בבסיס התביעה עומדים שלושה הסכמים אשר נחתמו בחודש יוני 1976:
הסכם לחלוקה מחדש של המקרקעין מיום 13.6.1976, אשר נחתם בין ארבעת הבעלים של המקרקעין, במסגרתו נקבע כי פייגנבאום יהיה הבעלים ב-73% מחלקה 47/3 (היא חלקה 316, לאחר הסדרת הרישום של המקרקעין ולימים יבנה בה ביניין למגורים ברחוב הפרדס 13), זאת כנגד ויתור על חלקו בשתי החלקות הנוספות;
בני הזוג אברהם דיטקובסקי ז"ל וגב' עתידה יהיו יחד הבעלים ב-27% הנותרים מחלקה 47/3 (חלקה 316) וכן הבעלים של 66.66% מחלקה 47/1 (חלקה 314 ולימים יבנה בה ביניין למגורים ולמסחר ברחוב הפרדס 18) וב-40% מחלקה 47/2 (חלקה 315 ולימים יבנה בה ביניין למגורים ברחוב הפרדס 15);
חיים דיטקובסקי ז"ל יהיה הבעלים ב-33.33% מחלקה 47/1 (חלקה 314) וב-60% מחלקה 47/2 (חלקה 315).
ביום 30.6.2022 הגישו המשיבים, שהנם כאמור חלק מיורשי פייגנבאום, את התובענה שלפניי, במסגרתה עותרים הם למתן סעד הצהרתי ולהשבה כנגד יתר הבעלים של המקרקעין (חלקם באמצעות יורשיהם), שלפיו יקבע כי פייגנבאום "הנו הבעלים באותם 25% מכלל הנכסים והזכויות אשר הושגו מכח נכס המקרקעין המקורי... ויורה על חלוקה שווה בין כלל השותפים... ובכך ישיב את המצב לקדמותו, טרם נישול התובע [פייגנבאום - מ.ע.א ], וכן מתבקש... להצהיר ולקבוע כי המנוח [פייגנבאום - מ.ע.א] זכאי באופן זהה לכל פירות הנכסים בהתאם..." (ההדגשות אינן במקור – מ.ע.א).
יצוין עוד, כי קודם להגשת תובענה זו הוגשה תובענה נוספת, על ידי המשיבים כנגד המבקשים, למתן חשבונות [ת"א (מחוזי ת"א) 57831-04-19 פייגנבאום נ' דיטקובסקי (נבו 9.1.2020)] (להלן: "התביעה למתן חשבונות")], אשר נמחקה בהסכמתם, שעה שבית המשפט קבע בפסק הדין כי מרבית התביעה מבוססת על "השערות ומסקנות".
עיקר הטענות בבקשות לסילוק על הסף ותשובת המשיבים
לטענת המבקשים 4-1 דין התובענה דחיה וכבר על הסף, שעה שהכרעה בבקשה אינה דורשת בירור עובדתי של ממש ודי במסמכים, אשר צורפו לתובענה, כדי להכריע בה. כמו כן, יש להורות על דחייתה מאחר שאין ליגרור אותם להליך משפטי נוסף, שעלויותיו גבוהות.
בהקשר זה יפים הדברים מתוך חבקין, עמ' 189, כדלקמן:
"כדי שמירוץ ההתיישנות ייפתח צריך שיתקיימו שלושה תנאים: ראשית, קיים מערך של עובדות המגבש הפרה של זכות מהותית-ראשונית, המזכה את התובע בזכות שניונית לקבל מבית המשפט סעד קונקריטי. העובדות המגבשות את עילת התביעה מפורטות בהוראות חוק ובפסיקה, והן הדין המהותי הקובע זכויות וחובת במשפט; שנית, לא חלה איזו מהנסיבות שחוק ההתיישנות והפסיקה הכירו בהן כפוגעות בכוחו של התובע לפנות לבית המשפט ולזכות בסעד... שלישית, נידרשת קביעה בדבר הקשר שבין התקיימות העובדות המגבשות את עילת התביעה במציאות (התנאי הראשון) לבין יכולתו של התובע לדעת אותן. סעיפים 7 ו-8 לחוק ההתיישנות... מסדירים נושא זה."
בנסיבות המקרה שלפניי, טוענים המשיבים, בין היתר, כי רק בשנת 2014 למד המשיב 1 "לראשונה כי לפייגנבאום היה חלק במקרקעין אזי הידיעה בדבר המירמה והחשיפה למסמכים הנדרשים התגבשו בתוך תקופת ההתיישנות ומרישום הבניין ברחוב הפרדס 18, שחזית החנויות שלו ברחוב אוסישקין 57 נעשה בצו הבית המשותף רק בשנת 2006". קרי, לשיטתם, תקופת ההתיישנות מתחילה להימנות בשנת 2006 עם רישום הבניין, שניבנה על גבי חלקה 314, בטבו, ולפיכך סיומה בשנת 2031.
בדומה גם לא מצאתי לקבל את טענת המשיבים, שלפיה שעה שמדובר בתביעה לסעד הצהרתי בדבר בעלות זכויות במקרקעין, אזי יש לסווגה כתובענה במקרקעין שתקופת ההתיישנות בה תסתיים בשנת 2031.
...
סוף דבר
אשר על כן, בהינתן שעילת התביעה התיישנה ושעה שלא נמצא כי יש להחיל את החריגים, המצדיקים את השעייתה ובהינתן שממילא אין תוחלת בניהול ההליך, שעה שלא ניתן להיעתר לסעד המבוקש, מצאתי להורות על דחית התובענה על הסף.
המשיבים ישלמו הוצאות לכל אחת מקבוצות המבקשים בסך של 15,000 ש''ח. סכום זה ישולם תוך 30 יום שאם לא כן ישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד למועד התשלום בפועל.
המזכירות תואיל לדוור העתק החלטתי זו לב"כ הצדדים.