מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לביטול הצמדת מחסן לדירה בבית משותף

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יתכן שחוסר ההתאמה בין שתי שיטות החישוב האמורות נובע מכך שאין מדובר בעניינינו בבית משותף אופייני: בנין בן מספר קומות ובכל קומה דירה אחת או יותר, אלא בחלקת קרקע, שבנויים עליה בתים צמודי קרקע (פתאל, דוידוביץ, קויומדזיסקי ווינברגר), לצד בנין בן שתי קומות, שכל אחת מהן מהוה תת-חלקה נפרדת (פתאל – תתי-חלקות 2 ו-3, ומעליהם ביטון – תת חלקה 4), וכן מכך ששטחי ההצמדה לכל תת-חלקה (כפי שיפורט להלן) גדולים משמעותית משטחי הדירות (כלומר, השטחים הרשומים של כל תת-חלקה ללא הצמדה).
סיכום לאור כל האמור לעיל, אמליץ לקבוע כדלקמן: טענות המערערים בדבר מעשה בית דין בעקבות פסקי הדין של כב' השופט כספי וכב' השופט דותן – נדחות; טענות המערערים, לפיהם תביעת גפני צריכה להדחות בשל הוראות בתקנון הבית המשותף, או בשל הסכמת גפני לבקשות היתר בנייה שהגישו – נדחות; חיוב המערערים בתשלום דמי שימוש ראויים – יבוטל.
2.4 אולם, דומה כי חלוקת זכויות הבניה על פי "בררת המחדל", קרי; בהתאם לחלק היחסי הרשום ברכוש המשותף, בנסיבות בהן קיימות הצמדות של שטחי קרקע בהקף משמעותי (במובחן מההצמדות המקובלות בבית המשותף "הקלסי", דוגמאת הצמדת מקומות חניה ומחסנים), אשר לא הובאו בחשבון בחישוב החלק היחסי ברכוש המשותף, גורמת לעיוות של ממש ולפגיעה כלכלית שאין להצדיקם.
...
תקנון הבית המשותף והיתרי הבנייה בסעיף 2 לתקנון הבית המשותף נקבע: "כל בעל דירה זכאי לבצע, בכל עת וזמן, בדירתו ובחלקים ברכוש המשותף הצמודים לדירתו, תיקונים שינויים ותוספות בנייה (להלן – תוספת בניה) על דעת עצמו בלבד ומבלי להיזקק להסכמתו, רשותו או חתימתו של בעל דירה אחר, בתנאי שיקבל רישיון מהרשות המוסמכת". אני סבור כי צדק כב' בית המשפט קמא, בקבעו (בסעיף 103 לפסק הדין) כי "סעיף זה נועד לאפשר לבעל מקרקעין לבנות בהתאם לזכויותיו במקרקעין בלא הפרעה של בעלי המקרקעין האחרים – כך שהוא לא עוסק ואינו מזכיר כלל את זכויות הבניה ודרך חלוקתן, אלא רק מתייחס לאפשרות לממש את הזכויות הקיימות". לפיכך דין טענות המערערים – לפיהן, בהתאם לסעיף זה בתקנון הבית המשותף הם היו רשאים לבנות את כל השטח שהותר להם בהיתרי הבנייה שניתנו להם, ללא קשר לחלוקת זכויות הבנייה בין הצדדים – להידחות.
משהחלק היחסי הרשום ברכוש המשותף, אינו משקף בצורה הולמת את ערכם הכלכלי של זכויות הבניה אשר נכון לייחס לכל שותף במקרקעין, סבורני כי צירופן של ההצמדות לשטחים המיוחסים לכל אחד מבעלי הזכויות, יצור הלימה בין היקף הזכויות של כל אחד מבעלי הזכויות בכלל שטחי הבית המשותף, לחלקו בזכויות הבניה, שהינן, כאמור, נכס בבעלות משותפת בעל ערך כלכלי.
