המדובר בתביעה לפצוי התובע בגין ניזקי גוף שנגרמו לו עקב תאונת דרכים, על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: חוק הפיצויים).
לביסוס טענה זו, מפנה ב"כ המבקשים, בין היתר לתא (ת"א) 17226/04 אדי לוי נ' דראושה גאנמה דרויש (פורסם במאגרים המשפטיים, 26.9.2004), שם נדון מקרה בו נפגעה התובעת, תושבת רצועת עזה, בתאונת דרכים.
בהמשך פסק הדין נקבע, כי מקום בו הוחלט על הרחבת תחולתו של החוק, כך שיכלול גם תאונות דרכים המתרחשות באיזור או בשטחי האחריות הפלסטינאית או באזורים כמשמעם בחוק הפיצויים, נידרש לכך המחוקק עצמו וחוקק מפורשות את סעיף 2 (א1) לחוק הפיצויים, הקובע כדלקמן:
"הנוהג ברכב ישראלי חייב לפצות נפגע שהוא ישראלי או תייר חוץ, על נזק גוף שניגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב אף אם התאונה ארעה באיזור או בשטחי האחריות האזרחית הפלסטינאית או באזורים ויראו את התאונה כאילו ארעה בישראל".
סעיף 2 (א1) לחוק הפיצויים, אם כן, מחיל את חוק הפיצויים גם על תאונת דרכים שאירעה באיזור או בשטחי האחריות האזרחית הפלסטינאית או באזורים, אך זאת רק כאשר מדובר בנפגע שהנו ישראלי או תייר חוץ, אך לא כאשר מדובר בתושב פלסטינאי.
בית המשפט סיכם וקבע כי (עמ' 380; ההדגשה איננה במקור – א.א.):
"הקשר המיוחד שבין מדינת ישראל לשטחים המוחזקים, בכלל, ליישובים הישראליים שהוקמו באותם שטחים, בפרט, מביא אותנו למסקנה כי על תאונת עבודה שארעה במפעל ישראלי הנמצא בשטח יישוב יהודי בשטחים המוחזקים בשל רשלנותו של מזיק ישראלי, יוחל דין מדינת ישראל".
בעניינינו, בנגוד להילכת ינון, מדובר בתאונת דרכים ולא בתביעת נזיקין מכוח עוולת הרשלנות.
בת"א (נצ') 11198-11-09 פריד סואפטה נ' מרדכי בנימין ובניו עבודות עפר (1993) בע"מ (פורסם במאגרים המשפטיים, 9.12.2012), אליו הפניתה ב"כ המבקשים, סקר בית המשפט את הוראות חוק הרשות הפלסטינאית ובהן הוראת סעיף 159 לחוק, אשר כותרתו: "היתיישנות תביעה לפיצויים", אשר קובע: "תביעה לפיצויים שנגרמו בתאונת דרכים, תיתיישן במידה ולא תוגש בתוך שלוש שנים מתאריך ארוע התאונה או מתאריך קבלת דו"ח רפואי סופי אם כבר חלפו שלוש השנים הנ"ל".
אכן, כמי שטוענים, לצורך דחיית התביעה על הסף, כי הדין המקומי הנו חוק הרשות הפלסטינאית וכי נקבעה בו תקופת היתיישנות של 3 שנים, היה על הנתבעים להוכיח זאת בראיות ישירות.
...
מאחר ועל פי כתב התביעה, התאונה אירעה ביום 19.11.2009 והדו"ח הרפואי האחרון נכתב ביום 26.8.2010 ואילו התביעה הוגשה לבית המשפט ביום 14.11.2013, הרי שהתביעה התיישנה במועד הגשתה ודינה להידחות על הסף.
בית המשפט סיכם וקבע כי (עמ' 380; ההדגשה איננה במקור – א.א.):
"הקשר המיוחד שבין מדינת ישראל לשטחים המוחזקים, בכלל, ליישובים הישראליים שהוקמו באותם שטחים, בפרט, מביא אותנו למסקנה כי על תאונת עבודה שאירעה במפעל ישראלי הנמצא בשטח יישוב יהודי בשטחים המוחזקים בשל רשלנותו של מזיק ישראלי, יוחל דין מדינת ישראל".
בענייננו, בניגוד להלכת ינון, מדובר בתאונת דרכים ולא בתביעת נזיקין מכוח עוולת הרשלנות.
המבקשים, בתשובתם לתגובת המשיב, לא סתרו את טענות המשיב בעניין דו"ח רפואי מסכם זה. על כן והואיל ומיום עריכת דו"ח זה ועד להגשת התביעה לא חלפו 3 שנים, התביעה לא התיישנה ודין הבקשה לדחייה על הסף להידחות.
סיכום
הבקשה לדחיית התביעה על הסף מחמת התיישנות נדחית.