כללי
התובעת, תאגיד המים הנקוז והביוב של העיר לוד, הגישה בגדרי הליך זה תביעה כספית נגד הנתבעת 1, המפעילה ברח' המחקר 10 בעיר עסק לעיבוד ושיווק בשר ועופות (להלן: "המפעל") ונגד ארבעה נתבעים נוספים - בעלים ומנהלים של הנתבעת 1.
אמנם, מקובלת עלי עדות נויברגר, כי הטיפול בתשתיות מתבצע על פי סדרי עדיפויות: "... זה כמו בכיבוי שריפה, קודם כל כשאתה בא לכבות שריפה, אתה הולך איפה שיש אש, אח"כ אתה הולך לאיפה שיש עשן ובסוף אתה מסלק חומרי בעירה שעלולים יום אחד להתלקח, אז יום אחד. הגענו לעיר, יש כל כך הרבה מה לעשות. מה שאתה אומר עכשיו להזיז קו שאין איתו שום בעיה, לצורך העניין הוא לא קורס, הוא לא נוזל, להזיז אותו רק כדי שלא יהיה בשטח פרטי, שממילא גם בעתיד, תכנית לוד צפון אמורה להתרחש על האיזור, באיזור התעשייה ולשנות את הקוים, זה סתם ביזבוז כספי ציבור, אין בזה שום עניין" (חקירה נגדית מיום 14.6.2021, ע' 35 ש' 6).
וכן:
"חובת הרשות להפעיל סמכותה בשקידה, ביעילות ובפרקי זמן סבירים, ולא 'לישון' על זכויותיה תוך 'גרירת רגליים', היא מן המושכלות הראשונים של מנהל תקין. חובה מנהלית זו נובעת, בין היתר, מעקרון ההגינות וכן מעיקרון הסבירות שהוא עקרון יסודי במשפט המינהלי (ראו למשל עע"מ 8329/14 עריית קרית אתא נ' קורן (31.5.2016)" (עת"ם 22310-02-22 עיזבון המנוח גוודו וורקו נ' עריית רחובות (נבו, 13.09.2023).
וכן, השיב לשאלת בית המשפט "מי שמעיין בחשבונות הללו צריך היה לראות שזה צריכה מצומצמת מדי בשביל הקף פעולה בפועל של המפעל?", כי – "הוא היה צריך לראות שהיא מצומצמת" (עמ' 134, ש' 13-10).
לשיטתה של התובעת, הנתבעים ידעו, או לפחות צריכים היו לדעת, כצרכני מים "סבירים ונבונים", אודות החיבור הלא תקין למערכת המים, וזאת נוכח הכרותם, הנטענת, את דבר קיומו של אותו חיבור בלתי מורשה לרשת המים וכן את רמות צריכת המים המקובלות והצפויות במפעלם.
...
משכך אני סבורה, כי בירור והכרעה בטענות אלו נדרשים במסגרת הליך זה וכי אין בתלונה האמורה, שהוגשה לאחר הגשת התביעה, ולא נודע גורלה, משום מחסום בעניין זה.
ריבית
התובעת ערכה את תחשיב הריבית על פי "ריבית החשב הכללי" ו- "ריבית פיגורים החשב הכללי", כנזכר בסעיף 1 לכללי אמות המידה.
סיכום
בהתאם לכלל הקביעות לעיל, מתקבלת התביעה כנגד הנתבעת 1 בלבד, וזאת באופן חלקי, כדלקמן:
135.1.
התביעה נגד הנתבעים 5-2 נדחית.