האם שוכר נכס ששוכר את הנכס מבעליו במשך שנים רבות והשביח אותו מבחינת השגת רשיונות וכיוצא בזה, וכן ניהל ממנו עסק שצבר מוניטין, זכאי לקבל פיצוי מהמשכיר בתום תקופת השכירות, כאשר המשכיר עושה שימוש במוניטין לעצמו ו/או מוכר אותו לצד ג'?
זו עילת התביעה, שרגליה נטועות בעוולת הגזל שבסעיף 52 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] ובסעיף 1 לחוק עשיית עושר שלא במשפט, התשל"ט - 1979 – להלן: "עילת המוניטין" - כפי שהוצגה על ידי התובע בהודעה שהגיש לבית המשפט בים 12.1.2020.
בחודש דצמבר 2008 הגישו הבעלים תביעה לבית משפט השלום כנגד התובע, שלי בצל וחי בצל תביעה לסילוק יד וכן לסעד כספי (תא"ק (פ"ת) 5414/08).
נוכח מערכת הסכמית זו נותרה לבירור רק תביעת הבעלים כנגד חי בצל לסילוק יד.
ביום 12.2.2012 ניתן פסק דינו של בית משפט השלום בפ"ת לפיו התביעה התקבלה ובית המשפט הורה כדלקמן:
"הנתבעת 3 (חי בצל) וכל מי שמחזיק במושכר מכוחה....תפנה את המושכר ותשיב החזקה בו לתובעים"
פסק הדין הוגש לבצוע ללישכת ההוצל"פ ומועד ביצועו נקבע ליום 27.3.2012.
התובע טוען כי עילת התביעה נולדה ברגע שהנתבעת 4 קיבלה חזקה בנכס, שכן זהו המועד שבו התגבשו כל יסודות עילת המוניטין.
]
"מן החומר שבפני עולה בבירור שהנתבעים עומדים בנטל הנידרש מהם כחותמי השטר, להוכיח שהיה תנאי במסירתו, והוא ההסכם על תניותיו, וכן שהתנאי לפירעון השטר המופיע באותו הסכם לא היתקיים,.... דומה שאין חולק כי בסופו של דבר, מזרחי וחברותיו פינו המושכר רק ב-1.5.12, מכאן שברי שלא היתקיימו התנאים לפירעון השטר, הנזכרים בסעיף 2 לעיל, הנכס לא פונה עד 1.1.09 ולא עד 31.12.09, אלא שנים לאחר מכן.....אני מקבל טענת הנתבעים שבכל הקשור להתחייבות לתשלום 150,000 ₪ כנגד הפינוי. עמדה זו אף הוצגה בזמן אמת, ועובר להליכי הכנוס על הנכס, בשנת 2012, וע"י עו"ד אדרי ממשרד ב"כ התובע כאן, ושייצג את דללי בהליך הכנוס שבינו לבין מזרחי"
ובהמשך, בעמ' 15 קבע בית המשפט כי:
"ממכלול הראיות והעדויות שבפני ונוכח העיכוב הארוך, ועד לפינוי בפועל, אני סבור שיש להעדיף עמדת הנתבעים גם בהקשר של התחייבות זו לעניין המוניטין והמטלטלין. אני סבור כי התשלום בגינם אכן היה מותנה במסירת החזקה בנכס לנתבעים ועד 31.12.09. בהיעדר האמור, ברי שאין שווי מטלטלין ומוניטין ב-2009 כשווים ב-2012, ולאחר מערכה משפטית לפינוי המחזיק במקום, לא ניתן לקבוע במסגרת ההליך המקוצר שבפני שעניינו תביעה תמציתית על פי שטר ולא הסכמי המסגרת, כי עד למועד הפינוי המאוחר קיים השווי הנתבע של המטלטלין. שווי, ככל שקיים, וכפוף לטענת קזוז שיש לנתבעים, שאין צורך להכריע בה בשלב זה יכול להתברר במסגרת הליך על פי עסקת היסוד, ובין דללי לנתבעים. מכל מקום, אין להבחין בין שני החיובים בהליך השיטרי שבפני, ומשכך – דין התביעה להידחות כולה, הן בהקשר דמי הפינוי, והן בהקשר של תשלום שווי המוניטין והמטלטלין במסגרת הפינוי, שלא היה על פי המוסכם והמותנה בעיניין."
