תביעה לביטול הסכם מכר, השבה ותשלום פיצויים עקב אי-גילוי קיומן של בעיות רטיבות בדירה במהלך המשא ומתן שקדם לכריתת הסכם רכישתה.
על מנת להוכיח קשר סיבתי זה אין די בהצהרה בדיעבד בסעיף 87 לתצהירו של אדיסו - "לא היינו רוכשים אותה לו היינו יודעים זאת מראש", או בטיעון בסיכומיה בכתב של באת-כוח מקונן, לפיו "לא נסתרה טענת התובעים כי לא היו רוכשים את הדירה לו היו יודעים את מצבה בפועל ... ולא משנה אם מדובר בהוצאות של 50,000 ₪ או 30,000 ₪ כל 3 שנים". על המבחן הסובייקטיבי מקרינים דבריו של אדיסו בחקירתו הנגדית:
"אני ואישתי ראינו דירה שהיא נראית משופצת. אנחנו נורא אהבנו את הדירה, נורא התלהבנו מהדירה וכל כך רצינו לרכוש אותה ועל סמך הדברים שנאמרו לנו אנחנו רכשנו את הדירה הזאת" (עמ' 43 לתימלול).
בסעיף 2, שכותרתו "הצהרות המוכרים", נכתב:
"המוכרים מצהירים כי הדירה הנ"ל נקיה מכל חוב, עיקול, תביעה ו/או זכות של צד ג' וכי לא ידוע למוכרים על פגם נסתר כלשהוא לרבות נזילות ו/או רטיבות בדירה".
ובסעיף 3, שכותרתו "הצהרות הקונים", נכתב:
"הקונים מצהירים כי בדקו בראיית קונה ובכפוף להצהרות המוכרים את הדירה וסביבתה וכן את מצבה הפיזי, המשפטי והתכנוני ומצאו אותה מתאימה לצרכיהם ודרישותיהם ובכפוף לנכונות הצהרות המוכרים והם מוותרים על כל טענה של אי התאמה, מום או פגם בדירה, והם מסכימים לרכוש אותה במצבה כפי שהיא as is ביום החתימה על הסכם זה".
לאור סעיפים אלו בהסכם, טענו פריד כי מקונן מנועים מהעלאת טענות לגבי "אי התאמה" בכלל וליקויי רטיבות בפרט.
...
הגענו שם למסקנה שהאדם הסביר לא היה מטרפד עסקה של 1,000,000 ₪ בגין פגם שעלות תיקונו אינה עולה על כמה עשרות אלפי ₪.
אולם אף אם הייתה קמה למקונן זכות ביטול לפי הרישא של סעיף 7(ב), סבורני כי היא הייתה נשללת לאור הסיפא של הסעיף - "זולת אם בנסיבות העניין היה הביטול בלתי צודק". בע"א 7403/11 בשמא השקעות ומימון בע"מ נ' ניאגו (פורסם בנבו, 13.8.2013) הבהיר השופט עמית כי "אם הגענו למסקנה כי יש לסווג את ההפרה כלא יסודית, אזי נכנסים שיקולי הצדק למשוואה, מכוח סעיף 7(ב) לחוק התרופות". בע"א 409/78 גולן נ' פרקש (פורסם בנבו, 18.6.1979) נפסק ש"אם נעשה שימוש בזכות לבטל חוזה שלא בתום לב, כי אז יהיה הביטול בלתי צודק, כמשמעות דיבור זה בסעיף 7(ב) לחוק התרופות", ובע"א 2825/97 אבו זייד נ' מקל, פ"ד נג(1) 402 (1999) צוין כי "ייתכן שהפעלת זכות הביטול כפופה לעקרון תום-הלב כמשמעותו בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973".
במקרה שבפנינו, קיימים שיקולי צדק המטים את הכף נגד ביטול ההסכם במקרה של הפרה שאינה יסודית.
התוצאה
התובעים לא הוכיחו כי הנתבעים ביצעו כלפיהם הטעיה במהלך המשא ומתן שקדם לכריתת הסכם רכישת הדירה או כי הפרו הסכם זה. אשר על כן, הנני דוחה את התביעה ומחייב את התובעים (ביחד ולחוד) לשלם לנתבעים שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 25,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.