מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להצהרת בטלות עיקול על דירה בגין חוב אישי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסעיפים 4.1 ו-4.2 להסכם נכתב: "לצדדים היתה בבעלותם דירת מגורים [...] הצדדים העבירו הזכויות בדירה לבנם בן דוד מתתיהו [...] והיא משמשת למגורי הבן והאשה. על הדירה רשומה משכנתא. הבעל מצהיר כי אין לו כל דרישות ו/או תביעות ו/או טענות מכל סוג שהוא לגבי הדירה ו/או העברת הזכויות בה לבנם ו/או בכלל". עוד נכתב: "הבעל נשא בתשלומי המשכנתא על הדירה. הבעל מתחייב לסלק את המשכנתא שנותרה על הדירה כסידרם עד לפירעונה המלא של המשכנתא. חוב המשכנתא ככל שלא יסולק יחשב לצורך גבייתו כחוב מזונות של הבעל כלפי אישתו לגבי כל דבר וענין". הסכם הגירושין מבהיר איפוא שבאותה עת הדירה הייתה ממושכנת לבנק, כך שלא ניתן היה להשלים את העברת זכויות החכירה בה לתובע לפני שהמשכנתה תסולק או שתתקבל הסכמה של הבנק.
קאפלין גם הציג הסכם לסילוק חוב והעדר תביעות מיום 16.8.2016 שנחתם בין הנתבע (באמצעות התובע ובערבותו), קאפלין ומר מאיר פנחס (ת/5), ולפיו הנתבע יסלק את חובו לקאפלין (בסך של 185,000 ש"ח), באמצעות התובע (שערב אישית לחוב) בכך שישלם לקאפלין סך של 70,000 ש"ח. סיכום ביניים: גרסת הנתבע שהוא לא הכיר את עו"ד קאפלין ולא נטל ממנו הלוואה אינה אמת אף היא.
מיסמך ההיתחשבנות ביום 2.1.2017 נפגש הנתבע עם עו"ד אלון בר גיל, שייצג את הצדדים בעיסקה למכירת הדירה, וחתם בפניו על "מיסמך היתחשבנות" המפרט את התשלומים שקבל מהתובע עבור הדירה, ואת מערך ההיתחשבנות בין השניים על רקע חובות עבר.
אם תצהירו המאוחר של הנתבע מבטא את הסכמת הצדדים, הרי שהדירה לא ניתנה לו ללא תנאי, אלא היא ניתנה לו כנגד התחייבותו לאפשר להוריו לגור בה. הפרת התחייבות זו הקנתה להורים זכות לבטל את עסקת המתנה ביחסים שבין הצדדים לה. בסעיף 4 להסכם הגירושין מיום 22.10.2015 נכתב: "הבעל מצהיר כי אין לו כל דרישות ו/או תביעות ו/או טענות מכל סוג שהוא לגבי הדירה ו/או העברת הזכויות בה לבנם ו/או בכלל". דומה שניתן לפרש זאת כויתור של תמורז על ההיתחייבות של הנתבע כלפיו.
משביקש המעקל לממש את העיקול, הגישו הבן והכלה תובענה להצהיר שהם בני רשות בלתי הדירה במקרקעין, ושזכותם גוברת על העיקול.
...