הינה כי כן, בית המשפט קבע מפורשות שהבעלים לא הפרו את ההסכם הנוסף, ואולם הם פטורים מהתשלומים על פיו (לרבות בגין המוניטין), שכן לא נתקיים התנאי הנידרש לבצוע התשלום הנ"ל על פי ההסכם הנוסף – פינוי הנכס עד ליום 31.12.2009.
...
]
"מן החומר שבפני עולה בבירור שהנתבעים עומדים בנטל הנדרש מהם כחותמי השטר, להוכיח שהיה תנאי במסירתו, והוא ההסכם על תניותיו, וכן שהתנאי לפרעון השטר המופיע באותו הסכם לא התקיים,.... דומה שאין חולק כי בסופו של דבר, מזרחי וחברותיו פינו המושכר רק ב-1.5.12, מכאן שברי שלא התקיימו התנאים לפרעון השטר, הנזכרים בסעיף 2 לעיל, הנכס לא פונה עד 1.1.09 ולא עד 31.12.09, אלא שנים לאחר מכן.....אני מקבל טענת הנתבעים שבכל הקשור להתחייבות לתשלום 150,000 ₪ כנגד הפינוי. עמדה זו אף הוצגה בזמן אמת, ועובר להליכי הכינוס על הנכס, בשנת 2012, וע"י עו"ד אדרי ממשרד ב"כ התובע כאן, ושייצג את דללי בהליך הכינוס שבינו לבין מזרחי"
ובהמשך, בעמ' 15 קבע בית המשפט כי:
"ממכלול הראיות והעדויות שבפני ונוכח העיכוב הארוך, ועד לפינוי בפועל, אני סבור שיש להעדיף עמדת הנתבעים גם בהקשר של התחייבות זו לעניין המוניטין והמטלטלין. אני סבור כי התשלום בגינם אכן היה מותנה במסירת החזקה בנכס לנתבעים ועד 31.12.09. בהעדר האמור, ברי שאין שווי מטלטלין ומוניטין ב-2009 כשווים ב-2012, ולאחר מערכה משפטית לפינוי המחזיק במקום, לא ניתן לקבוע במסגרת ההליך המקוצר שבפני שעניינו תביעה תמציתית על פי שטר ולא הסכמי המסגרת, כי עד למועד הפינוי המאוחר קיים השווי הנתבע של המטלטלין. שווי, ככל שקיים, וכפוף לטענת קיזוז שיש לנתבעים, שאין צורך להכריע בה בשלב זה יכול להתברר במסגרת הליך על פי עסקת היסוד, ובין דללי לנתבעים. מכל מקום, אין להבחין בין שני החיובים בהליך השטרי שבפני, ומשכך – דין התביעה להדחות כולה, הן בהקשר דמי הפינוי, והן בהקשר של תשלום שווי המוניטין והמטלטלין במסגרת הפינוי, שלא היה על פי המוסכם והמותנה בעניין."
הנה כי כן, בית המשפט קבע מפורשות שהבעלים לא הפרו את ההסכם הנוסף, ואולם הם פטורים מהתשלומים על פיו (לרבות בגין המוניטין), שכן לא נתקיים התנאי הנדרש לביצוע התשלום הנ"ל על פי ההסכם הנוסף – פינוי הנכס עד ליום 31.12.2009.
נוכח אי ביטולו כדין של ההסכם הנוסף, התוצאה היא שהוא ממצה את עילת המוניטין.
לפיכך, התביעה נדחית על הסף מחמת התיישנותה.