מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לפיצויים בגין חסימת אוויר ואור שמש עקב עבודות שיפוץ בבניין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה ע"ס 180,000 ₪ בגין דמי שימוש ראויים ופיצויים המגיעים לגב' הורטנסה אסולין ז"ל אשר הגישה את התביעה (להלן: "התובעת") בגין עבודות בנייה שביצעו הנתבעים.
נוסף על כך, יש לקזז את חובות ועד הבית שלא שילמה התובעת (40 ₪ לחודש * 12 חודשים * 7 שנים) והוצאות לשפוץ הבניין בסך של 5000 ₪ (צביעה, ריצוף, החלפת צנרת, החלפת תיבות דואר, זיפות הגג, החלפת רעפים ועוד), ובסה"כ- 8,500 ₪.
הגב' אהרוני טענה בעדותה כי ביצעו תוספת בנייה של 30 ס"מ בלבד, וכי מדובר למעשה בסגירת מרפסת קיימת (ע' 66 לפרוטוקול) ואולם, אינני מקבלת עדות זו. כעת יש לבחון זכאות התובעת לפיצויים בגין הפרעה לאור השמש, נזקים לתקרת דירתה, מיטרד ליחיד (בשל רעש ולכלוך, צנור הביוב, חבלי הכביסה, מנוע המזגן וחשש מאיכות הבנייה הלקויה וסיכון ליציבות הבניין), הפרת חובה חקוקה (עבירות על דיני התיכנון והבנייה) ועגמת נפש.
במהלך עדותה, חזרה בה התובעת מהטענות כלפי ה"ה סאסי, ולמעשה, הסבירה שטענותיה מופנות רק כלפי השכנים שביצעו בנייה בלתי חוקית בקומה מעליה וחוסמים לה את אור השמש והאויר (קבוצה א'), וכלפי השכנים שביצעו בנייה על הגג המהוה רכוש משותף השייך גם לה (קבוצה ב'), כדלקמן: "ת. .. ששי (צ"ל סאסי- ר.פ.א) לקחו ברכוש המשותף, זה לא צד שלי, זה צד שני. ששי (צ"ל סאסי- ר.פ.א) לא שייך לי בכלל. ש. תבעת אותו. ת. לא, כי אין לי איתם שום דבר. ש. את נגד קשי? ת. נגד קשי וזה שעליי (צ"ל- מעליי- ר.פ.א) אהרוני. ש. התביעה שלך רק נגד אהרוני וקשי? ת. עליהם, ועל הגג, כי מגיע לי זכות בגג" (ע' 19).
...
התביעה נגד הנתבעים 8-7 ה"ה פורטל, נדחית.
התביעה נגד הנתבע 11 מר טויסיג, נדחית.
התובעת תשלם לנתבעים 2-1, 6-5, 8-7 ו-11 שכ"ט עו"ד בסך של 32,000 (אשר יתחלק ביניהם בארבעה חלקים שווים) והוצאות משפט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה כספית שהגישו התובעים – שהם בעלי 4 דירות בבית המשותף שברחוב השר שפירא 15 בבת ים (להלן: הבניין), נגד הנתבעת 1 – שהיא חברה קבלנית שביצעה עבודות בבניין מכוח תמ"א 38 (להלן: החברה), והנתבעת 2 – עורכת דין במקצועה, ששמשה כב"כ דיירי הבניין (להלן: עו"ד ביבי או עורכת הדין).
אין חולק, כי בין החברה מצד אחד ובין דיירי הבניין מצד שני, נחתם, ביום 8.11.2015, הסכם (להלן: הסכם התמ"א או ההסכם) במסגרתו, תמורת הקניית זכויות הבנייה לבניית דירות חדשות בבניין, התחייבה החברה כלפי הדיירים לבצע עבודות כמפורט בהסכם ובמפרט שצורף לו, לרבות ביצוע עבודות לחזוק הבניין, בניית מעלית, ביצוע עבודות פיתוח ושפוץ שונות בשטחים הציבוריים ועוד.
נוסף על כך, לטענת התובעים, ביצעה הנתבעת שינויים נוספים באופן שבו בוצעו עבודות הבנייה, לעומת התשריט המקורי שהוצג לבעלי הדירות עם חתימת הסכם התמ"א (וצורף כנספח ג' להסכם), באופן שגרם להם לנזקים בדמות חסימה משמעותית של אור ואויר הן בחזית הדירות והן בחלק האחורי באיזור מרפסות השרות, וגרם לירידת ערך דירותיהם.