תוכן עניינים (א) פתח דבר 2 (ב) כתבי הטענות 2 (ג) ההסכמה הדיונית 5 (ד) מבנה הדיון 5 (ה) הגנת הנתבע בחזית מול התובע 5 (1) מסירת הדירה במתנה; שינוי תצהיר המתנה 6 (2) הסכם הגירושין בין הורי הנתבע 6 (3) השלמת העברת הדירה מההורים לבן, אי-רישום הערה 7 (4) התובע נוטל הלוואה מרגב בן דוד ואריק לוי (באמצעות חברה שבשליטתם) 9 (5) התובע נוטל הלוואה מעו"ד נוח קאפלין 10 (6) היכרות הנתבע עם התובע והרקע לחתימה על הסכם המכר 11 (7) החתימה על הסכם המכר 12 (8) תשלומים על חשבון התמורה 13 (9) החתימה על הסכם השכירות 13 (10) מסמך ההתחשבנות 14 (11) רישום זכויותיו של התובע ורישום משכנתה לטובת הבנק 17 (12) טענת הנתבע בדבר השבת התמורה לתובע באמצעות תמורז 17 (א) סך של 375,000 ש"ח שהופקדו בחשבון של תמורז אצל ליאם פיננסים 19 (ב) סך של 100,000 ש"ח שהועברו לחשבון של תמורז ונמשכו במזומן 22 (ג) סך של 74,000 ש"ח (שלושה צ'קים בסכום כולל זה) 22 (ד) סך של 51,000 ש"ח ששולם במזומן 23 (ה) יתרת התמורה (כעולה ממסמך ההתחשבנות וכמפורט לעיל) 24 (13) עסקה נוספת בין התובע לתמורז: שני צ'קים על סך של 50,000 ש"ח מחודש אפריל 2018 24 (14) שינוי הגרסה של תמורז בבית המשפט המחוזי 25 (15) טענות הגנה נוספות של הנתבע 30 (16) הסכם למראית עין 30 (17) "אותות מרמה": עוד על נטל ההוכחה ונטל הבאת הראיות 36 (18) לסיכום הגנת הנתבע מול התובע 38 (ו) הגנת הנתבעת 38 (1) הגנת הנתבעת ביחסיה עם התובע 39 (א) אופי הזכות שהעניק הנתבע לנתבעת: זכות חוזית או מעין-קניינית? 39 (ב) האם אפשר לרשום הערה על הזכות במרשם המקרקעין? 45 (ג) תחרות זכויות: התחייבות הנתבע כלפי הנתבעת מול עסקת המכר בין הנתבע והתובע 46 (ד) הפרת הנטל לרשום הערת אזהרה ונפקותה 51 (ה) סיכום הגנת הנתבעת בתחרות מול התובע 54 (2) הגנת הנתבעת מול הבנק 55 (א) האם יש חובה לעיין ב"תיק הנכס" במרשם המקרקעין כתנאי להגנת תום הלב? 55 (ב) האם היה על הבנק ללמוד על ההתחייבות מכוח בדיקת מצב החזקה בדירה? 60 (ג) סיכום הגנת הנתבעת מול הבנק 61 (ז) סוף דבר 61 (ח) הוצאות המשפט ושכר טרחת עורך דין 62 פתח דבר לפניי תובענה לפינוי הנתבעים מדירת מגורים שרשומה כחכורה לדורות בידי התובע וממושכנת לבנק מזרחי טפחות בע"מ ("הבנק").
טענת הנתבעת שהמשכנתה שנרשמה לטובת הבנק כפופה להתחייבות שהנתבע נתן לה – נדחית.
טענות ההגנה בתיק זה (שהן שיקוף של טענות התביעה בבית המשפט המחוזי) – נדחות במלואן.
במישור הסעד, הואיל ואין חולק שהנתבעים שוהים בדירה ללא הסכם שכירות בתוקף ואינם משלמים דמי שכירות, דין התביעה לפינוי נגדם להתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אף אם תאמר כי אומד הדעת הסובייקטיבי של הנתבע שונה מאומד דעתו הסובייקטיבי של התובע, וכי לשיטתו ערבותו ניתנה להבטחת התשלום על פי הסכם ההלוואה ועם ביטולו של הסכם ההלוואה פקעה ערבותו על סכום החוב הגדול, נשאלת השאלה מדוע לא פעל בזמן אמת לביטולם של העיקולים שהוטלו על נכסיו במסגרת התביעה שהוגשה על ידי התובע מכוחו של הסכם ההלוואה, שעה שלטענתו העיקולים הוטלו שלא כדין וחלף זאת, חתם במהרה על הסכם פשרה אשר במסגרתו, כך לשיטתו, היתנדב לערוב אישית לסכום החוב הקטן? הינה כי כן, מסקנתי היא כי כוונתם הסובייקטיבית של הצדדים מלמדת כי הנתבע ערב אישית לסכום החוב הגדול כמו לסכום החוב הקטן.
