לאחיות משולמת פנסית זקנה, ומשהתשלומים למרכיב הפיצויים בקג"מ הם בשיעור 6% מהשכר לא נטען על ידי האחיות כי יש להוסיף על השלמת פצויי הפיטורים בשיעור 2.33% מהשכר האחרון.
עם זאת, מאחר שהזכות לתבוע פיצוי בגין אי ביצוע תשלומים לקרן פנסיה מתיישנת מידי חודש בחודשו, כך שהיא היתיישנה עוד בתקופת עבודתן, לא הוגשה תביעה על הפסדי פנסיה והאחיות הגישו תביעה לתשלום פצויי פיטורים בגין התקופה שעד לצירופן לקג"מ בה לא בוטחו בהסדר ביטוח פנסיוני כלשהוא, למרות שאין חולק כי שולמו להן פצויי פיטורים חלקיים (בשיעור 28% כמפורט לעיל) גם בגין התקופה שטרם צירפן לקג"מ.
לטענתן של האחיות, עריכת הסדר ביטוח פנסיוני בגין חלק מתקופה, אינה משחררת את המעסיק מחובתו לשלם פצויי פיטורים בגין התקופה שבה העובד לא בוטח.
מכל מקום, אנו נניח, בנגוד לעמדת התנועה הקיבוצית, כי קיימת אפשרות כי בפועל יתכן שהשינוי באורחות החיים של הקיבוצים, המתבטא בין היתר במעבר מ"בעלות הכלל בקניין", כנורמה שחלה בתקופה הראשונה בה נדרשה כללית להעביר תשלומי חלף דמי הגמולים לקיבוצים, ל"שתוף הכלל בקניין", שהיא הנורמה שחלה בעת פרישת האחיות מעבודתן בכללית, גרם בדיעבד לכך כי האחיות נפגעו בגין ביטוחן החלקי בקג"מ – פגיעה שלא היתה מתרחשת אילמלא השינוי באורחות החיים כאמור - וכי אם תתקבלנה תביעות האחיות וייפסקו תשלומי השלמת פצויי פיטורים לזכות האחיות יתכן כי במערכת היחסים שבין כל אחת מהאחיות לבין קיבוצה זכאית האחות כי תשלומי השלמת פצויי הפיטורים יועברו, במלואם או בחלקם, לאחות עצמה.
...
בנסיבות אלה של פרישה לגמלאות אגב הסדר ביטוח פנסיוני מלא בגין כל תקופת העבודה, אין האחיות זכאיות לפיצויי פיטורים בגין התקופה הראשונה, כעולה מהוראות סעיף 11(ה) לחוק פיצויי פיטורים ומפסק הדין המנחה בעניין ירחמיאל, ודין תביעתן היה להידחות.
סוף דבר – ערעור ברק (ע"ע 57175-06-14) נדחה וערעור כללית בעניין שפירא (ע"ע 11465-06-13) מתקבל.
לא מצאנו ליתן צו להוצאות בערעור כללית על דחיית הודעת הצד השלישי נגד קבוצת שילר.