בית המשפט המחוזי בחיפה
ת"א 58915-12-21 סמן טוב נ' קוואלטי קרדיט פאנד, שותפות מוגבלת
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופטת רבקה איזנברג
התובעת
מרים סמן טוב
הנתבעת
קוואלטי קרדיט פאנד, שותפות מוגבלת
פסק דין
לפני תביעה למתן פסק דין הצהרתי בדבר ביטול שלושה הסכמי הלוואה מימים 27.8.18, 26.3.19 ו- 25.11.19 שנכרתו, לכאורה, בין התובעת לנתבעת שהנה חברה העוסקת במתן הלוואות חוץ בנקאיות, וכן לביטול שטרי המישכון ו/או הערות אזהרה אשר נרשמו לטובת הנתבעת, על זכויות התובעת במקרקעין (דירה) הידועים כחלקה 24/1 בגוש 17781 בחדרה (להלן:- "המקרקעין" או "הדירה").
לאור חוות הדעת הגרפולוגיות השונות מונתה גב' נאווה דגן (להלן: "דגן"), כמומחית מטעם בית המשפט.
ראו ע"א 8752/07 בנק לאומי לישראל בע"מ נ' עזבון המנוח יורם הורוביץ ז"ל:
"קיימות מספר דרכים מקובלות להוכיח כי אדם אכן חתם על כתב ערבות (פרשת אבו סאלח, עמוד 505; פרשת בנק הפועלים, עמוד 261; אליהו הרנון דיני ראיות 143-145 (1984) (להלן: הרנון)). הדרך האחת היא כאשר קיימת עדות ישירה למעמד החתימה. דרך אחרת היא על-ידי השוואה בין החתימה השנויה במחלוקת לבין חתימתו של אותו אדם, הידועה כאמיתית. בהשוואה זו יכול בית המשפט להסתמך הן על מראה עיניו והן על חוות דעת של גרפולוג מומחה. דרך אפשרית נוספת היא לזמן עדים אשר יעידו באורח בלתי אמצעי ומתוך היכרות עם חתימתו של אותו אדם, כי אכן מדובר בחתימתו. דומה כי דרכים אלו אינן בבחינת רשימה סגורה וייתכנו דרכים נוספות אשר באמצעותן ניתן יהיה להוכיח את אמתות חתימתו של אדם על כתב ערבות, ובילבד שיכללו אלמנטים ראייתיים חצוניים למסמך שהחתימה עליו שנויה במחלוקת, וכפי שכתב הנשיא שמגר:"המכנה המשותף לדרכי הוכחה אלה הוא קיומם של אלמנטים ראייתיים חצוניים למסמך שבמחלוקת, השופכים אור על זהות עורך המסמך או החתום עליו. הווי אומר, כאשר מתגלעת מחלוקת בכגון דא, אין די במסמך עצמו כדי ללמד, ולו לכאורה, מיהו החתום עליו, והצד אשר עליו מוטל נטל השיכנוע חייב להניח נדבכים ראייתיים נוספים, אשר ביחד עם המסמך יהיה בהם די כדי להרים את הנטל האמור" (פרשת בנק הפועלים, עמוד 262).
מיסמכי הלוואה שניה מיום 26.3.19 ע"ס 239,913 ₪ ומשכון מדרגה שניה - מדובר במסמכים הכוללים: הסכם ההלוואה; שטר מישכון; כתב הוראות לנאמן ובקשה לרישום הערת אזהרה, שטר משכנתה מדרגה שנייה; יפויי כוח בלתי חוזר - גם חתימת התובעת על מסמכים אלו אומתה בידי עו"ד מרדכי במשרד עו"ד מרדכי וגם במועד חתימתם נכחה קארין.
...
הנתבעת טענה כי דין התביעה להידחות .
בעניין אישור בדיעבד של פעולה וראיית עושה הפעולה כשלוח אף שבוצעה ללא הרשאה כלל ראו דברי ביה"מ העליון עוד בע"א 632/87 גרנט נ. מרדכי :
"מתוך סעיף 6(א) הנ"ל ברור כי לא רק פעולה שבוצעה בחריגה מהרשאה ניתן לאשר בדיעבד, אלא גם פעולה שבוצעה ללא הרשאה כלל. המשמעות היא, שניתן לאשר פעולה בדיעבד גם אם לא קדמו לה כל יחסי שליחות, ומבחינה זו אחת היא אם שעה שחתם על זיכרון הדברים שררו בין ברק למערער יחסי שליחות אם לאו".
במקרה דנן, גם אם היה מוכח (ולא הוכח!!),שנרקיס היא שחתמה על המסמכים ,שוכנעתי מהעדויות שהוצגו בפני כי, בכל מקרה, פעולות נרקיס נעשו בידיעתה ובהסכמתה, למצער בדיעבד, של אמה התובעת.
במקרה דנן, שוכנעתי כאמור, כי התובעת נהנתה גם היא מכספי ההלוואות, ביצעה בהם פעולות, הסכימה ואישרה לנרקיס להשתמש בכספים אלו ורק כאשר הסתבר לה כי נפתח תיק הוצל"פ למימוש הנכס ששועבד להבטחת ההלוואות נזעקה בהגשת תביעה זו. מאחר שמדובר בתרופה מדיני היושר, הרי שלביהמ"ש שיקול דעת רחב האם ליתנו אם לאו.
לאור כל האמור, אני מורה על דחיית התביעה וביטול הצו הזמני שניתן ביום 28.12.21.