כפי השופט אטדגי אף אני סבורה כי במקרה בו הרכוש המשותף נרשם תוך התעלמות מהשטחים המוצמדים לפי התקנון, כי אז "יִגְבָּר הכלל הראשון, שהוא הכלל היסודי, לפיו שיעור חלקו של כל אחד מהבעלים באחוזי הבניה יהיה כשיעור חלקו הרשום בכל הבית המשותף, ולא כשיעור חלקו הרשום ברכוש המשותף". אף אני בדעה כי אין מנוס מהשבת התיק לבית משפט קמא שיצטרך להכריע, בין היתר, תוך מתן הנחיה מתאימה למומחה מטעמו, אם אכן קיים פער בין שתי שיטות החישוב השונות לחלוקת אחוזי הבניה (דבקות ברישום בנסח המקרקעין באשר לחלקים היחסיים ברכוש המשותף לעומת חישוב לפי שטח הרצפה של הדירה+ השטח/ים הצמוד/ים יחסית לשטח הקרקע כולה) שהרי גפני טוענים ש"אין הבדל משמעותי" ואילו פתאל ודוידויץ טוענים ל"הבדל משמעותי".
ובהתייחס לשיעור של הפיצוי שהתווסף, בשל גורם ההרתעה, לשווי תחליף סילוק היד, נקבע: "במקרים חריגים מעין זה שלפנינו, שבו סעד של סילוק יד אינו מספק הרתעה הצופה פני עתיד, צודק יותר ונכון יותר, להעניק לבעל המקרקעין סעד המושפע ישירות מגובה הרווחים שאותם הפיק הפולש. פתרון אפשרי הוא לקבוע סעד חלופי בדמות כפל פיצוי, חיוב נוסף בסכום כסף זהה לסכום שנפסק מכוח עילה של עשיית עושר ולא במשפט, חלף סעד של סילוק יד מעתה ואילך, ידע כל פולש כי אף אם בית המשפט צפוי להעריך בחסר את רווחיו מהפלישה, הרי שבמקביל הוא עשוי להיות מחויב בכפל פיצוי בגין הרווחים שאותם הפיק, והפלישה שוב לא תהא כדאית עבורו. ניתן היה כמובן לחשוב על סכום כסף אחר, גם בשיעור גבוה יותר, אך סבורני כי כפל פיצוי משקף איזון נכון בין האינטרסים המתנגשים. סעד אפקטיבי דיו, אך לא דורסני יתר על המידה. די בכפל פיצוי כדי ליצור הגנה אפקטיבית יחסית, ברוב רובם של המקרים. כך, מחד גיסא, כל עוד הערכת החסר של בית המשפט אודות רווחי הפולש, לא נופלת מ-50% מהרווחים שאותם הפיק בפועל, די באותו כפל פיצוי כדי להוות תמריץ כלכלי שלילי, אשר ימנע את הפלישה מלכתחילה, בדומה לסעד של סילוק יד" (שם, פסקה 55).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עניינה של התביעה הוא בבטול צו מניעה האוסר כל דיספוזיציה בדירה שרשומה כתת חלקה 3 (להלן: הדירה) בבית משותף ברחוב יהושע בן נון 33 ירושלים, הידוע כגוש 30004 חלקה 102 (להלן: הבית או הבית המשותף) ומחיקת ההערה שנרשמה בגינו בפנקס הבתים המשותפים.
הדירות והרכוש המשותף נרשמו בבעלות ממ"י. התשריט כלל תאור של הדירות והמחסנים אך לא כלל הצמדות.
על מנת לממש את זכויות הבנייה נכון לקבוע כי יתוקן תשריט הבית המשותף והגג המסומן כשטח משותף יחידה 102/5 בתשריט הבית המשותף יוצמד באופן יחסי לזכויות הבעלים בתתי חלקות 1, 2 ו-4.
...
(2.2) מתוקף סמכותי לפי סעיף 130 לחוק המקרקעין, אני מורה כי בלשכת רישום המקרקעין תירשם הערה בפנקס הבתים המשותפים על תתי חלקות 2 ו-3 בבית המשותף כדלקמן: "ניתן פסק דין בת"א 67688-03-18 בקשר לתתי חלקות 2 ו-3." רישום ההערה לפי סעיף 130 לחוק המקרקעין יבוצע על ידי בא כוח התובעת.
(2.3) מתוקף סמכותי לפי סעיף 132(א) לחוק המקרקעין אני מורה כי בד בבד עם רישום ההערה לעיל, תימחק מפנקס הבתים המשותפים ההערה בדבר צו המניעה על תת חלקה 3 שניתן מכוח פסק הדין.
בנסיבות אלה, הנתבעים יישאו בהוצאות התובעת בסך כולל של20,000 ₪, באופן שלוי ישלם 15,000 מתוך הסך הנ"ל ואילו יתר הנתבעים ישלמו 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כתבי הטענות בכתב התביעה, שהוגש בסדר דין מקוצר ערב כניסתן לתוקף של תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, נגד הנתבע 1 ("הנתבע") בלבד, נטען כך: התובע הוא בעל הזכויות בהצמדה של קרקע בשטח 34.99 מ"ר בקומה הקרקע של הבית המשותף ברחוב יהושע 19 בבני ברק, והרשומה כצמודה לתת-חלקה 4 בבניין (חלקה 171 בגוש 6123) ("ההצמדה").
אשר לטענה שבית המשפט העלה מיוזמתו – האם התובע רשאי למכור את הדירה בלא למכור את ההצמדה? שהרי לפי סעיף 55(ב) לחוק המקרקעין לא ניתן למכור את ההצמדה במנותק מהדירה (למעט על דרך של מכירתה לדייר אחר בבית המשותף (סעיף 62(א1) לחוק המקרקעין).
התובע כופר בטענת ההפרה ובזכותם של הנתבעים להעלותה במועד שהועלתה, לאחר שרשמו את המחסן כצמוד לדירה במסגרת רישום הבית המשותף אך לאחרונה.
בין הצדדים שנויה מחלוקת בשאלת הבעלות בהצמדה: בעוד שהתובע טוען כי ההצמדה היא מעשה עשוי שנירשם וכי הנתבעת הצהירה במפורש שלא נותרו בבעלותה דירות וחובות של מי מהדיירים כלפיה, הנתבעים טוענים שההתחייבות להצמיד את המחסן לדירת התובע הייתה התחייבות זמנית, כחלק מהסכמה כוללת שבאה לידי ביטוי בסיכום הבוררות, ובהנתן שהבוררות וההתחשבנות בין הצדדים לא הסתיימו, קמה זכותה של החברה לבטל את ההיתחייבות בעיניין ההצמדה, כפי שעשתה בפועל.
...
ברם מאחר שהנטל להוכיח שההסכם בוטל כדין מחמת הפרתו ולמחוק הערת אזהרה מוטל על החברה, אשר לא מצאה לנכון לפנות לבית המשפט המחוזי, אני מוצא ששיקולי מדיניות משפטית תומכים במסקנה שיש מקום להידרש למחלוקת הקניינית בין בעלי הדין במסגרת תובענה זו כעניין שבגררא, בלא שהדבר יקים מעשה בית דין.
לבסוף מצאתי לציין כי הכרעה זו דווקא פועלת לטובת הנתבעים, שכן אם לא אדרש לשאלת תוקף הביטול – אם כדין הוא אם לאו – לכאורה מתבקשת המסקנה שהתובע זכאי להחזיק בהצמדה: הרי רשומה לזכותו הערת אזהרה, שכל עוד לא בוטלה הנתבעת מנועה מלבצע עסקה כלשהי בהצמדה (כגון מכירה לשכן אחר); ומאחר שההצמדה רשומה בפנקס הבתים המשותפים, כל העברת זכות קניינית בדירה שתסתיים ברישום תחול גם על ההצמדה.
סוף דבר פועל יוצא מן האמור הוא שיש מקום להכריע בשאלת ביטול עסקת ההצמדה מכוח סמכותו הנגררת של בית המשפט בגדרי תובענה זו, בלא שהדבר יקים מעשה בי-דין בסוגיה הקניינית, וכך יהיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבעת 1 בשתי התביעות הנה חברה נעמאן שהיא חברה קבלנית ו/או יזמית לעבודות בניה והיא בעלת זכויות בשתי יחידות בבית המשותף: דירה בקומה הראשונה הידועה כתת חלקה 4 בגוש 11270 (בשטח של 44.17 מ"ר) וכן יחידת מחסן בשטח של 3.23 מ"ר הידועה כתת חלקה מס' 5 בחלקה 6 בגוש 11270 הנמצאת באותה חלקה של מר ח'דר. הנתבעת 2 הינה רשות הפיתוח (להלן: "רשות הפיתוח"), הבעלים לשעבר של הזכויות בחלקה 6 בגוש 11270, למעשה הייתה הבעלים של כל הזכויות בדירות המגורים ברחוב אלנבי 79 עד לאשר מכרה אותם באמצעות עמידר למר ח'דר ונתבעים 1,3,4,5,6 ו- 7.
