בית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת
06 דצמבר 2023
ת"א 40935-11-23 עואודה נ' הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי שלוחת צפת
בפני
כב' השופט הבכיר יונתן אברהם
תובעת
מירא עואודה
ע"י ב"כ עו"ד זכי כאמל
נתבעת
אוניברסיטת בר אילן הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי שלוחת צפת
ע"י ב"כ עו"ד דרור פרנקל, עו"ד דקלה יזדי ועו"ד ****ה בלום
פסק דין
ביום 3.9.23 ולאחר שהתובעת העבירה לנתבעת את גיליונות ציוניה, קיבלה התובעת מאת הנתבעת דוא"ל ובו צוין כי: "בהתאם למסמכים שברשותנו, נמצא כי למדת בפקולטה לרפואה בחו"ל סה"כ שנתיים בפועל, על שנה נוספת קיבלת פטורים ע"ח לימודייך מהתואר הראשון. אנו נאלצים להודיע לך על אי קבלתך לתוכנית הלימודים לאור אי עמידה בדרישת תנאי הקבלה".
ביום 19.10.23 ולאחר פניית בא כוחה של התובעת "לשקול בשנית את הדברים" השיבה הנתבעת לתובעת כי לא מצאה כל הצדקה לשנות את החלטת וועדת הקבלה בדבר אי קבלתה לתכנית התלת שנתית.
לטענת התובעת היא הפסיקה את לימודיה באוניברסיטת אל נג'אח בהתבסס על קבלתה לתכנית התלת שנתית אצל הנתבעת ואין היא יכולה לשוב לספסל הלימודים באוניברסיטת אל נג'אח ששנת הלימודים בה החלה כבר ביום 1.8.23.
בעיניין זה מקובלת עליי עמדת בית המשפט המחוזי בה"פ (מחוזי ת"א) 1686/09 רותם קפלאוי נ' אוניברסיטת תל אביב ( 16.11.2009) שעסקה אמנם בקבלה לרפואת שיניים ברם יפים דברים אלו גם לענייננו-
"המוסד האקדמי אמון על הקניית חינוך שיכשיר את המועמד להיות רופא שיניים. לא ניתן לכפות על המוסד האקדמי לקבל מועמד שאינו עומד בתנאי הסף של הדרישות האקדמיות. לענין זה מספר היבטים. ראשית, יש לשמור על רמת הישגים אקדמית מינימאלית לצורך קבלה לשנה ד' לבית ספר לרפואת שיניים והכשרת רופא השיניים. שנית, תנאי הסף נועדו למנוע אפליה של אחרים, אשר אינם מתקבלים ללימודים באותם תנאים בה דורשת המבקשת להיתקבל".
לסיכום – יש לדחות את טענת התובעת לביטול ההחלטה שלא לקבלה מחמת הפרת עקרון ההסתמכות ומאחר ואינה מקיימת אמות מידה של הגינות.
בעיניין זה קובע סעיף 9 לחוק זכויות הסטודנט, התשס"ז – 2007 שכותרתו: "תנאי קבלה" כי: "לא תהיה הפליה בין מועמדים בתנאי הקבלה למוסד, והם יהיו לפי אמות מידה שיקבע המוסד לתחומי הלימוד ולמסלולי הלימוד השונים".
שנית, איני מקבל את עמדתה של התובעת כי מצבה אינו שונה במאום מאותם סטודנטים שלמדו 3 שנים בפועל בחו"ל. בעיניין זה הצהירה ד"ר טטיאנה סמולקין המכהנת כסגנית הדיקנית מטעם הנתבעת שתנאי הקבלה האמור (של 3 שנים בפועל) הנו תנאי חשוב ויסודי שנקבע מטעמים אקדמיים מקצועים "על סמך ניסיונה של הפקולטה מהעבר, לאחר שהסתבר כי לימודי רפואה של מועמדים לא נלמדו בתכנית סדורה ומובנית אלא התבססו על פטורים שהוענקו להם עבור קורסים שהם ליקטו ממספר מוסדות, דבר שהתגלה כבעייתי ביותר מבחינה אקדמית".
עוד הצהירה כי "רק כאשר סטודנט משלים את כל הלימודים בתכנית לימודים שנבנתה על ידי אותה פקולטה מוכרת, יכולה האוניברסיטה לסתמך על כך שלמד את כל הנדרשים ועבר את כל השלבים החיוניים, בתכנית לימודית שנבנתה בצורה מובנית וברצף הנידרש, באופן מושכל לשם הקניית חינוך רפואי כנדרש מתלמיד לרפואה, שמכין אותו בצורה מספקת מבחינתה ללימודים הקליניים". סע' 11 למש/3).
...
בעניין זה קובע סעיף 9 לחוק זכויות הסטודנט, התשס"ז – 2007 שכותרתו: "תנאי קבלה" כי: "לא תהיה הפליה בין מועמדים בתנאי הקבלה למוסד, והם יהיו לפי אמות מידה שיקבע המוסד לתחומי הלימוד ולמסלולי הלימוד השונים".
שנית, איני מקבל את עמדתה של התובעת כי מצבה אינו שונה במאום מאותם סטודנטים שלמדו 3 שנים בפועל בחו"ל. בעניין זה הצהירה ד"ר טטיאנה סמולקין המכהנת כסגנית הדיקנית מטעם הנתבעת שתנאי הקבלה האמור (של 3 שנים בפועל) הינו תנאי חשוב ויסודי שנקבע מטעמים אקדמיים מקצועים "על סמך ניסיונה של הפקולטה מהעבר, לאחר שהסתבר כי לימודי רפואה של מועמדים לא נלמדו בתכנית סדורה ומובנית אלא התבססו על פטורים שהוענקו להם עבור קורסים שהם ליקטו ממספר מוסדות, דבר שהתגלה כבעייתי ביותר מבחינה אקדמית".
עוד הצהירה כי "רק כאשר סטודנט משלים את כל הלימודים בתכנית לימודים שנבנתה על ידי אותה פקולטה מוכרת, יכולה האוניברסיטה לסתמך על כך שלמד את כל הנדרשים ועבר את כל השלבים החיוניים, בתכנית לימודית שנבנתה בצורה מובנית וברצף הנדרש, באופן מושכל לשם הקניית חינוך רפואי כנדרש מתלמיד לרפואה, שמכין אותו בצורה מספקת מבחינתה ללימודים הקליניים". סע' 11 למש/3).
סוף דבר:
התובענה נדחית .
בשים לב למשכו הקצר והמהיר של ההליך, התובעת תשלם לנתבעת את הוצאות ההליך (לרבות שכ"ט עו"ד) בסך כולל של 10,000 ש"ח.
המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.