ובהמשך: "כשהגשנו את התביעה ב-17.3.16 חמישה ימים לפני הסכם הפשרה הגשנו את התביעה, גם ניתנו לנו עיקולים במעמד צד אחד. העיקולים ניתנו על משרד עוה"ד שלו, על הדירה האישית שלו, על הרכבים שלו, על חשבונות הבנק שלו. הוא לא יכל יותר לעשות כלום, מכיוון שהוא היה מאוד לחוץ מזה, הוא היתקשר אלינו בהיסטריה - בואו, בואו אני רוצה לשלם, רק תקפיאו לי את העיקולים, וגם תשאירו את זה בדלתיים סגורות בבקשה, שזה לא יעשה לי נזק" (עמוד 35 לפרוטוקול הדיון מיום 15.7.2021, בשורות 9-16).
לעניין זה, הנתבע טען ארוכות במסגרת סיכומיו כי אי העדתו של עו"ד אבישי חלפון פועל לרעתו של התובע, שכן הנתבע הצהיר לטענתו בשיחות עם בא כוחו של התובע בעת ניהול המו"מ כי "בשום מצב אינו מוכן לשאת בערבות בגין החוב הגדול והדבר קיבל ביטוי בהערותיו על הטיוטה" (סעיף 56.2 לסיכומי הנתבע), ומכאן, לטענתו, יש לקבל את פרשנותו להסכם הפשרה.
...
מכל האמור לעיל עולה כי יש להעדיף את פרשנותו של התובע שלפיה הודעת הביטול לא ביטלה את ערבותו האישית של הנתבע לתשלום סכום החוב הגדול וכי הסכם הפשרה אך הוסיף ערבות אישית שלו לתשלום סכום החוב הקטן, מבלי שיהיה בו כדי להשליך על ערבותו לתשלום סכום החוב הגדול.
סוף דבר אני מקבלת את התביעה במלואה ומחייבת את הנתבע לשלם לתובע הסך של 3,334,652 ₪ בהתאם לפירוט בכתב התביעה ובתצהירו של התובע.
כמו כן, ישלם הנתבע לתובע את סכום האגרה, כפי ששולמה, וכן שכר טרחת עורך דין בסך של 100,000 ש"ח. סכומים אלה יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

עם זאת, מאחר והנתבע 3 הוא זה שטיפל בכל העניינים הכלכליים והתחייב בערבות אישית לשאת בפרעון כלל חובות הנתבעת 1 למשיבה, המבקשת לא הייתה מעורה בפרטים.
עוד טוענת המשיבה כי היא נקטה נגד המבקשת בהליכי גבייה רבים לרבות הגבלות ועיקול על זכויות המבקשת בדירת המגורים השייכת לה ולנתבע 3.
המשיבה, מצדה, הגישה בקשה לצרף כראיה טופס בקשה שהגישה המבקשת בלישכת ההוצאה לפועל, במסגרתה טענה לזכויות בדירה בה, לטענתה, לא מתגוררת כבר מספר שנים ואף הצהירה שבכוונתה לפעול לביטול הסכם גירושין לאחר שהנתבע 3 העביר במירמה את חלקה של המבקשת בדירה זו על שמו.
כאמור, טוענת המשיבה שהמבקשת ידעה בפועל שהוגשה נגדה תביעה וניתן במסגרתה פסק דין מאחר והיא ניהלה במשך שנים מגעים מול המשיבה, ביקשה להסיר מעצמה אחריות לחובות הנתבעת 1, פנתה בבקשות לביטול ההגבלות שהוטלו במסגרת הליך הוצאה לפועל בו נקטה המשיבה ואף הסכימה, בכפוף לעריכת שינויים מינוריים, לחתום על הסכם התשלומים מול המשיבה, המאזכר את מספר ההליך שנוהל נגדה והעובדה שניתן בו פסק דין בהעדר הגנה.
