אשר לטענת ההקדש – הנתבעים מפנים לסעיף 17 לחוק הנאמנות, הקובע כי הקדש נכסים טעון מיסמך בכתב ומצריך התקיימות כל היסודות הקבועים בו. התובעים לא הציגו כל מיסמך בכתב שמעיד, לכאורה, כי מדובר בהקדש וכי לא הוכיחו כי אכן דרישות החוק מתקיימות בעיניינם, ויתרה מזאת מוסיפים כי מדובר בטענה חדשה שלא נטענה מעולם על ידי התובעים.
הצהרה על זכות זיקת הנאה ו/או זיקת הנאה מכוח שנים הנה סעד הצהרתי הנכנס לגדרי סמכותו של בית המשפט המחוזי כ"תביעה אחרת הנוגעת למקרקעין", שכן מדובר למעשה בתביעה למתן סעד הצהרתי לזכות במקרקעין שאינה נמנית עם תביעות של "חזקה או שימוש במקרקעין" (שבסמכות בית משפט השלום), שכן בפסיקה נקבע כי מדובר בגריעה מזכות הבעלות ולכן הסמכות לקבוע זיקת הנאה כלשהיא מסורה לבית המשפט מחוזי (ר' ע"א 700/88 אסטרחן נ' בן חורין, פ"ד מה(3) 720), כשהנטייה היא לראות בזיקת ההנאה "זכות חפצא" ולא "זכות גברא", ואין לראות בה תביעה "לשימוש במקרקעין" (ר' ת"א 239/95 דור גל עזר נ' אבי גולדבליט, תשנ"ה (2) 163).
למעשה, הסעד המבוקש הוא יצירת הקדש ללא כתב הקדש, והחלטה בעיניין דנן היא החלטה מכוננת אשר מטרתה לשנות זכויות, לשלול זכויות מאחד ולהקנות זכויות לאחר סעד אשר אף הוא בסמכותו הייחודית של בית משפט המחוזי ובית המשפט דנן אינו מוסמך לידון (ר' שלמה כרם, חוק הנאמנות, התשל"ט-1979, מהדורה רביעית, הוצאת פרלשטיין-גינוסר בע"מ (2004), ע"מ 794-795) וכן:
"מנוסחו הרחב של הסעיף עולה אפוא כי זהו אחד המקרים שבהם מוקנית לבית-המשפט המחוזי סמכות ייחודית לידון בכל פנייה שעילתה בחוק הנאמנות (פרט להליכים פליליים לפי סעיף 31 לחוק), יהיו סכום התובענה והסעד הנתבע במסגרתה אשר יהיו. זאת, לרבות פניות שבהן השאלות המרכזיות העומדות לדיון הן עצם הווצרותה של נאמנות ותנאיה [...] הואיל וכאמור, השאלות המרכזיות בתובענת המבקשים הן עצם הווצרותה של הנאמנות ותנאיה, הרי שהסמכות הייחודית לידון בתובענה זו נתונה לבית-המשפט המחוזי." (רע"א 4298/98 (עליון) חיה כץ נ' דוד פישמן ( 26.11.98), ההדגשה שלי, ב.י.)
מתנה במקרקעין
סעיף 6 לחוק המתנה קובע הוראות דין מיוחדות בעיניין דרכי ההקניה מקום שקיימות הוראות כאלה, כך למשל, כאשר המתנה היא זכות בעלות במקרקעין, שדרך הקנייתה מוסדר בחוק המקרקעין ומתנה קיומה של מתנה ברשום הזכות על שם מקבל המתנה בלישכת רישום המקרקעין לאלתר כדרישת סעיף 7 לחוק המקרקעין.
לאחר שביקשתי את הצדדים להתייחס לשווי המקרקעין, טענו התובעים כי שווי המקרקעין הוא לכל היותר 1,200,000 ₪ (הנתבעים לא הראו אחרת) משכך לבית משפט זה הסמכות העניינית לידון בטענה זו (ור' לעניין זה תא (עכו) 40501-04-13 ג'וזיף בשארה נ' ג'יריס ג'יריס (פורסם בנבו) (5.11.18, עמ' 9-11))
זכות רשות בלתי הדירה, דיירות מוגנת, זכות חזקה נוגדת
בפסיקה נקבע כי הסמכות לידון בתביעות הנוגעות לזכות "בר רשות" נקבעת על פי שווי המקרקעין המגלמים את שווי הזכות:
"זכות הרישיון במקרקעין היא זכות אשר אינה מנויה בחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969, ואין לנו צורך להכריע בעניינינו בשאלה אם מעמד הרישיון במקרקעין ממשיך להתקיים לאחר חקיקתם של חוק זה ושל חוק השכירות והשאילה, תשל"א – 1971 (ראו רע"א 2701/95 כנעאן נ' גזאוי [פורסם בנבו בעמ' 169-170] "מקורה של זכות זו, אשר נוצרה ככלי לעקיפת ההגנות שהוקנו לשוכר מכוח חוקי הגנת הדייר, במשפט המקובל, והיא נקלטה במשפט הארץ. תוכן הזכות הוא רשות שניתנת על-ידי בעל זכות במקרקעין לאחר להשתמש במקרקעין, ולעתים אף להחזיק בהם. הרישיון הנו זכות מובחנת מהזכויות אשר מאפייניהן מכוח חוק הם שימוש והחזקה או שימוש לבדו, לאמור השכירות, השאילה וזיקת ההנאה. בנגוד לאחרונות, שהנן זכויות קניין אשר תוכנן הוא החזקה ושימוש במקרקעין או שימוש במקרקעין בלבד, הרישיון היא זכות חוזית, זכות גברא (in personam) ולא זכות קניינית, אשר תוכנה הוא החזקה ושימוש במקרקעין או שימוש בהם בלבד" (רע"א 5071/03 הוך נ' גבע, פ"ד נח(2) 49, 52 להלן: פס"ד הוך).
...
בהחלטה מיום 24.5.17 התייחסה השופטת מילר לכך שהפסיקתא הוגשה כשמונה שנים לאחר מתן פסק הדין, פסק הדין אינו כולל את פרטי הזהות של העמותה, אך בעיקר נקבע כי "מאחר שפסיקתא אמורה לשקף את האמור בפסק הדין ותו לא, אין מנוס מקבלת הבקשה וביטול הפסיקתא שניתנה" (ס' 11 להחלטה הנ"ל) לעניין הסכומים הנטענים על ידי הנתבעים, הרי שהאסמכתאות שצורפו אינן מבססות את טענת הנתבעים כי אכן מדובר בהוצאות הקשורות לסעד הזמני, והסכומים המבוקשים נטענים ללא ביסוס ראייתי מה גם שהוצאות שכ"ט בגין הליך שלא היה צריך להתקיים לכתחילה, אינן מזכות בהשבה.
משכך אני מורה על ביטול צו המניעה הזמני ובהתאם מורה כי המזכירות תשיב לתובעים את כספי הפיקדון בסך של 100,000 ₪ המופקד בקופת בית המשפט.
סוף דבר, אני מורה על מחיקת התביעה.