תשלום נוסף בהתאם לשעור הפצוי שיתקבל אצל הנתבעת מכל גורם שהוא אגב התביעה:
--- 25% בתוספת מע"מ בגין פיצוי עד לסך של 200,000 ₪ ;
---20% בתוספת מע"מ בגין פיצוי מסך של 201,000 ₪ ועד סך של 500,000 ₪;
---17.5% בתוספת מע"מ בגין פיצוי מעל 501,000 ₪.
הפסקת יצוג וזכאות לשכר ראוי – המצב המשפטי
במסגרת פסק הדין שניתן בע"א 136/92 ביניש עדיאל - עורכי דין ואח' נ' דניה סיבוס חברה לבנין בע"מ (פ"ד מז(5) 114, 124) קבע בית המשפט העליון את ההלכה המרכזית בסוגית הפסקת ייצוג וזכאות לשכר ראוי:
"בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השרות שכבר ניתן."
בפסק דין שניתן בע"א 8854/06, חיים קורפו ואח' נ' סורוצקין ואח' (פורסם בנבו, 20.3.2008, סעיף 18) (להלן: "פ"ד קורפו") נשנתה הלכה זו והובהרה:
"...אכן במקרים מסוג זה, בהם הלקוח אינו מעונין עוד בפרויקט שלשמו היתקשר עם עורך הדין, יש לקרוא תנאי מכללא לתוך ההסכם לפיו לא יהיה זכאי עורך הדין לפצויי ציפיה. כחלק מיסוד האמון של הלקוח בעורך דינו יש לראות גם את הסתמכותו של הלקוח, כי עורך דינו לא יכפה עליו פרויקט אשר הוא אינו רוצה בו עוד ולא ידרוש פצויי ציפיה כאשר מופסק הייצוג המשפטי הנוגע לאותו פרויקט. על כן, הילכת ביניש עדיאל בה נפסק כי במקרה זה זכאי עורך הדין לפיצויים בגין שכר ראוי בלבד ואינו זכאי לפצויי ציפייה, משמרת את יסוד האמון האמור".
דהיינו, כאשר לקוח מבקש הפסקת ייצוג, מחויב הוא בתשלום שכר ראוי וזאת להבדיל מפיצויי ציפיה אשר יעמידו את עורך הדין במצב בו היה אילמלא הופסק הייצוג.
היות ובידי הלקוח הזכות להפסקת הייצוג, הרי שהפעלת זכות זו צריך שתעשה בתום לב. על כן יש להוכיח קיומה של סיבה הוגנת להפסקת הייצוג שאם לא כן יכול ויחויב הלקוח בפצוי גבוה יותר כגון פצויי ציפייה (פ"ד קורפו, סעיף 18):
"יש להבדיל בין שימור יסוד האמון לבין הפיכת ההסכם בין עורך הדין ללקוח לנייר אשר הנו בגדר המלצה בלבד עבור הלקוח. אין מקום לאפשר ללקוח להשתחרר מן ההסכם אותו כרת עם עורך דין פלוני מבלי להיות חייב בתשלום פצויי ציפיה רק משום שהגיעה אליו הצעה מפתה יותר מעורך דין אלמוני".
לאור האמור, יש לבחון האם הודעת הנתבעת על הפסקת הייצוג ניתנה בתום לב ומסיבה הוגנת אם לאו וככל שכן יש לבחון מהו השכר הראוי שיש לפסוק לתובעת.
כך במסגרת שיחה מיום 15.6.17 ביחס לכתב התביעה המתוקן מבהירה התובעת לנתבעת (נספח כז'4 לתיק מוצגים מטעם הנתבעת, עמוד 1 שורה 19 לתימלול):
"התובעת: ...וחלק מהדברים את נוגעת בהם והם מחלישים אותנו מאוד ואנחנו, מטעמים מאוד מאוד אסטרטגיים ואז בזמנו בשיחה הקודמת אני אמרתי לך תקשיבי, חנה, את הלקוחה, אנחנו מקבלים ממך את המידע, אבל אנחנו היועצים המשפטיים ואנחנו יודעים איך מיתנהל בית הדין ואנחנו יודעים ברמת האסטרטגיה לאיפה אנחנו רוצים לקחת את התיק שלנו.
כך העידה עו"ד גאון (עמוד 106 שורה 13 לפרוטוקול):
"...אני שלחתי קודם לך את הכתב תביעה הסופי במייל, שוחחנו טלפונית, אמרתי לך אני מגישה את זה.
...
בנסיבות אלו סבורני כי לא ניתן להסתמך על נתוני תוכנת "אשפית" כראיה לתוכנן.
כן שקלתי את עדות הנתבעת ביחס לפיצוי שהוצע לה בהתבסס על כתב תביעה מתוקן שניסחה התובעת ולאחר ישיבת קדם משפט בו יצגה ובשים לב להסכם לפיו הנתבעת תשלם שכר בשיעור של 25% מתוך פיצוי שיתקבל עד לסך של 200,000 ₪.
סוף דבר, הנתבעת תשלום לתובעת סך של 15,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל, אגרה כפי ששולמה, שכר עד בסך של 500 ש"ח ושכר טרחת עורך דין בסך כולל של 4,000 ₪.