גדרי המחלוקת בתיק כפי שהתחוור במהלך ניהול ההליך, קיימים למעשה שלושה היבטים שבהם אין חולק כי נעשה שינוי באופן שבו בוצעה הבנייה בפועל, ביחס לתיכנון המקורי שעליו התבסס הסכם התמ"א: ההיבט הראשון הוא הקטנת שטח מרפסות השמש בדירות הפונות לחזית רחוב השר שפירא (למעט בקומה הראשונה; להלן יכונה שינוי זה: הקטנת המרפסות); ההיבט השני הוא הארכת הקירות היורדים בחזית הבניין, כך ששניים מן הקירות (הפנימיים יותר, ממבט לרוחב החזית, שהיו אמורים להיות מעט קצרים יותר מן החיצוניים) הוארכו (בכמטר אחד) כלפי הרחוב, באופן שגרם להצללה וחסימת אויר ואור בחלקן של הדירות בחזית הפונה לרחוב הרב שפירא, באיזור מרפסות השמש שניבנו ע"י החברה (להלן יכונה שינוי זה: הארכת הקירות היורדים); וההיבט השלישי הוא שינוי ביציקת הקירות באזור מרפסות השירות, באופן הגורם לחסימת אויר ואור בחלק זה של הדירות, האחורי יותר, למעשה על דרך של ביטול מרפסות שרות אלו והפיכתן למסתורי כביסה (להלן יכונה שינוי זה: הצללת מרפסות השירות).
התובעים לא השיגו במהלך ההליך על אף אחת מן ההחלטות המפורשות והמפורטות שניתנו בעיניין זה ועל בסיסן היתנהל ההליך כולו, ואף לא ביקשו – בשום שלב – לתקן את כתב התביעה על מנת לכלול בו עתירה לפצוי בגין רכיב שלא נכלל בו מלכתחילה.
...
לאור מסקנה זו, מתייתר הצורך להכריע בטענות רבות נוספות שהעלו הצדדים, לרבות טענות התובעים כי נגרמו להם נזקים בשל השינויים האחרים שבוצעו ביחס לתשריט התמ"א (שכאמור קבעתי כי אינם חלק מגדרי המחלוקת בתיק), טענות התובעים לזיוף חתימתו של יחיד הנציגות מר בבאזרה על הבקשה להיתר (אשר הפכה בלתי רלוונטית משעה שהשינוי היחידי שנותר על הפרק בוצע לאחר הגשת הבקשה להיתר), טענות הנתבעות להעדרו של נזק, טענות הנתבעות ביחס למשפחת קדוש ועוד.
לאור האמור אני דוחה את התביעה.
לאחר שנתתי דעתי לסכום התביעה (אשר הגם שנתמך בחוות דעת מומחה, הוא גבוה עשרות מונים מן הסכום שהיה נפסק לטובת התובעים, בהתחשב בחוות דעת המומחה מטעם בית המשפט, אף אילו הייתה מתקבלת תביעתם), להוצאות שהוציאה כל אחת מן הנתבעות בניהול ההליך (הגם שביחס לנתבעת 1 חלק מחוות הדעת שהוגשו מטעמה לא היו נחוצות), לקביעות שקבעתי לעיל ביחס לכל אחת מן הנתבעות ולאופן שבו ניהלו הצדדים שניהם את ההליך, מצאתי לחייב את התובעים בהוצאות משפט ובשכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 50,000 ₪ לטובת הנתבעת 1 ובסכום כולל של 25,000 ₪ לטובת הנתבעת 2.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

נטען שבמהלך פעולות הבנייה שבוצעו על ידה או מטעמה, שלעמדת התובע אף אינן עולות בקנה אחד עם ההיתר שניתן - הסיגה הנתבעת את גבולו לצורך גישה לחלקתה, גרמה נזקים לעץ תות ולנזקים נוספים ויצרה מטרדים שונים של חסימת אור שמש, אויר ורעש.
עוד נטען כי במהלך תקופת הבנייה הותירה הנתבעת פסולת ביניין ואחרת בשטח התובע.
לטענת הנתבעת, בשנים הרלבנטיות לתביעה, היא התגוררה בחו"ל והעבודות המדוברות בוצעו בשנת 2014 במסגרת שפוץ שערכה טרם עלייתה ארצה.
עם זאת, בכל הנוגע לשימוש מסוים, מוגבל, שנעשה על ידי הנתבעת בשטח התובע לזמן קצר במהלך פעולות הבנייה, הרי שהיבט זה אושר על ידי הנתבעת בעדותה – בשיעור מה – ובהיעדר כלי פסיקתי אחר ייפסק לתובע פיצוי על דרך האומדנא (כפי שממילא התבקש על ידו).
נוכח הסכמת הנתבעת לכך שאכן נעשה בפרק זמן מסוים שימוש בחלקת התובע לצורך גישה לחלקתה שלה לבצוע עבודות אני נכונה לקבוע כי אכן היה שימוש מסוים בחלקת התובע, הגם שלא הוכחו הנזקים המתמשכים משימוש זה. לא עלה בידי התובע להציג ראיות מהימנות לעניין משך השמוש הנטען ומצב הדברים לאחר סיומו או לעניין נזקים ממוניים שנגרמו לו בעיניין זה לרבות הרס המדריגות, הרס המנגל הבנוי והרס עץ התות והאם אלו כלל נגרמו בשל עבודות הנתבעת – שהן טענות שלא הוכחו.
...
למען הסר ספק - כל יתר טענות התובע, מכל מין וסוג שהוא, נדחות.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה הקטן ביחס לרכיב של דמי שימוש בחלקה בתקופת הבנייה על דרך האומדנא.
נוכח סכום התביעה אל מול הסכום שנפסק בסופו של יום והתנהלותם הדיונית של שני הצדדים ובמכלול נסיבות העניין – זה המקרה להורות כי כל צד ישא בהוצאותיו וכך אני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה נזיקית בגין ניזקי מיטרד, חסימת אויר ואור שמש, ועוגמת נפש אשר נגרמו לתובעת לטענתה עקב הקמתם של שני מבנים ויריעת בד על גג דירת הנתבעים 1-2 במקרקעין הסמוכים לביתה.
לטענתה, התב"ע החלה על ביניין בו ממוקמת דירת ינובסקי אינה מתירה בניית קומה נוספת או כל בניה אחרת על הגג ולאור כך חלון דירת ברקן מתוכנן ומאושר כחלון הפונה אל גג דירת ינובסקי ללא כל אפשרות לחסימתו.
מיטרד ליחיד הוגדר בסעיף 44 לפקודה, כדלקמן: "(א) מטרד ליחיד הוא כשאדם מיתנהג בעצמו או מנהל את עסקו או משתמש במקרקעין התפושים בידו באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם בהיתחשב עם מקומם וטיבם; אך לא ייפרע אדם פיצויים בעד מטרד ליחיד אלא אם סבל ממנו נזק.
אומנם על פי תצהירה של גב' חיה בן עמי אשר אמה התגוררה בשכנות לצדדים, נשמעו קולות שיפוצים (עבודות נגרות) מידי פעם כאשר ביקרה את אימה.
...
באשר לשאלת האם המבנים הקיימים חוסמים את אור השמש, אכן שוכנעתי כי המבנים הקיימים בצירוף יריעת הבד מהווים חסימה של אור השמש והאוויר.
הנזק משהגעתי לכלל מסקנה כי המבנים היו קיימים בעת רכישת הדירה וכי אין הם פוגעים בהנאה סבירה מאור השמש והאוויר הרי שאין מקום לדון בשאלת הנזק.
סוף דבר דין התביעה להידחות על כלל סעיפיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2009 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפני תביעה לתשלום פיצויים בסכום של 250,000 ₪ שהגישו התובעים המחזיקים בדירה בקומה הרביעית של בנין רב קומות ברחוב ביאליק 164 רמת-גן (להלן בהתאמה: "דירת התובעים"-"הבנין"), בגין מה שתואר על ידי התובעים כנזק מתמשך שנגרם להם בשל חסימת דירת התובעים לאוויר ולאור שמש מחמת חסימת פתחי דירת התובעים ביריעות ששימשו מצע לשטחי פרסום שהונחו על פיגומים וכן בשל מפגעי לכלוך ואבק וכן פגיעה בפרטיות שנלוו לעבודות שיפוץ מקיפות וממושכות שבוצעו בבנין.
עם זאת, באשר ליתרת התקופה (דהיינו; פרק זמן של קרוב ל-3 שנים) אין בהוראת סעיף 45 הנ"ל כדי לסייע בידי הנתבעת, ומשכך אין להתעלם מקיומו של מיטרד מתמשך המתבטא בחסימה ניכרת (הגם שלא מוחלטת) של דירת התובעים לאויר, אור, שמש ונוף, כתוצאה מקיומו רשתות הפירסום וכן התמשכותם של עבודות השיפוצים.
...
כיוצא בזה, אני דוחה את טענת הקזוז שהעלתה הנתבעת בהיעדר כל תשתית עובדתית מוכחת באשר לעליית שווי דירת התובעים ולבטח באשר לסכום עליית השווי.
לאחר ששקללתי את מכלול הנסיבות הצריכות לעניין אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע פיצויים בסכום של 30,000 ₪.
לאור התוצאה אליה הגעתי שמשמעותה קבלת התביעה בחלקה הקטן בלבד, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע שכר טירחת עורך דין בסך 5,000 ₪, מעבר לכך ישא כל צד בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו