מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להשבת כספים בגין כרטיסי טיסה של חברת תעופה שפשטה רגל

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השניים העידו וסיכמו טענותיהם בעל פה. בתמצית טענות התביעה כתב התביעה מבוסס בכותר על "תביעה להשבת תמורה בגין ביטול עסקת מכר מרחוק לרכישת שירותי תיירות הניתנים במלואם מחוץ לישראל, בהתאם לתיקון לחוק הגנת הצרכן שניכנס לתוקף החל מ 6.2.2019". לשיטת התובע, ביום 06.02.2019 יצר קשר עם הנתבעת, ביקש לבטל את העסקה ולדאוג לו לטיסות מחברה אחרת.
התובע העיד: כי "חודש וחצי לפני המועד, שמעתי בחדשות שחברת התעופה פשטה את הרגל. מיד למחרת שלחתי מייל לסוכנות הנסיעות... כל ההתנהלות היתה מול הנתבעת. הם חזרו אליי יום למחרת והם אמרו לי שהם רוצים ליידע אותי שחברת התעופה פשטה את הרגל וכרגע אין מה לעשות ואז שאלו אותי האם אני רוצה להשאיר את המלון. אמרתי ואיך אני אגיע למלון אם אין לי טיסות. אמרו לי אולי נצליח להוציא את הכסף ואולי אתה רוצה לחכות. אמרו לי אני יכול להראות אם אוכל להחזיר לך את הכסף על המלון, אני שולח לך טופס ותחתום עליו. כבר בשיחה ביקשתי טיסות אחרות וביקשתי שיציע תאריכים אחרים כי אני רוצה את החופשה ואני מבין שהחברה פשטה את הרגל אך לא אכפת לי טיסות אחרות" (ראו עמ' 2, שורות 10-17 לפרוטוקול).
היות והנתבעת אינה מציינת כדבעי את עלות הטיסה במדויק, נציג הנתבעת לא הציג ולא שטח האם נעשו פניות ל - IATA, ארגון חברות התעופה הבין-לאומי, והאם נעשתה או תעשה פנייה להחזר כספי כרטיסי הטיסה של הלקוחות.
...
דיון והכרעה השאלה הדורשת הכרעה – האם יש להורות לנתבעת להשיב לתובע את מלוא כספו, בגין כישלון התמורה? כבר עתה אומר, שלאחר שעיינתי בכל אשר הובא בפניי, השתכנעתי לקבל את התביעה בחלקה, ולהלן נימוקיי בתמצית, כמצוות תקנה15(ב) לתקנות שיפוט בתביעות קטנות (סדרי דין), תשל"ז-1976.
כאמור, אינני מקבלת את טענת הנתבעת כי היא רק מתווכת.
לאחר ששמעתי את העדויות, הטענות והראיות, בראי הפסיקה נחה דעתי להורות לנתבעת להשיב לתובע את יתרת העלויות, זולת כרטיסי הטיסה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, הנתבעת תשלם לתובע סך של 2,000 ₪ וכן הוצאות משפט על סך של 1,000 ₪, בתוך 30 ימים.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סכום העסקה עמד על 7,000 ₪ והוא שולם על ידי התובעים לבאליגם באמצעות כרטיס אשראי ב – 6 תשלומים שוים (ראו נספח 1 לכתב התביעה).
התובעים סירבו לחתום על מיסמך מעין זה, המותיר אותם ללא פיצוי בגין הטיסה, בעוד החיוב בכרטיס האשראי ממשיך, מבלי שיקבלו תמורה לכספם.
לטענת התובעים, במידה שטרוולייק היתה מחזירה להם את כספם בגין המלון, ללא כל התניה, ובמקביל גם נותנת להם מיסמך המפריד בין המלון לבין הטיסה, ניתן היה גם לעצור את יתרת התשלומים ולא היה נגרם להם (כימעט) כל נזק כספי.
לפיכך, אין לה כל אחריות למקרה שבו חברת התעופה פושטת את הרגל, וכל טענה בעיניין זה יש להפנות לחברת התעופה.
אשר למלון; במועד שבו נודע על הפסקת פעילותה של חברת התעופה, בחודש פברואר 2019, כבר חלפו 14 הימים שבסעיף 14ג(ג)(2) לחוק הגנת הצרכן, תשמ"א – 1981 (העסקה נערכה בתאריך 6.1.19 ופרטיה העקרוניים נימסרו בתאריך 7.1.19 לרבות אישור תנאי השמוש שבאתר האנטרנט של טרוולייק.
...
סוף דבר; הנתבעות, יחד ולחוד, ישלמו לתובעים סכום של 2,900 ₪ וכן הוצאות בסכום של 500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

נטען כי גובה ההשבה כגובה ההתעשרות והוא הסכום אותו קיבלה הנתבעת בגין כרטיסי הטיסה וכן הסכום שחסכה עת לא סיפקה לתובעים את כל התנאים, השירותים והפיצויים להם הם זכאים.
עוד העידה "באותו רגע לא היה לי חשד שחברה כזו גדולה של חופש ותעופה יכולה לפשוט רגל". הנתבעת טענה כי אין לה כל אשמה שכן "בעיניין הזה אני עבדתי כפי שצריך, בדקתי את הספק והוא היה בסדר גמור. תמיד יש שמועות אם נגיד חברה בקשיים אני לא מוכרת כרטיסים של חברה כזו. יש הרבה ספקים שכן עושים טיולים ועושים חבילות נופש לא מוכרים. אני עובדת רק עם ספקים מוכרים ועובדת רק במערכת. לא הייתה לי שום כוונה ולא לעובדת שלי למכור לאנשים משהו שלא יצא לפועל. עובדה שלקחתי שיק דחוי והעברתי את הכסף שלי לספק במקום הלקוח, בסוף הוא ביטל את השיק ואני יצאתי בהפסד.." (עמ' 3 ש' 17 ואילך לפרו' מיום 31.3.19).
הנתבעת נישאלה מתי נודע לה על פשיטת הרגל של חברת חופש ותעופה והיא השיבה (בעמ' 13 ש' 7 לפרו' מיום 17.6.19) "ההודעה הראשונית בטלוויזיה ובכל ערוצי התיקשורת בתאריך 25.06.17 בשעות הבוקר". ובהמשך "אני קבלתי ביום 25.06.17 שעה 13:59 קבלתי מכתב מחברת חופש ותעופה כי לצערם מודיעים על אי פעילות של החברה ועל הפסקת עבודה והמשרד ניסגר. הזמנות ללקוחות שלנו מבוטלות. אני באותו זמן התקשרתי לערד. אני לא זוכרת אם זה היה ב 25 או 26 ...". הנתבעת העידה כי היתקשרה ב- 25.6.17 לערד ואמרה לו שהם בבעיה שהחברה פשטה רגל אך היא עדיין לא קיבלה מהחברה ביטול של החבילה הספציפית .
התרשמתי כי הנתבעת פעלה בנאמנות ובאופן סביר ובהתאם לחובותיה עת ניסתה לסייע לתובעים לקבל פיצוי והפנתה אותם לגורם ממנו ניתן לקבלו וכן העבירה לתובעים מסמכים לשם כך. לשאלה אם תבעה בעצמה את חברת חופש ותעופה השיבה הנתבעת "אני לא יכולה לתבוע את החברה אני סה"כ הייתי עוזרת למכור את החבילה, החבילה בחופש ותעופה מופיע השמות של התובעים ואמרתי להם כי עליהם לפנות לפי כל המסמכים של החברה בשום מיסמך אין את השם שלי, בכל מקרה אמרתי לתובעים שיפנו ויתבעו את חופש ותעופה ואני יודעת שאין להם חומר ועל כן אני נותנת להם את הקבלות והחשבוניות וכל החומר לתביעה. ושלחתי להם מכתב" (עמ' 15 ש' 11 ואילך).
...
היא אישרה כי היא מאמינה שנגרם לתובעים נזק כפי שנגרם לחברה שלה ואמרה " הנזק הנפשי שלהם רציתי לעזור ולתת להם חופשה והם לא הסכימו. אמרתי חופשה לא בחינם אני לא מארגנת אני עובדת שכירה כמוך. אם יש לך כסף אתה יכול לקנות בכסף שלך. אני עובדת ועובדת לפי חוקים. לא היה מדובר על כסף כי הלקוחות לא הגיעו למשרד באותו יום." לאור האמור, אני דוחה את הטענה לעשיית עושר ולא במשפט וקובעת כי אין מקום לחייב את הנתבעת להשיב לתובעים כספים ששילמו.
