המשיב שבקש כאמור, ומטבע הדברים, להפחית או לבטל כליל את חבותו בהיטל שהוטל עקב התוכנית המשביחה השנייה, טען גם בפני השמאי ברמן וגם בפני ועדת הערר, כי הזכויות היוצאות של וירניק (ללא ההפחתות) צריכות להיות הבסיס לקביעת הזכויות הנכנסות בשומת ברמן והשומות היוצאות בשומת ברמן צריכות להיקבע לאחר ההפחתות (דייר מוגן + גודל).
אלא, שאם כאן הייתה מסיימת וועדת הערר החלטתה, אכן לא היה מקום להתערב בה, שכן העקרון לפיו כל שמאי סוברני להחליט כיצד לערוך שומתו, ואם ועדת הערר או בית משפט לא קבעו שהיא מוטעית, היא שומה חלוטה, על פיה נקבע סכום היטל ההשבחה.
באותו ערר נקבע על ידי בית המשפט כי במקרה שמתברר שבעבר נגבה תשלום ביתר, מוטב שהועדה המקומית תשיב לאזרח את אותו תשלום ששולם ביתר: "עם זאת ראינו לנכון לציין, כי מוטב היה שהועדה המקומית תשיב לאזרח את כספי היטל ההשבחה שנגבו בגין היתרים שלא נוצלו." (סעיף 58 לערר הנ"ל), דיון בטענות קזוז, אינו בגדר סמכות וועדת הערר היות ו: "מרגע שקבעה ועדת הערר את היטל ההשבחה, טענות כגון: התחייבות חוזית לפטור מתשלום, קזוז נזקים שגרמה המשיבה או הערייה, או קזוז מכל סיבה אחרת, לרבות קזוז בגין תשלום היטלי השבחה בעבר, אינן בגדר סמכות ועדת הערר, ואף אין לה את הכלים הפרוצדורליים והמשפטיים לבחון טענות שכאלו.".
כך לדוגמא, בת"א (חי') 914/00 גדעון החזקות בע"מ נ' עריית חיפה (פורסם בנבו, 7.8.2006) הגיש הנישום תביעה לבית המשפט המוסמך "להחזר סכומים ששולמו בגין אגרות היתר בניה, היטל השבחה, היטל ביוב, אגרת הנחת צינורות והיטל סלילה" (ההדגשה הוספה – י.ש).
...
כך למשל, בע"א (מרכז) 1958/03 שרה ציפמן נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה רעננה (פורסם בנבו, 24.10.2007) נפסק, ביחס לתיקון שומה על דרך של הפחתה, כי המערערת זכאית להשבה של סכומי היטל ששילמה ביתר לפי השומה המתוקנת: "אם מצאה הוועדה לנכון ולראוי, לתקן טעות שנפלה על דרך של הפחתת חיוב, יהיה זה צודק אם תאפשר לנישום לקבל החזר של תשלום ששילם ביתר; במיוחד כאשר הליכי גביית ההיטל בגין אותו נכס טרם הסתיימו כפי שהיה בענייננו. טעמים של חוקיות גביית המס וגביית מס אמת, תקינות ההליך המינהלי, הגנה על קניינו של הפרט ועצם שיקול הדעת המוקנה דווקא למשיבה לתקן את השומה תומכים לדעתנו במסקנה שאליה הגענו.".
עוד נקבע, כי מסקנה זו בדבר חובת ההשבה: "תואמת גם את הפסיקה שהכירה בכך שאחת מהתכליות שביסוד חוקי המס היא התכלית של גביית מס אמת, שלשם הגשמתה לא יהא זה ראוי ליתן תוקף לתוצאת מס שאינה צודקת, היוצרת 'עיוות מס' הואיל והנישום ישלם מס אף כי העילה שעמדה ביסוד גבייתו חלפה לה מהעולם, ולא נותר עוד הצדק לשלמו" (ראה: ת"א (י-ם) 9224/07 הפטריארך היווני אורתודוכסי של ירושלים נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה לירושלים (פורסם בנבו, 9.2.2009, ערעור על פסק הדין נדחה (ע"א 2761/09), להלן: "עניין הפטריארך").
סוף דבר
הערעור מתקבל במובן זה, שהוראת הקיזוז שבהחלת הועדה מבוטלת, וההיטל שיגבה מהמשיב יהיה בהתאם לשיעור ודרך החישוב שבשומת ברמן בלבד.
בנסיבות המיוחדות כאן, כשלא ברור אם ההיטל ששולם, מביא לתוצאה כספית הגורמת עוול למי מהצדדים, לא ראיתי מקום להשית הוצאות על מי מהצדדים, ואני קובע כי כל צד יישא בהוצאותיו.