על רקע זה הוגשה התובענה שבפנינו, בה נתבעו 99,527 ₪, בגין הסעדים הבאים: פיצויים בגין הפרת חוק עבודת נשים, תשי"ד - 1954 (להלן – חוק עבודת נשים), פצויי הלנת שכר, החזר הוצאות נסיעה, דמי חגים, פיצויים בגין העדר הודעה על שינוי בתנאי העבודה ופיצויים בגין עגמת נפש וחוסר תום לב של הנתבעת.
דיון והכרעה
פיצויים מכח חוק עבודת נשים
אין חולק כי הנתבעת צימצמה את משרת התובעת בעודה בהריון, מבלי לקבל היתר מהממונה על עבודת נשים, וזאת בנגוד להוראות סעיף 9א לחוק עבודת נשים, בו נקבע כך:
"(א) לא יפגע מעסיק בהקף המשרה או בהכנסה של עובדת או עובד שחלה הגבלה על פיטוריהם לפי סעיף 9, בתקופה שבה חלה ההגבלה כאמור, אלא בהיתר מאת שר התעשיה המסחר והתעסוקה, ולא יתיר השר פגיעה כאמור אם היא לדעתו בקשר לעילה שבשלה חלה אותה הגבלה.
כך גם העיד צובארי (עמוד 15, שורות 11 -16):
"אתה מציג את זה בצורה לא נכונה, כי לא הטרדנו אותה. ניסינו לדבר בהיגיון ובדיעבד יכול להיות שהיינו צריכים לפטר אותה, אבל לא רצינו לפטר אותה. אנחנו בתור הבעלים לא מישכנו משכורת ולא רצינו לפטר אותה, ואמרנו לה שזה לתקופה זמנית. אני חייתי על חיסכונות, כדי שאני אוכל לשלם לספקים ולעובדים. אמרנו לה תקשיבי בטוב, בואי תעזרי לנו ולתקופת הקיץ תרדי לחצי משרה. זה כל מה שביקשנו ממנה. וגם אחרי כל מה שקרה, המשכנו להפריש לה כספים."
עדות זו מתיישבת עם המתואר בתצהירו של צובארי (סעיף 39), לפיו בעקבות ייעוץ משפטי שקבלה, הנתבעת סברה כי בנסיבות המקרה, מאחר שצמצום המשרה לא נעשה בהקשר להריון התובעת, אזי מתקיימים בעיניינה החריגים בסעיף 9ב לחוק עבודת נשים, לגבי תחילת התוקף של היתר הממונה לעבודת נשים.
בנסיבות העניין, המתוארות לעיל, בשים לב לכך שמדובר בצמצום משרה ולא בפיטורים ובסופו של דבר, הנתבעת פנתה לקבלת היתר (אם כי בשיהוי) והפרשי השכר שולמו לתובעת, אנו סבורים כי יש להעמיד את גובה הפצוי על עצם הפרת החוק, על סך של 20,000 ₪.
על פי הדין, השאלה אם לפסוק פצויי הלנה מלאים או להפחיתם, ובאיזה שיעור, נתונה לשיקול דעתו של בית הדין, בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה (ע"ע (ארצי) 30029/98 מכון בית יעקב למורות ירושלים – מימון, 29.11.00; ע"ע (ארצי) 394/99 המפד"ל, המפלגה הדתית לאומית המזרחי הפועל המזרחי בא"י – אגבאריה, 23.12.03).
...
דין התביעה ברכיב זה להידחות, וזאת לאור עדות התובעת, שאישרה שהצדדים הגיעו להסכמות לפיהן שכרה יעלה בחודש אוקטובר (עמוד 4, שורות 5 -7).
על כן דין התביעה ברכיב זה להידחות.
סוף דבר – התביעה מתקבלת באופן חלקי ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
פיצויים בלתי ממוניים בגין הפרת הוראות חוק עבודת נשים בסך 20,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2019 ועד התשלום בפועל;
פיצויי הלנת שכר בסך 1,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2019 ועד התשלום בפועל`
החזר הוצאות נסיעה בסך 9,017 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2019 ועד התשלום בפועל;
מהסכומים המפורטים לעיל יקוזז סך 5,170 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.1.2019, בגין תשלומים עודפים לתובעת על חשבון קופת גמל ופיצויים.