משמצאתי כי דין התביעה להידחות שכן, לא הוכח כי הנתבעת הפרה חובה מהחובות המוטלות עליה ולא הוכח כי התרשלה, הפרה חוזה או עשתה עושר ולא במשפט הרי שאין מקום לפסוק פיצוי בגין רכיב זה. עם הצדדים הסליחה שפסק הדין ניתן רק כעת עם שובו של מותב זה מחופשת לידה ובהעדר אפשרות לחתום פסקי דין בתקופה האמורה.
סוף דבר סוף דבר, התביעה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

מונחת לפניי תביעה כספית נגד הנתבעת, סוכנות נסיעות ממנה רכשו התובעים כרטיסי טיסה לגרמניה לצורך ארוע משפחתי, אשר עקב פשיטת רגל של חברת התעופה גרמניה איירליינס נותרו מול שוקת שבורה ודורשים הם את כספם בחזרה נוכח כישלון תמורה מלא.
מעמוד הבית במרשתת של היתאחדות משרדי הנסיעות עולה כי הייתה פנייה של היתאחדות משרדי הנסיעות לשר התחבורה, שר התיירות ושר הכלכלה בעקבות קריסת גרמניה איירליינס לממשלת ישראל להפעלת קרן לאומית שתשיב כספי נוסעים שרכשו כרטיס טיסה שלא מכובד בשל פשיטת רגל של חברת התעופה, אולם לא ידוע על מענה חקיקתי שפורסם ברשומות בעיניין זה. כך או אחרת, בכל הנוגע לקרן הערבות האמורה, הרי מי שהפקיד בקרן כספים הם סוכני נסיעת ישראלים וזו לא נועדה לפצות לקוחות על קריסה של חברות תעופה ובודאי לא חברות תעופה זרות שלא הפקידו בה. בעניינינו, גם לא הכוח שפוליסה מקצועית של סוכנות נסיעות מכסה פשיטת רגל של ספקים, להבדיל מסוכנויות.
...
בית המשפט המחוזי בעניין מונה טורס קבע כי "אכן, מעיון בפסיקה השונה בעניין אחריותם של סוכנויות נסיעות, עולה, כי טרם ניתנה תשובה חד משמעית לסוגיית אחריותן של סוכנויות נסיעות למחדלים של חברות תעופה (משהנתבעת הציגה פסיקות הקובעות אחרת ממה שהפנו התובעים שם, למשל בר"ע 3278/01-א"מ), וזאת, לא בכדי. שכן, נסיבותיו של כל מקרה הן שונות. בנסיבות המקרה דנן, השאלה הרלוונטית לבחינת אחריותה של המבקשת הינה האם יכלה סוכנות הנסיעות לצפות את קריסתה של חברת אירוסויט ואם היה עליה לדווח ללקוחותיה בזמן אמת על חוסר איתנותה הכלכלית של חברת התעופה. ככלל סבורני, כי ראוי לדמות את תפקידה של סוכנות נסיעות, לתפקידו של מתווך, וככזאת, חייבת היא לנהוג בנאמנות, בהגינות ובדרך מקובלת כלפי שני הצדדים, קרי כלפי חברת התעופה וכלפי לקוחותיה. כמו כן חייבת היא למסור ללקוחותיה כל מידע שיש בידה בעניין מהותי הנוגע לעסקה. במקרה דנן, ובהסתמך על חומר הראיות שנפרש בפני בית משפט קמא, קבע בית משפט קמא, כי לא הוכח בפניו, שהמבקשת פנתה למשיבים והודיעה להם על קריסתה הכלכלית של חברת אירוסויט, אלא שהמשיבים הם אלה שפנו למבקשת בבקשה לבירור העניין. סוגיה זו אף נתמכת בתכתובת שהחליפו הצדדים ואשר צורפה לכתבי הטענות שהוגשו מטעמם לבית משפט קמא. בהקשר זה יש, לציין, כי מעיון בתכתובת שבין הצדדים, עולה כי המבקשת לא הכחישה, את הטענה בדבר הבטחת נציגיה לשיפוי המשיבים בגין נזקיהם, ואין זכר לטענה, כי המבקשת פנתה בשלב כלשהו למשיבים ועדכנה אותם אודות מצבה הכלכלי של חברת אירוסויט...עצם רכישת הכרטיסים על ידי המשיבים באמצעות המבקשת, מגלמת צפייה סבירה, כי המבקשת היא כתובתם של המשיבים בנוגע לשירותי חברת התעופה, לרבות העברת מידע מהותי בנוגע לספק השירותים. בהקשר זה, ניתן לצפות, כי המבקשת תהייה מודעת למצבן ולאיתנותן הכלכלית של חברות התעופה שבתיווכה מהן רוכשים לקוחותיה כרטיסי טיסה ותפעל למניעת כל נזק הצפוי להיגרם ללקוחותיה, שאם לא כן, הרי שיתייתר הצורך במהות קיומן של סוכנויות נסיעות. ראו: רת"ק 60390-07-13 IATA יאט"א ישראל נ' שמעון שוורץ, [פורסם בנבו], (08.01.14).
זאת ועוד, "בית משפט קמא קבע בפסק דינו כי לא עלה בידי המבקשת להוכיח על בסיס התשתית הראייתית שהונחה בפניו, כי היא לא ידעה מאומה אודות מצבה הכלכלי הרעוע של חברת אירוסויט. כן נקבע על ידי בית משפט קמא כממצא עובדתי כי המבקשת לא התריעה בפני המשיבים על מצבה הכלכלי של חברת התעופה. זאת ועוד, עם היוודע מצבה הכלכלי של החברה למשיבים פנו הם לאלתר למבקשת בבקשה להקפיא את יתר התשלומים לחברה וזו סירבה לסייע ולא נתנה אישור לבטל את חיוב כרטיסי האשראי. בכך סבורני, כי המבקשת לא עמדה בחובת הזהירות המוטלת עליה כלפי לקוחותיה שעה שהיה עליה לבדוק את המידע שהתפשט אגב מצבה הכלכלי של חברת התעופה, להביא המידע לאשורו בפני לקוחותיה ולאפשר להם לשקול את המשך צעדיהם, לרבות ביטול עסקת האשראי. ויצוין, כי בית משפט קמא קבע כממצא עובדתי שהמשיבים אכן יכלו לפעול כאמור באותה העת". על בסיס זאת, דחה בית המשפט המחוזי את ערעור הנתבעת.
על כן, ולנוכח האמור לעיל, אין מנוס אלא לדחות את התביעה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

התובע לא הוכיח כי במועד בו נמכרו לו הכרטיסים, נובמבר 2018, ידעה הנתבעת על מצבה של חברת התעופה וגם לא במועד בו העבירה לחברת התעופה את הכספים, בינואר 2019.
כעולה ממכתבה של חברת טריפ גרטי, ההודעה על פשיטת הרגל של חברת התעופה נימסרה לתקשורת ביום 28/3/19.
הנתבעת הפניתה לפסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות בת"ק 41415-04-19, שם נדחתה התביעה, אולם שם נטען כי התובעים לא הוכיחו כי הנתבעת ידעה על מצבה של חברת התעופה כאשר מכרה לתובעים שם את הכרטיסים.
יצויין כי את טענתה של הנתבעת בדבר מיסי הנמל שהועברו לחברת התעופה ולא הוחזרו, קבלתי, ואין מקום להורות על תשלום כלשהוא לתובע, מעבר ל80% משווי כרטיסי הטיסה.
...
לאחר שעיינתי במכתבה של חברת טריפ גרנטי, מצאתי כי יש לקבל את התביעה בחלקה ויש לחייב את הנתבעת ב80% מעלות הכרטיסים.
לאור זאת, אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובע את הסך של 8,908 ₪, בתוספת אגרת בית המשפט בסך של 111 ₪ ובתוספת הוצאות התובע בסך של 500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו