לפיכך מתבקש בתביעה צו הצהרתי בדבר בטלות המישכון הרשום לטובת הבנק ובטלות ההיתחייבות לרישום משכנתא שניתנה לבנק מהמינהל; צו האוסר על רבינוביץ להעביר או לשעבד את הבית לכל אדם אחר זולת התובעים; וצו המורה למינהל להעביר על שם התובעים את הזכויות בבית כשהן נקיות מכל זכות נוגדת.
רבינוביץ סבורים כי מעבר לכך שמאחורי רישום המישכון לטובת סופרביץ לא עומדת כל עסקה בת תוקף, דין התביעה להדחות גם בשל כך שעיסקת המכר לה טוענים התובעים (ובה כופרים רבינוביץ) הינה עסקה למראית עין המיועדת למטרה בלתי חוקית של העלמת מסים.
...
בעניין זה כתב השופט אנגלרד בע"א 2328/97 כוכבי נ' ארנפלד, פ"ד נג(2) 353, 379-376, את הדברים הבאים:
"מחלוקת מפורסמת היא אם חל סעיף 2(ב) לחוק המשכון על המחאה על דרך שעבוד במובן סעיף 1(ב) לחוק המחאת חיובים. חילוקי הדעות נסבים סביב השאלה אם המחאה על דרך שעבוד כפופה להוראת חוק המשכון או שמא היא בלתי תלויה בהוראת סעיף 2(ב) לחוק המשכון. הספק נובע מכך שחוק המחאת החיובים אינו דורש כל תנאי מיוחד לתקפותה של המחאה על דרך שעבוד, בניגוד להוראות המצויות בחיקוקים אחרים... לכן, לכאורה, גם אין צורך למלא אחר התנאים הנדרשים לקיומו של משכון. לעומת זאת, יש הגורסים כי המחאה על דרך שעבוד נתפסת על ידי הוראת סעיף 2(ב) לחוק המשכון, בהיות האחרונה הוראה ספציפית. בין ראשי המדברים בעד עצמאותה של ההמחאה על דרך שעבוד מצוי השופט זוסמן... למסקנה דומה, אם כי מנימוקים שונים, הגיע גם פרופ' ג' טדסקי... בדעה מנוגדת מחזיקים השופטת בן-פורת, פרופ' ויסמן ופרופ' לרנר, ולפיה אין מקום להבחין בין סוגים שונים של עיסקאות שעבוד זכויות לעניין סיווגן הנורמטיבי. לדעתם, על כל עיסקה אשר במהותה היא עיסקת מישכון חלים חוק המשכון וחוק המחאת חיובים זה בצד זה כאשר ההוראות השונות המצויות בשני החיקוקים משלימות אלה את אלה... עמדת המתנגדים לדעתם של השופט זוסמן ופרופ' טדסקי מצאה ביטוי גם בפסיקתו של בית משפט זה, אם כי עד כה באימרות אגב וללא דיון במחלוקת עצמה... והנה, במחלוקת זו, דעתי כדעתם של פרופ' טדסקי והשופט זוסמן. אם הבנתי נכון את השקפתו של פרופ' טדסקי, היא מבוססת על כך שבמקרה של המחאת הזכות, הממחה-החייב אינו עוד בעל הזכות המצויה כעת כולה בידי הנמחה. ממילא אין כאן עיסקת מישכון המניחה, כאמור, שעבוד לטובת הנושה בנכס השייך לחייב".
ראו גם ע"א 9955/09 יוגב נ' יוסף (28.8.12) בו הוצגו הדעות השונות בסוגיה, אך הוחלט על ידי בית המשפט העליון כי "אין צורך להכריע עתה במחלוקת הרחבה שקיימת בנושא זה" (פסקה 35).
התוצאה
התוצאה המתקבלת מכל האמור היא זו:
התביעה העיקרית מתקבלת באופן חלקי, כך שנקבע כי אין תוקף למשכון ולהתחייבות לרישום משכנתא שנרשמו אצל רשם המשכונות והמינהל לטובת הבנק בנוגע לזכויות רבינוביץ בבית.
התביעה לאכיפת הסכם המכר שבין רבינוביץ לבין התובעים ולרישום הזכויות בבית על שם התובעים – נדחית, באשר לא הוכח כי התובעים עמדו בכל התחייבויותיהם על פי ההסכם, לרבות תשלום מלוא התמורה במועד המוסכם, וכן בשל אי-צירוף כל הצדדים העלולים להיפגע מסעד זה.
התביעה-שכנגד לסילוק יד הנתבעים-שכנגד מהבית – נדחית, תוך הבהרה כי אין בכך למנוע מרבינוביץ להגיש תובענה לביטול הסכם המכר בשל הפרתו, ותוך הדגשה כי אין בפסק דין זה כדי לקבוע ממצא לכאן או לכאן בסוגיה זאת.