המערערת יחסה למשיב, בין היתר, הפעלת אלימות כלכלית ופיזית קשה כלפיה, ובין הצדדים היתקיימו בפני בית משפט הליכים למתן צוי-הגנה, ששמשו אכסניה להסדרים זמניים לגבי חלוקת השמוש בבית המגורים וחלוקת-זמני השהות עם הקטין/ה.
בשנת 2017 הגישה המערערת נגד המשיב מספר תביעות (תלה"מ 33269-07-17 תביעה בעיניין האחריות-ההורית וזמני-השהות (להלן: "התביעה הראשונה") תלה"מ 57773-11-17 תביעה לפסיקת מזונות הקטין (להלן: "התביעה השנייה"), תלה"מ 33310-07-17 תביעה לעניין הרכוש).
בנוסף נקבע, כי על הצדדים לשאת בחלקים שוים בהוצאות החריגות עבור הקטין, וכי בשים-לב לנתוני השכר ולפער ההכנסות בין הצדדים, תחילתו של חיוב זה ממועד פסק-הדין, ללא חיוב רטרואקטיבי.
בית משפט קמא קבע, כי המערערת לא הניחה בסיס משפטי לטענתהּ לשותפות או לזכויות קנייניות בבית מתוקף חוק יחסי ממון, התשל"ג – 1973 (להלן: "חוק יחסי ממון") – בין אם כיוונה להצהרה על זכותהּ הקניינית ובין אם כיוונה לזכותהּ לכאורה לקבלת מחצית משווי הנכס מתוקף בעלותה הנטענת, וכי טענותיה אף מנוגדות לרישום הזכויות בפנקס רישום המקרקעין.
על אף שאין לשלול ההנחה שהכספים ששולמו על ידי המשיב ושמשו לבניה היו משותפים, בית משפט קמא ביסס את הקביעה לפיה המערערת ניהלה את כספהּ בנפרד מהאיש ומן התא-המשפחתי מן הראיות שהעמיד המשיב, שעה שהוּכח שהמערערת העבירה למשיב כספים כהלוואה, וששולמו לה תשלומי השבה עבור אותן הלוואות, גם אם לא סולקו במלואן כטענת המערערת.
עוד נטען, כי הסכום של 800,000 ₪ בו נקב בית משפט קמא לעניין ההשקעה גבוה מהסכום הריאלי שהושקע בבנייה שעומד על סך של 640,000 ₪, וכי בית משפט קמא כלל לא היתחשב בתואר השני שלמדה המערערת בחו"ל, כמו גם ברכבם של הצדדים.
אפנה לדבריה של כב' השופטת ד. ברק-ארז ב-בע"מ 7272/10 פלונית נ' פלוני (07.01.2014), פסקה 24:
"חוק יחסי ממון נועד להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג באופן שהעמיד במרכזו את המאמץ הכלכלי המשותף שלהם במסגרת היחידה המשפחתית. ההסדר שבחוק ביקש, בעקרו של דבר, לנטרל שיקולים הנוגעים לאשם במערכת היחסים הזוגית, בהיתחשב בתכליתו הכלכלית של החוק".
בהמשך נקבע במשורה, כי במקרים של אלימות קיצונית, ניתן לבחון את רכיב "האשמה", ר' פסקה 26:
"לשיטתי, מבלי לסטות מן הראציונאל הבסיסי של חוק יחסי ממון, עשוי להיות מקום, במקרים קצוניים של אלימות, להביא עובדה זו בחשבון איזון המשאבים, או חלקם. אני סבורה, שהכרה בכך, באופן מתוחם, זהיר ומוגבל, אינה גורעת מן התפיסה ששיקולים של אשם במערכת היחסים הזוגית נותרים מחוץ לאיזון המשאבים...."
נוכח הנסיבות בעניינינו, שעה שברי, כי אין מדובר באותו חריג ספציפי, וכי הצדדים ריכזו מאמץ כלכלי משותף במסגרת התא-המשפחתי שלהם, אשר בא לידי ביטוי, בין היתר, בכך, שנסעו יחד לשהות פרק זמן לא מבוטל בחו"ל, וכי אחת מתוצאות מאמץ כלכלי זה היא בניית שלוש הדירות, אין בידי לקבל, כי איון זכויותיה הכלכליות של המערערת לאיזון שוויין של דירות אלו היא תוצאה משפטית נכונה וראויה.
...
אפנה לדבריה של כב' השופטת ד. ברק-ארז ב-בע"מ 7272/10 פלונית נ' פלוני (07.01.2014), פסקה 24:
"חוק יחסי ממון נועד להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג באופן שהעמיד במרכזו את המאמץ הכלכלי המשותף שלהם במסגרת היחידה המשפחתית. ההסדר שבחוק ביקש, בעיקרו של דבר, לנטרל שיקולים הנוגעים לאשם במערכת היחסים הזוגית, בהתחשב בתכליתו הכלכלית של החוק".
בהמשך נקבע במשורה, כי במקרים של אלימות קיצונית, ניתן לבחון את רכיב "האשמה", ר' פסקה 26:
"לשיטתי, מבלי לסטות מן הרציונל הבסיסי של חוק יחסי ממון, עשוי להיות מקום, במקרים קיצוניים של אלימות, להביא עובדה זו בחשבון איזון המשאבים, או חלקם. אני סבורה, שהכרה בכך, באופן מתוחם, זהיר ומוגבל, אינה גורעת מן התפיסה ששיקולים של אשם במערכת היחסים הזוגית נותרים מחוץ לאיזון המשאבים...."
נוכח הנסיבות בענייננו, שעה שברי, כי אין מדובר באותו חריג ספציפי, וכי הצדדים ריכזו מאמץ כלכלי משותף במסגרת התא-המשפחתי שלהם, אשר בא לידי ביטוי, בין היתר, בכך, שנסעו יחד לשהות פרק זמן לא מבוטל בחו"ל, וכי אחת מתוצאות מאמץ כלכלי זה היא בניית שלוש הדירות, אין בידי לקבל, כי איון זכויותיה הכלכליות של המערערת לאיזון שוויין של דירות אלו היא תוצאה משפטית נכונה וראויה.
על יסוד כל האמור לעיל, סבור אני – וכך אציע לחברתי וחברי – יש לקבל חלקית את הערעור של המערערת, ולקבוע חלף כל האמור בפסק-דינו של בית משפט קמא בכל הנוגע לזכויות המערערת בשלוש הדירות, לרבות החזר שווי ההשקעה, כי היא זכאית למחצית משווי שלוש הדירות, והשטחים הקשורים אליהן, היינו, סך של 925,000 ₪ (מחצית: 800,000 ₪ שווי קומה א' +650,000 ₪ קומה ב'+400,000 ₪ קומה ג').
בנסיבות העניין, סבור אני, כי על המשיב לשאת בהוצאותיה של המערערת בסך של 7,500 ₪.