האם קיימים בשטר ההודאה בחוב פגמים צורניים?
למעלה מן הצורך אתייחס לטענה זו, אשר נסובה על דיני השיטריות, על אף שעילת התביעה שבכותרת הנה כספית- תביעה להשבת כספים שניתנו לנתבע, על סמך שטר ההודאה בחוב שעל אף שהוכתר כ"שטר חוב" אין התביעה כאן עוסקת לא באכיפת שטר.
ראשית, נראה כי אכן המסמך כאמור עומד בהגדרת "שטר חוב", שכן בהתאם לסעיף 84 (א) לפקודת השיטריות [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה"), "שטר חוב" מוגדר כדלהלן:
"שטר חוב הוא הבטחה ללא תנאי ערוכה בכתב מאת אדם לחברו, חתומה בידי עושה השטר, בה הוא מתחייב לפרוע לאדם פלוני או לפקודתו, או למוכ"ז, עם דרישה, או בזמן עתיד קבוע או ניתן לקביעה, סכום מסוים בכסף."
כידוע, שטר חוב הוא לרוב מיסמך המחזק את חיובו של הצד האחר לעיסקת היסוד.
...
יפים לעניין זה דברי כב' השופט שמגר (כתוארו אז) בע"א 640/73 מרדכי גלבנק נ. עזבון המנוח ניסן גילאי (פורסם בנבו) : "העדר הציון של זמן פרעונו של השטר אינו פוגם במהותו כשטר, כי הרי סעיף 9 (א)(2) לפקודה מורה כי שטר שלא נאמר בו שום זמן פירעון הוא שטר בר פירעון עם דרישה; במילים אחרות, גם בהעדר ציון של זמן פירעון, יש לראות את המסמך כשטר בו נתקיימו כל התנאים המנויים בסעיף 3 לפקודה, והאוחז בשטר אינו צריך למלא את תאריך הפירעון כדי להפוך את השטר לבר פירעון".
לאור כל האמור, אף אם טענת הנתבע הייתה רלוונטית לעניינו היא אינה הייתה מתקבלת, ומשכך אף דין טענת הנתבע לפגמים מהותיים בשטר המביאים להעדר נפקות משפטית – להידחות.
סיכום
לאור האמור, התביעה מתקבלת במלואה.
הנתבע ישלם לתובע סך של 203,600 ₪ בצירוף הפרשי ריבית והצמדה ממועד הגשת התביעה ועד מועד מתן פסק הדין.