בהחלטת הנתבעת מיום 7.7.2020, קבעה הממונה על הגימלאות בנתבעת, כי לא מתקיימות סיבות המצדיקות את הארכת תקופת זכאות התובעת לקיצבת שארים לתקופה העולה על ארבעה חודשים שלפני הגשת תביעתה לקיצבה בגין פטירתו של ידועהּ בציבור, מר ציון בן שושן ז"ל (להלן: "המנוח"), שהיה פנסיונר של הנתבעת, לפי סעיף 48(א) לחוק שירות המדינה (גמלאות) [נוסח משולב], תש"ל – 1970 (להלן: "החוק") (להלן: "החלטת הנתבעת מיום 7.7.2020").
בעירעור שהגישה התובעת לבית הדין, היא מנתה את נימוקיה להארכת מועד מיוחדת לקבלת קצבת שארים מהנתבעת מכוח סעיף 48(א) לחוק, כך:
מועד פניית המערערת לעריית עכו לראשונה – לטענת התובעת, יש לקחת בחשבון את תביעתה הראשונה לנתבעת ביום 29.10.2019 ולא התביעה המתוקנת מיום 1.2.2020, וממועד זה לחשב את ארבעת החודשים.
מועד ידיעת המערערת אודות זכויותיה בעריית עכו – לטענת התובעת היא "גילתה לראשונה אודות זכויותיה לקבלת פנסיה מעריית עכו באופן אקראי ע"י המוסד לביטוח לאומי ביום 27.10.2019, במסגרת בקשתה למוסד לביטוח לאומי כאשר הגישה בקשה להשלמת הכנסה בקיצבת שארים...".
גם בדיון שהתקיים ביום 31.12.2020 הבהירה באת כוחה של התובעת כי הפנייה המאוחרת לנתבעת היה בשל אי ידיעת התובעת את הזכאות לקיצבת שארים מהנתבעת, כך: "הנושא שהיא גילתה לראשונה שהוא יש זכאות לקבלת קצבת שארים מעריית עכו, זה היה בעקבות תגובת החלטת המוסד לביטוח לאומי".[footnoteRef:16] [16: תמליל דיון מיום 31.12.2020, עמ' 9 ש' 23-22.
דוקא בנסיבות שבהן התובעת פנתה לייצוג משפטי מיד לאחר פטירת המנוח, ופעלה להגשת תביעות לקבלת קצבת שארים ממשרד הבטחון ומהמוסד לביטוח לאומי, מחזקת את המסקנה כי אי פניית התובעת גם לנתבעת לקבלת קצבת שאירים נבעה מטעות, או של התובעת או הייצוג המשפטי שקבלה.
יש לזכור כי לתובעת לא היתה זכות אוטומאטית לקבל קצבת שאירים בגין פטירת המנוח, כשם שיש לאלמנה, אלא ראשית היה עליה להוכיח את טענתה להיותה ידועה בציבור של המנוח.
...
מקובלת עלינו טענת הנתבעת כי היא עירייה שמנהלת תקציב שנתי, ונדרשים טעמים מיוחדים לצורך קבלת בקשת התובעת לחרוג מהכלל הקבוע בחוק ולביצוע תשלומים רטרואקטיביים של גמלת שארים – שכמפורט בפסק הדין, לא הוכחו.
סוף דבר
התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעת תוך 30 יום הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 3,000 ₪.