...
סוף דבר, פסק הדין מיום 14/11/13 מבוטל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לצד סעד זה נתבע צו המורה על ביטול רשומם של עיקולים זמניים אשר הוטלו על הדירה ע"י המשיבות 2-4, במסגרת תביעות כספיות, אשר הוגשו על ידן כנגד המשיב 1 - מוכר הדירה וכנגד אחרים.
משכך, המבקשת נדרשה להליך משפטי זה, לצורך הצהרה על בעלותה בדירה ועל מנת להתגבר על אותם עיקולים זמניים הרשומים על הדירה ולהביא לביטולם.
בעקבות השתלשלות העניינים שתוארה לעיל, הוגשו ע"י המשיבות 2-3 וע"י המשיבה 4 תביעות כספיות כנגד החברה ואף כנגד המשיב 1 והראל באופן אישי: תביעת עזריאלי - התביעה מטעם המשיבות 2-3 הוגשה בחודש דצמבר 2017 (תא"ק 57832-12-17).
זאת, באשר ההיתקשרות בהסכם המכר מהוה הענקה פסולה אשר יש לבטלה, באשר ארעה במסגרת השנתיים אשר קדמו להליך פשיטת הרגל של המשיב 1 והמבקשת אינה קונה אשר היתקשרה בהסכם המכר בתמורה ובתום לב; היתנהלותו הפסולה של המשיב 1 בהיבט דיני פשיטת הרגל התגלתה בהליך דנן בהקשרים נוספים, באשר התברר כי המשיב 1 שילם לאביו בגין חוב כלפיו סך של 450,000 ₪, תוך ביצוע העדפת נושים אסורה; המשיב 4 - הבנק טען, בנוסף, כי בהילכת אהרונוב והפסיקה שבאה בעקבותיה, מודגשת חשיבות קבלתה של הזכות הנדונה בתום לב. במקרה דנן, יש לקבוע כי אין מדובר בעיסקה אשר נכרתה ובוצעה בתום לב, וזאת נוכח היצטברותם של "אותות מירמה" אשר הוכחו במסגרת בירור ההליך, מהם עולה כי המבקשת ידעה כי מכירת הדירה נעשית על ידי המשיב 1 לצורך הברחת נכסים מנושיו.
...
זוהי האספקלריה הרלבנטית אף לבחינת שאלת תשלום התמורה במלואה וכאמור לעיל, בתמונת הראיות הכוללת, נחה דעתי, כי אין בהעדרן של אסמכתאות חיצוניות בהליך זה, מקום בו הוצגו לבעל התפקיד בתיק הפש"ר, כדי ללמד על העדר אותנטיות להסכם המכר.
וכך קבע בעניין זה כב' הנשיא השופט ברק, בפסק הדין בעניין אהרונוב (פסקה 24): "מסקנתי הינה כי עיסקה למכר (מקרקעין או מיטלטלין) מעניקה לקונה זכות שביושר בנכס. זכות זו היא מעין זכות קניין. היא פועלת כלפי כל אדם, למעט קונה בשוק הפתוח או קונה (שני) מהמוכר שרכש בעלות בהיותו בתום-לב...
יצוין, כי בעניין זה ניתן לומר, כי טענות המשיבות בעניין השימוש הפסול בכספים ע"י המשיב 1 תומכות במסקנה בדבר קיומם של תקבולים ממשיים אצל המשיב 1 וממילא תומכות במסקנה בדבר אותנטיות הסכם המכר עם המבקשת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנאמן עותר בתביעתו להצהיר כי מכוח יחסי השתוף בין בני זוג, פרי ההלכה הפסוקה, הנתבעת חבה בחובותיו של בעלה יחד עמו.
דיון והכרעה התביעה מבקשת לקבוע שהנתבעת, אשת החייב, חבה גם בחובותיו, וככל שכך ייקבע, לקבוע כי העברות שביצעה בזכויותיה (מחצית כל אחת משלוש הדירות), נעשו בנגוד לדין, על מנת להרחיקם מידי הנושה ועל כן יש להורות על ביטולם, ובסוף הדרך, לאפשר גביית החוב לקופת הכנוס גם מתוך החלק הרשום בשלוש הדירות על שם הנתבעת.
בית המשפט לא הכריע בשאלה מחמת אי הנחת תשתית עובדתית מספקת ואך הביע דעתו באימרת אגב משאמר: "אסתכן ואומר רק באופן כללי שנראה לי כי הצדק דורש והדעה נותנת שבן זוג אחד אינו יכול ואינו צריך להיות רק הנהנה מהשותפות עם בן הזוג השני בנכסי המשפחה, בלי לשאת גם בעול החובות שנעשו בייצור או ברכישת הנכסים או בהוצאות השוטפות של המשפחה. למשל, הלוואה שנלקחה, ומשכנתה שנעשתה על נכס מנכסי המשפחה, אי אפשר להעלות על הדעת שבן הזוג שאינו מופיע כלווה משום שהנכס רשום על שם בן הזוג השני יוכל לפטור את חלקו מלשמש בטוחה לפירעון החוב... והוא הדין כאשר נוצר חוב לצורך רכישת נכס מנכסי המשפחה, או לניהול עסק מעסקי המשפחה, או לסיפוק צרכי המשפחה. אף שהדבר נעשה בשמו של אחד מבני הזוג בלבד, בן הזוג השני, שהוא שותף בנכסי המשפחה, בעסקיה ובעניניה, אינו יכול לפטור את חלקו בהם מבלי לשאת בעולו של חוב כזה. מאידך, יש וחוב הוא בעל אופי אישי מובהק, ואז ייתכן שלא מן הדין ואף לא מן הצדק לחייב את בן הזוג השני לשאת בעולו....וגם אנו לא נקבע בו מסמרות. התביעה היא תביעתה של האישה להכיר בבעלותה על מחצית הדירה, ושאלת חבותה כלפי נושי בעלה אינה עומדת על הפרק". בע"א 677/71 דוד נ' דוד ואח' פ"ד כ"ו (2) 457 נכתב: "בשותפות כזאת בין בני-הזוג ישנה לבני-הזוג קופה משותפת וכל הכספים מוצאים על-ידי שני בני-הזוג, והנכסים, אפילו נרשמו על שם אחד מבני-הזוג, הם נכסים משותפים ונובע מכך שגם החובות, אפילו אחד מהם בלבד התחייב, הם חובות משותפים". כך גם נקבע באופן כללי בע"א 1967/90 גיברשטיין נ' גיברשטיין, פ"ד מו(5)661.
בית המשפט דחה את התביעה משקבע: " מדובר אפוא בהצעה לחידוש משפטי רציני שטרם נקבע כמוהו בפסיקה: כאשר הבעל יוצא לעבודתו או כאשר האשה יוצאת לעסקיה, כפופה דירת המגורים לסכנת עיקולה ומכירתה, עקב חובות שיווצרו על ידי אחד מהם, ללא ידיעת או הסכמת בן הזוג האחר. רישום אמיתי ובתום לב של חלק הדירה על שם בן הזוג האחר, אין בו כל תועלת לשם הגנה על נכס זה על פי הצעה זו. הגישה המשפטית המקובלת עד כה הייתה שונה". בית המשפט שם דחה את התזה הגורפת של הנושה לפיה הפסיקה פיתחה את ההלכה בדבר שתוף בחובות מתחום המשפחה והחילה אותה גם לגבי נושה חצוני.
...
בנוסף אני קובעת כי לא הוכחה הנאת הנתבעת מכספי החייב.
אני קובעת כי חצאי הדירות היו ונותרו קניינה והיא היתה זכאית לעשות בהן כמיטב הבנתה.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו