בית דין איזורי לעבודה בתל אביב -יפו
סע"ש 32949-03-17
03 דצמבר 2023
לפני:
כב' השופטת מיכל נעים דיבנר
נציגת ציבור (עובדים) – גב' סיגל רונן כץ
נציג ציבור (מעסיקים) – מר עמוס הראלי
התובע:
אלי ירושלמי
ע"י ב"כ עו"ד ערן גולן
הנתבעת:
מדינת ישראל – נציבות שירות המדינה/רשות האוכלוסין וההגירה
ע"י ב"כ עו"ד יעל גנזר עוז – פרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי)
פסק דין (משלים)
בפסק הדין החלקי שניתן בתיק ביום 23.3.2023 סקרנו את ההשתלשלות העובדתית הרלוואנטית לתביעה שלפנינו, אשר עניינה טענות התובע כי פוטר מעבודתו על רקע הגשת תלונה לנציב תלונות הציבור (להלן – הנציב) ולפיכך הוא עותר לסעדים מכוח חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז- 1997 (להלן – חוק הגנה על עובדים).
בתביעה שלפנינו עתר התובע לסעדים הבאים:
צו עשה להחזרה לעבודה בשירות המדינה בתפקיד והתנאים אשר הולמים את השכלתו מעמדו כישוריו וניסיונו של התובע ולחלופין פיצוי בגין הפסדי שכר עתידיים בסך 400,000 ש"ח.
סיווג התשלום שנפסק על ידי המבקר כפצוי מיוחד, ולא כשכר, וכן השלמת הפצוי שנפסק על ידי המבקר בסך נוסף של 220,000 ש"ח.
פיצוי מכוח חוק הגנה על עובדים בסך 569,000 ש"ח.
פיצוי בגין עוגמת נפש בסך 400,000 ש"ח.
במסגרת פסק הדין החלקי בחנו תחילה את סעד האכיפה שבקש התובע ועמדנו על כך שמחד גיסא נודעת חשיבות רבה לשמירה על מקום עבודתו של עובד הפועל לחשיפת שחיתויות, זאת על מנת לקדם את האנטרס הצבורי לעודד עובדים לחשוף מעשים הפוגעים בטוהר המידה ובמנהל התקין ומאידך גיסא סברנו כי האכיפה אינה ישימה בנסיבות העניין, שכן התובע עתר לחייב את הנתבעת לשבצו בתפקיד אחר, הכל מן הטעמים שמנינו בסעיף 69 לפסק הדין החלקי.
בתוך כך נזכיר כי פרק הזמן בו היה התובע בביתו מבלי שחזר לעבודה הנו שווה בקירוב לפרק הזמן בו עבד בפועל ברשות עד אז (כשלוש שנים) ואין זה סביר בעינינו שעובד יחליט על דעת עצמו שאינו מתייצב לעבודה למשך פרק זמן כה ממושך, מבלי שייתן לכך הסבר משמעותי, ובדיעבד ידרוש שכר עבור תקופה זו.
ניתן להבין את רגשותיו המעורבים של עובד אשר פעל לשם חשיפת שחיתויות, סבל היתנכלות, ואז הוצע לו לחזור לעבודה.
יחד עם זאת, איננו סבורים כי הנסיבות שלפנינו מעידות על חומרת יתרה, ביחס להיתנכלות עקב חשיפת שחיתויות.
...
לפיכך, אנו סבורים כי הפיצוי שנפסק על ידי הנציב, אף שהוא מתבטא בכפולה של משכורות, נועד למעשה לפצות את התובע על עוגמת הנפש שחווה עקב ההתנכלות כנגדו ועקב פיטוריו, זאת בשים לב למשך הזמן בו לא עבד.
לנוכח הסכום שנפסק (מעל 200,000 ש"ח בערכי ברוטו לפי תצהירה של גב' קרן שרון); בשים לב לסכומים שנפסקו במקרים קיצוניים יותר של התעמרות בעבודה, בין היתר על רקע וותק ממושך של העובד במקום העבודה, שלא כבענייננו (לדוגמא בע"ע (ארצי) 21394-02-21 יצחק חקמון – מדינת ישראל (6.9.2022)); ולנוכח העובדה כי ההתנכלות בעניינו של התובע הסתיימה בניסיון להחזירו לעבודה תוך קבלת הגנה מהנציב, אינני מוצאים הצדקה לפסוק לתובע סכום נוסף בראש נזק זה.
פיצוי לדוגמא
כאמור, בחוק הגנה על עובדים נקבע כי בית הדין לעבודה מוסמך לפסוק פיצוי לדוגמא בסך שלא יעלה על 50,000 ש"ח [נכון למועד תיקון 2 לחוק (26.5.2008)], היינו 64,270 ש"ח נכון להיום, או על 500,000 ש"ח "בשל חומרת ההפרה או נסיבות הנוגעות להפרה, לרבות התנהגות המפר או היותה הפרה חוזרת".
פיצוי לדוגמא הינו בעל פן עונשי הרתעתי ואנו סבורים כי יש מקום לחייב את הנתבעת בתשלום פיצוי לדוגמא, לנוכח החומרה בה אנו רואים את תוצאת הדברים – סיום עבודתו של התובע על רקע ניסיון לחשוף שחיתויות.
לפיכך, ותוך שנתנו דעתנו לפיצוי שנפסק לתובע על ידי הנציב, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי לדוגמא בסך 64,270 ש"ח וזאת בנוסף לכל תשלום ששולם לו.
סוף דבר
על הנתבעת לשלם לתובע פיצוי נוסף בסך 64,270 ש"ח בתוך 30 ימים מהיום.