התובעים ביקשו לבטל רישום היחידה המלאכותית תת חלקה 6 במסמכי הבית המשותף (שהיא יחידת כביכול "מחסן בשטח 3.23 מ"ר), כפי שנרשמו בשנת 2012 וגם בשנת 2013 מאחר שלטענתם, יחידה זו אינה עומדת בתנאים ובמבחנים להגדרת "דירה" בבית משותף לפי חוק המקרקעין.
יש לציין כי החידוש שנעשה ברשום הבית המשותף שנעשה ביום 5/12/13 הוא בכל הקשור לדירה הנמצאת בתת חלקה 4, הצמדת משטח שסומן ח' בתשריט בשטח של 3.94 מ"ר, וכן הצמדת מדרגות שסומנו ט' בתשריט, בשטח של 19.82 מ"ר. כמו כן שונה שטח הקרקע שהוצמד למחסן בתת חלקה 6 משטח של 401.82 מ"ר לשטח של 456.06 מ"ר, לצד שינוי באחוזי הבניה וכן שינוי בחלקים ברכוש המשותף, הכל כמפורט בסעיף 33 לעיל.
...
משכך, לאחר ששמעתי את העדים, בחנתי את הראיות וכל המסמכים שצירפו הצדדים וכן שמעתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי רשות הפיתוח באמצעות עמידר בעלה מכוח הסמכות שהוענקה לה מכוח התנאים הכלליים של הסכמי המכר והן מכוח יפויי הכוח הבלתי חוזר שחותמים עליו כל הרוכשים דירות מעמידר, ובמיוחד שהוכח כי משפחת אמסלם חתמה על ייפויי כוח כזה המאפשר לשנות את ההצמדות ואף במהלך הליך משפטי זה נרכש ע"י סטיב אמסלם נכס נוסף בבניין.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אני מורה על דחיית התביעה הראשונה והן את תביעה השנייה.
התביעה שכנגד שהגישה חברת נעמאן נגד התובעים נדחית, ללא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טוענת הנתבעת כי הצמדה חניות לדירות בבית משותף, נעשית בדרך של שינוי התקנון המצוי בתקנון מוסכם, כי בהתאם להלכה הפסוקה אין בסמכותו של בית משפט זה לכפות על בעלים תקנון מוסכם הנוגע להוצאת חלקים מהרכוש המשותף והצמדתם לדירות ועל התובעים לצרף לתובענה את כלל בעלי הדירות בבניין כצד העלול להפגע מדרישתם לשינוי הצמדות מקומות החנייה.
תביעה לאכיפת הסכם מכר מקרקעין או ביטולו, הצהרה על זכות או העדר זכות במקרקעין, תהא בסמכותו של בית המשפט המחוזי (ראו; ע"א 27/77 טובי נ' רפאלי, פ"ד לא(3) 561, 568 (1977); ע"א 476/88 אשתר נ' נפתלי, פ"ד מה2) 749, 759 (1991); ע"א 4796/95 אלעוברה נ' אלעוברה, פ"ד נא(2) 669, 679 (1997); רע"א 3749/12 בר-עוז נ' סטר, פ"ד סו(1) 678 (2013); ה"פ (מרכז) 13389-07-19 פינחסי נ' ברדוגו (20.8.2019)).
התובעים טוענים בסעיף 2 לכתב התביעה שהם רכשו מהנתבעת דירה שהוצמדו לה חניה רגילה ומחסן.
...
דיון אקדים ואומר, לאחר בחינת כתב התביעה, הבקשה והתשובה, דין הטענה להיעדר סמכות עניינית להתקבל; סעיף 51(א)(3) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] התשמ"ד-1984 (להלן: "חוק בתי המשפט") קובע את סמכויות בית משפט השלום בענייני מקרקעין, ומורה כדלקמן: בית משפט שלום ידון באלה: (3) תביעות בדבר חזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקתם או חלוקת השימוש בהם, לרבות תביעות הכרוכות בהן שעניינן חזקה או שימוש במטלטלין, יהיה שוויו של נושא התביעה אשר יהיה; אך בית משפט שלום לא ידון בתביעות בדבר חכירה לדורות ותביעות אחרות הנוגעות למקרקעין".
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו