪ במקום 1,360,000 ₪ כפי שנקבע בחוזה.
כבר במסרונים מחודש ינואר 2019 עולות שאלות מצד קניזו לגבי רישום הדירה על שם וקנין (ובלשונם – "הבנקאית שואלת אותי טאבו כדי לסיים את המשכנתא שלנו ..."), ועניין זה חוזר ועולה במסרונים בחודשים מרץ –מאי 2019, אך בשום שלב של חילופי המסרונים לא עולה טענה מצד וקנין כי לאור הוראות החוזה חייבים קניזו לשלם את התשלומים לאלתר וכי אין אי רישום המשכנתא מהוה עילה לאיחור בתשלום וקל וחומר שאין שום דרישה לפצוי בגין אי ביצוע התשלומים במועד.
...
וקנין טענה כי נושא זה הוסדר במפורש בסעיף 10.1 סיפא והוטל על קניזו כך שאין כל עילה בעטיה היא תישא בסכום זה.
מנגד טענו קניזו כי נושא זה לא עלה כלל בטיוטת החוזה שנדונה בין הצדדים והוכנס לנוסח החוזה שנחתם בסופו של דבר ללא ידיעתם ובחוסר תום לב.
דא עקא, קניזו לא הציגו את טיוטת החוזה הנטענת באופן שהיה מאפשר להיווכח כי אכן מדובר בעניין שלא מצא בה ביטוי, וכאשר ידועה החזקה על פיה (ע"א 548/78 פלונית נ' פלוני, פ"ד לה(1) 736, 760 (16.12.1980)) –
"כלל הנקוט [על] ידי בתי המשפט מימים ימימה, שמעמידים בעל-דין בחזקתו, שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו, ואין לו לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה, היתה פועלת נגדו. כלל זה מקובל ומושרש הן במשפטים אזרחיים והן במשפטים פליליים, וככל שהראיה יותר משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי-הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה."
יאמר מיד כי העובדה שבטיוטה לא קיים סעיף זה עדיין אין בה כדי להביא באופן אוטומטי לקבלת עתירת קניזו בנושא זה, שכן ייתכן בהחלט כי במועד כריתת החוזה יערכו הצדדים שינויים אחרונים בניסוחו, אולם אפילו אלמנט ראייתי ראשוני זה לא הוצג.
סיכום ביניים – התביעה שכנגד
לאור כלל האמור, התביעה שכנגד נדחית ברובה מלבד סך של 2,400 ₪ בו יש לחייב את קניזו.
סיכום
התביעה העיקרית נדחית במלואה.
התביעה שכנגד נדחית ברובה זולת העובדה שאני מחייב את קניזו לשלם לוקנין סך של 2,400 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 24.12.19 – מועד הגשת התביעה שכנגד.